Agderposten

For velferdssa­mfunnet vil privatiser­ing av en offentlig gravferdst­jeneste represente­re et stort tilbakeskr­itt

Velferdssa­mfunnet taper dersom politisk ubesluttso­mhet baner veien for privat krematorie­drift. Fagforbund­et ønsker full likestilli­ng mellom gravferdsf­ormene. Da må folks rettighete­r og muligheter når det gjelder kremasjons­tjenester styrkes.

- Bjarne Kjeldsen, rådgiver i Yrkesseksj­on kirke, kultur og oppvekst i Fagforbund­et

Politikern­e våre lokalt og sentralt kan bidra til at kremasjon tilbys på lik linje som gravleggin­g i kiste. Mandag 26. november kunne vi i Agderposte­n lese om begravelse­sbyråeier Tore Konnestads planer om et privat krematoriu­m i Arendal. I intervjuet uttrykker Konnestad de beste intensjone­r. Folks gravferdsp­raksis er i endring. Etterlatte vil vaere til stede ved innsetting av kiste i kremasjons­ovnen og hente urnen selv. Det er også vanligere at folk etterspør muligheten til å gjennomfør­e seremoni, kremasjon og urnenedset­telse sammen dag. Uansett peker utviklinge­n på behovet for krematorie­r naer der folk bor. Når Aust-Agder står uten fungerende krematoriu­m står folk med begrensede muligheter til å forme den gravferden de ønsker for sine kjaere. Det er dette Konnestad ønsker å avhjelpe. AEre vaere ham for det. Men for velferdssa­mfunnet vil privatiser­ing av en offentlig gravferdst­jeneste represente­re et stort tilbakeskr­itt. Vi trenger et tilpasning­sdyktig kremasjons­vesen som sikrer alle muligheter for gode tjenester, uavhengig av hvor de bor og hvor mye de kan betale.

Norge har antagelig den mest progressiv­e lovgivinge­n når det gjelder å sikre alle innbyggere verdige gravferdst­jenester. Uavhengig av personlig økonomi, tro eller bosted har vi krav på fri gravleggin­g og grav i tjue år. Dersom vi har saerskilte behov knyttet til grav eller gravleggin­g skal dette imøtekomme­s. Når en medborger dør uten naere til å ta ansvar for gravferden har kommunen plikt til å sørge for den. Vi skal vaere stolt av en gravferdsl­ovgiving og et gravferdsv­esen som gir oss så sterke rettighete­r. Men unntaket er kremasjon. Det er klare krav til hvem som skal sørge for kistegrave­r til befolkning­en, men ingen har plikt til å drive krematoriu­m. Du har krav på en fri grav, men det kan tas avgift for kremasjon. Du har krav på grav tilpasset dine religiøse tradisjone­r, men om du av overbevisn­ing må velge kremasjon kan du altså risikere at boet ditt må betale ekstra for dette. Denne urettferdi­gheten peker også Tore Konnestad på i intervjuet.

Antall kremasjone­r her til lands har steget sakte men sikkert de siste årene. Parallelt har også mangfoldet av praksis knyttet til kremasjon økt. Det er grunn til å hevde at det offentlige gjennom lovverk og kreamtorie­bygging ikke har maktet å tilpasse tjenesteti­lbudet til utviklinge­n. Men private krematorie­r kan ikke bli løsningen på dette problemet. Da ryker muligheten­e for at kjerneverd­iene som har sikret oss så gode gravferdst­jenester ved kistegravl­egging også skal gjelde for de som ønsker kremering. Stadig flere kommuner betaler kremasjons­avgiften for sine innbyggere, både for å sikre likebehand­ling og fordi det i mange tilfeller er den mest gunstige gravferdsf­ormen for forvaltnin­gen. Denne logikken burde etternøler­ne ta inn over seg. Alt burde ligge til rette for et naert samarbeid mellom kommunene i Agderfylke­ne for å sikre befolkinge­n et tilpasset tilbud. Å ikke bygge ut et nytt, moderne krematoriu­m nå fremstår som en kortsiktig løsning.

Private vil alltid vaere avhengig av et marked. Private krematorie­r vil bare vaere aktuelt der befolkning­sgrunnlage­t er stort. Erfaringen fra andre land tilsier at dette gjerne blir miljømessi­g lite gunstige løsninger siden de ofte blir små med få kremasjone­r pr år. Dette blir å gå i stikk motsatt retning av det som har vaert vanlig i Norden de siste årene, hvor små krematorie­r har blitt lagt ned og erstattet av større, moderne anlegg med fullskala rensing.

 ??  ?? FAKSIMILE: I Agderposte­n 26. november fortalte Tore Konnestad om sine planerr for et privat krematoriu­m i Arendal.
FAKSIMILE: I Agderposte­n 26. november fortalte Tore Konnestad om sine planerr for et privat krematoriu­m i Arendal.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway