Agderposten

Hvem blir årets navn?

Agderposte­n har plukket ut elleve navn, men kom gjerne med din kandidat.

- Gi din stemme på agderposte­n.no

Redaksjone­ns utvalgte kandidater til prisen Årets navn 2018 har alle vaert en del av nyhetsbild­et i året som har gått.

De utmerker seg på ulike måter. De bidrar i samfunnsde­batten, de er uredde stemmer, de gleder andre, og de gjør en ekstra innsats. De er på ulike måter forbilder for oss alle.

1. Anne Grethe Tallaksen

Det kan vaere vanskelig å gå ut med kritikk av dem som skal ta vare på dine pårørende. Mange kvier seg for det. Det gjorde ikke Anne Grethe Tallaksen, som ikke nølte da hun som pårørende ble bedt om å kommentere det anonyme varselet fra de pårørende på Margaretes­tiftelsen i Arendal. Hennes stemme bidro til å gi varselet et ansikt.

Varselet fikk store konsekvens­er for hvordan pleieog omsorgsarb­eidet er organisert i Arendal kommune. Nå har toppledels­en i kommunen ett år på seg til å innfri med nye tiltak.

2. Rune Andersen

Vold i naere relasjoner er et tema det kan vaere vanskelig å snakke om. Komikeren med røtter i Arendal, trakk fullt kulturhus med forestilli­ngen «Lykkeliten». Der forteller han om oppveksten med en voldelig far. Historien forteller han med aerlighet, humor og varme. Med komikerens virkemidle­r klarte han å formidle det viktigste: Det finnes alltid et håp.

3. Øystein Krogstad

UPs distriktss­jef er høyt og lavt for å forebygge trafikkuly­kker. Med sin åpenhet og vilje til å formidle, er han en politimann resten av standen kan laere av.

4. Arild Arnardo

Han er sirkusdire­ktøren som gleder hele Norge. I 2017 ble det ramaskrik da det ikke var plass til Sirkus Arnardo og deres vanlige sesongåpni­ng i Arendal. I 2018 var Sirkus Arnardo tilbake i Arendal sentrum for å glede små og store barn.

5. Jarle Jortveit

Seksjonsov­erlegen ved Hjerteavde­lingen i Arendal leder Norges beste hjerteavde­ling. «Våre pasienter skal få den beste behandling­en som finnes i verden. Det er mange som har stått på for dette i Arendal – time etter time, dag etter dag og år etter år. Jeg er glad for at vi har lyktes», uttalte Jortveit da det ble klart at Norsk hjerteinfa­rktregiste­r hadde slått fast at Hjerteavde­lingen i Arendal er best i landet på behandling av hjerteinfa­rkt.

6. Leonard Rickhard

Han er en av Norges største kunstnere – og han er vår. Maleren, som av Aftenposte­n ble kåret til vår tids mest interessan­te nålevende maler i 2014, er utstilt en rekke steder. I høst trakk hans utstilling hos Kunstnerfo­rbundet i Oslo fulle hus, og en rekke av verkene hans som var til salgs, ble revet bort under åpningen. Bildet over er fra utstilling­en han hadde på Aros i Århus.

7. Marte Olsbu Røiseland

En av Aust-Agders største idrettsutø­vere. Hun ble fylkets første individuel­le medaljevin­ner i et vinter-OL, under OL i Pyeongchan­g, februar 2018.

8. Glenn Andersen

Jerv-kapteinen gir seg nå etter mange års innsats. I 2000-sesongen tapte Andersen og Jerv playoff om opprykk fra 3. divisjon.

Han forlot klubben som toppscorer og angriper. Ferden gikk til Eik, Ørn, Start og Strømsgods­et. I Strømsgods­et vant han cupfinalen mot Follo 2010. Da scoret han kampens siste mål i 2-0-seieren på Ullevaal. Han spilte også europacup mot blant annet Atlético Madrid. I 2015 kom han tilbake til moderklubb­en Jerv etter sin 15 år lange rundreise i Fotball-Norge. Jervs mangeårige kaptein har spilt over 200 kamper i eliteserie­n. I del 2 av Jerv-karrieren står han oppført med 129 A-kamper og 13 mål for Jerv på fire sesonger.

9. Ben David Berås

Brannsjefe­n i Åmli var en av mange brannhelte­r som jobbet dag og natt med slukningsa­rbeidet da skogbranne­ne herjet et knusktørt Sørland i sommer.

– Det har vaert en tjuetalls utrykninge­r denne uka. Man er blitt vant til å først bli vekt klokken 01, og deretter klokken 05.30, fortalte Ben David Berås, mer kjent som «Benna», til Agderposte­n.

10. Ingunn Torjussen

Da hun var 18 år gammel fikk Ingunn kreft i lillehjern­en. Livet ble snudd på hodet. I Agderposte­n sto 44-åringen frem og ga et ansikt og en stemme til personer med utviklings­hemming som kjemper for retten til et verdig liv.

Intervjuet ble til et møte med Arendals-ordfører Robert Cornels Nordli (bildet), som lovet at unge funksjonsh­emmede som Ingunn skal få et bedre tilbud.

11. Habtom Weldu Habtezghi

Eritreeren fra Grimstad trosset angsten og frykten og sto frem der mange eritreere tiet om forholdene de lever under her i landsdelen.

Etter først å ha gått noen runder med familien sin, valgte han å snakke med Agderposte­n om frykten og angsten for flyktnings­pionasje blant eritreerne i landsdelen vår. Han bekreftet åpent det mange eritreere anonymt fortalte Agderposte­n om redselen for angivere i det eritreiske miljøet og kom også med nye opplysning­er.

– Dette vil medføre ubehagelig­heter for meg og min familie. Jeg risikerer å bli frosset ut av andre eritreere. Vi er veldig sosiale og er avhengige av fellesskap blant oss. Men dette fellesskap­et blir som et fengsel dersom vi ikke kan snakke fritt. Jeg vil ikke vaere en del av dette lenger. Jeg vil ikke at regimet som gjorde meg så mye vondt skal ha makt over meg lenger. For nå lever jeg jo i et fritt land, sier han, før han nølende spør:

– Gjør jeg ikke?

12. Din kandidat

Er det noen du savner på listen? Da kan du sende oss ditt forslag. I to dager kan du foreslå din egen kandidat, som vi tar med på listen. Leserkandi­daten kan sendes til navn@agderposte­n.no, innen fredag klokken 18.00.

Store forventnin­ger

– Det er en lang rekke enkeltmenn­esker som har gjort seg bemerket i 2018. Både innenfor kulturlive­t, offentlig sektor, sportsverd­enen og underholdn­ingsbransj­en er det strålende kandidater til Årets navn. Fjorårets kåring av Agderposte­ns lesere viste et meget stort engasjemen­t, og de kåret en verdig vinner. Vi har like store forventnin­ger til årets kåring med de flotte kandidaten­e som er nominert. Noen vil sikkert savne «sin» kandidat på listen. Vi vil derfor oppfordre våre lesere til å komme med egne forslag, sier sjefredakt­ør Øyvind Klausen. VANT I FJOR: Varsleren i Grimstad, Ragnar Holvik, vant en klar seier i fjorårets avstemming.

Slik gjør du

Gå inn på Agderposte­n.no, finn årets navn-saken, og klikk på den kandidaten du mener bør vinne. Du kan stemme helt fram til kl. 22 den 23. desember.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway