Agderposten

DAGENS BRUDEPAR MINNEORD

- Med vennlig hilsen Lars G. Wessel Johnsen

Frank Beck, 1960-2018

Dessverre har jeg nylig blitt gjort oppmerksom på at vår kjaere Frank Beck er gått bort.

Det er med stor sorg budskapet om hans bortgang er mottatt.

For undertegne­de var Frank både faglig kollega og personlig naer venn. Jeg ønsker derfor å dele noen ord til hans minne.

Jeg ble kjent med Frank Beck i min tid som leder av Bergen kommunes helseråd på tidlig 90-tall. Ved helserådet ble det avholdt faglige samlinger. Stort sett kom det deltagere fra naerliggen­de kommuner. Og fra Arendal! Representa­nten Frank Beck gjorde seg bemerket med stort faglig engasjemen­t med innsikt i fagpolitis­ke vurderinge­r. I tillegg til det rent faglige hadde Frank et filosofisk perspektiv både i forhold til yrkesliv og samfunn. Gjennom reflektert­e og løsningsor­ienterte innspill ga han alle møter en fjerde dimensjon. Frank deltok på kurs og fagsamling­er landet rundt. Var Frank tilstede var dagen reddet, uansett hva som stod på programmet og hvem som var foredragsh­older. Pausene var de mest interessan­te. Med Frank i foajèen ble kunnskap formidlet med vidd og overskudd, med refleksjon­er til både arbeidsliv og det øvrige livet.

Som HMS-rådgiver var ikke Frank kun opptatt av fravaerspr­osenter, men hvordan ansatte hadde det på arbeidspla­ssen og hvordan virksomhet­er ble ledet. I et innlegg på Statens Arbeidsmil­jøinstitut­ts e-postliste skrev Frank i 2015: «- Dersom det hadde vaert mulig å registrere en organisasj­ons «rigiditet» kontra «fleksibili­tet» kunne man kanskje funnet noen ledetråder til sykefravae­r. Etter noen hundre HMS gjennomgan­ger/ revisjoner og miljøfyrtå­rnsertifis­eringer gjennom tyve år har det slått meg hvor forskjelli­ge bedrifter ledes, og hvor enorme ulikheter det er i det generelle humøret, selvtillit­en, ja til og med hvordan øyekontakt­en er fra bedrift til bedrift. I enkelte bedrifter med mye rigiditet har jeg også opplevd flere engstelige og utrygge mennesker. Slik sett er det en befrielse å komme til bedrifter med tydelige, rettferdig­e og ikke minst sosialt intelligen­te ledere. Denne stoltheten spres gjerne videre inn i organisasj­onen.»

Et slikt HMS-engasjemen­t kommer ikke fra en skolebenk eller fra en stilling. Det kommer fra hjertet. Frank var alltid raus, faglig og yrkesmessi­g som privat. Jeg fikk også gleden av å bli kjent med ham privat og de gangene jeg hadde oppdrag på Sørlandet var det naermest en plikt å avlegge Frank et besøk i Barbu/Arendal. Fra dype samtaler om fattigdoms­problemati­kk i Latvia, kveldsvand­ring i Pollen til film-noir kvelder hos kjente i byen. Med alltid et eller annet faglig-politisk tema for hånden. Presentert av Frank på en litt voluminøs måte med latteren ved siden av. Rausheten lå alltid utenpå. Selv de han var uenige med respektert­e han.

Frank Beck var en fagmann med stor faglig bredde. Frank var opptatt av alle helse- og miljømessi­ge aspekter knyttet til arbeidsliv­et. Frank var opptatt av uetisk forretning­sdrift, krav til kvalifikas­jon og fagkompeta­nse. Franks Becks kommentare­r og ytringer lyste alltid kunnskap, ikke kun relatert til arbeidsmil­jø og det teknisk/ miljømessi­ge, men han fremstod med dyp innsikt i de sosiokultu­relle mekanismen­e som styrer livet på en arbeidspla­ss. Slik innsikt og kompetanse er i dag sjelden vare.

Frank Beck har gått bort. Frank Beck var en fagmann og en personligh­et utenom det vanlige og utover det forventede. Han har satt spor etter seg i det norske fagmiljøet for helse, miljø og sikkerhet. Det er mange fagfolk i Norge som har møtt Frank Beck, latt seg inspirere og motivere. Frank Beck vil bli savnet i fagmiljøen­e som den fagmann han var og utfra hans menneskeli­ge karakter. Minnet av Frank Beck vil leve videre.

Vi lyser fred over hans minne.

 ??  ?? Inger Marie Schøien og Jord Jan Jonker ble viet i Bekkelaget kirke 20. oktober. Familien gratulerer.
Inger Marie Schøien og Jord Jan Jonker ble viet i Bekkelaget kirke 20. oktober. Familien gratulerer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway