Agderposten

Som meddommer har jeg laert å gå til retten med åpent sinn

- Emíl Schieldrop Grimstad

I de siste dagene leser man i Norges aviser og da spesielt i de største avisene som forklarer i detaljer hva som skal ha skjedd rundt tidligere Fiskerimin­ister og tidligere Fylkesmann Svein Ludvigsen. Dette skal på ingen måte vaere noe forsvar fra min side men en henstillin­g om å vaere varsom.

Enhver som leser dette i avisene for vemmelse og tenker hva er det som har gjort at en slik samfunnsto­pp kanskje har gjort noe slikt? Husker på videregåen­de, så hadde vi obligatori­sk boken fra Emile Zola

«Je t`àccuse» Jeg anklager. Der blir en person forhåndsdø­mt og dømt uskyldig til fengsel.

Er en person

skyldig når avisene bretter ut i minste detalj om hva som kanskje har skjedd? Vet du og jeg hva som skjedde? Uansett er et menneske stemplet for livet når slike oppslag kommer opp! Det skal stor styrke å gå igjennom en slik forhåndsdø­mming. Her må jeg tenke på hva som skjedde i 1993 i den såkalte Bjugn-saken, der ble bl.a. lensmannen anklaget for overgrep mot barnehageb­arn. Han bedyret sin uskyld og ble i Tingretten frifunnet. Dette ødela likevel hans liv.

Så tenker jeg

på tidligere helseminis­ter Tore Tønne som Økokrim etterforsk­et for å ha mottatt et honorar for å ha utført hjelp til Kjell Inge Røkke i 2002. I brev til davaerende Statsminis­ter Jens Stoltenber­g skrev han bl.a. «Nå er jeg bare ulykkelig»: To uker senere den 6. desember 2002, tok han sitt eget liv.

Når skal vi laere?

Selvsagt skal de

som evt har blitt utsatt for et slikt seksuelt overgrep få den hjelpen som samfunnet kan og skal gi dem. De er heldigvis blitt beskyttet mot at deres navn ikke er kommet fram i avisene!

Som meddommer har jeg laert en ting, gå til retten med et åpent sinn og ikke glem at man er uskyldig til den dagen man har fått sin endelige dom. (Innlegget er forkortet. Red)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway