Agderposten

Stadig mindre terror

Terrorangr­ep krever stadig faerre menneskeli­v og forårsaker også langt mindre materielle ødeleggels­er enn for få år siden, viser ny rapport.

-

Ifølge Global Terrorism Index ble 18.814 mennesker drept i terrorhand­linger i 2017. Det var nesten en halvering fra for tre år siden, og nedgangen fra året før var på 27 prosent.

Terroraksj­oner kostet samfunnet drøyt 440 milliarder kroner i fjor, og det var 42 prosent mindre enn i 2016, går det fram av rapporten, som er laget av tankesmia Institute for Economics and Peace (IEP).

Størst forbedring var det i Irak og Syria, der den ytterliggå­ende islamistgr­uppen IS i stor grad er nedkjempet. Begge land opplevde i fjor en tilnaermet halvering i antallet drepte i terroraksj­oner, men troner fortsatt høyt på lista over verdens mest utsatte land.

Verst i Afghanista­n

Afghanista­n toppet fjorårets liste med 4.653 terrordrep­te, etterfulgt av Irak med 4.271, Nigeria med 1.532, Somalia med 1.470 og Syria med 1.096.

Fjorårets verste terroraksj­on fant sted i Somalias hovedstad Mogadishu, der en lastebilbo­mbe tok livet av 587 mennesker.

Ingen har tatt på seg ansvaret for bomben, men islamistgr­uppen al-Shabaab antas å ha stått bak både denne og en rekke andre terroraksj­oner i Somalia, som nesten opplevde en dobling i antallet drepte i slike aksjoner i fjor.

Kraftig nedgang i Europa

67 land opplevde terroraksj­oner som kostet minst ett liv i fjor, men i Europa falt antallet drepte i slike aksjoner med hele 75 prosent, sammenlign­et med året før.

– Selv om antallet som ble drept i terroraksj­oner i Europa har falt, har antallet slike angrep økt. Det viser at IS har mistet evnen til å planlegge og koordinere større terroraksj­oner, sier IEPs leder Steve Killea.

Etter å ha lidd store nederlag i Syria og Irak, er ikke IS lenger så attraktive, tror han, og viser samtidig til at økt overvåking og større satsing på terrorbekj­empelse i mange land har gjort det vanskelige­re for IS å lykkes med store aksjoner.

Høyreekstr­em terror

I Asia opplevde både Myanmar og Filippinen­e en kraftig terrorøkni­ng med henholdsvi­s 166 og 50 drepte i 2017.

Ifølge Global Terrorism Index står høyreekstr­emister bak stadig flere terroraksj­oner i både Nord-Amerika og Vest-Europa.

De siste fire årene har det vaert 127 høyreekstr­eme terrorangr­ep, og disse har kostet 66 menneskeli­v. I fjor var det 59 slike angrep der 17 mennesker ble drept.

– Flertallet av disse angrepene er enkeltpers­oner med høyreekstr­eme

Klare årsaker

– Konflikter og statsterro­risme er de fremste årsakene til terrorisme, mener Steve Killea.

– De ti landene som ble hardest rammet av terrorisme, var alle involvert i minst én voldelig konflikt, og åtte av dem har vaert involvert i minst én større krig med over 1.000 drepte, sier han.

Disse ti landene sto til sammen for 84 prosent av alle terrordrep­te, og inkluderer man også land der det finner sted utenomrett­slige henrettels­er, tortur og fengsling uten lov og dom, er det snakk om 99 prosent, ifølge Killea.

(NTB)

 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ?? BILBOMBE: Somalia opplevde i 2017 nesten en dobling i antallet drepte i terrorangr­ep, og fjorårets verste terrorangr­ep i verden fant sted i Mogadishu der 587 mennesker ble drept av en lastebilbo­mbe. Dette bildet er fra et bilbombean­grep i Mogadishu i november i år, der seks mennesker ble drept.
ALLE FOTO: NTB SCANPIX BILBOMBE: Somalia opplevde i 2017 nesten en dobling i antallet drepte i terrorangr­ep, og fjorårets verste terrorangr­ep i verden fant sted i Mogadishu der 587 mennesker ble drept av en lastebilbo­mbe. Dette bildet er fra et bilbombean­grep i Mogadishu i november i år, der seks mennesker ble drept.
 ??  ?? TERRORUTSA­TT:I Afghanista­n (bildet) ble 4.653 mennesker drept i terrorangr­ep i 2017, og landet topper dermed lista over verdens mest terrorutsa­tte land. holdninger, hvite nasjonalis­ter eller muslimhate­re, heter det i rapporten.
TERRORUTSA­TT:I Afghanista­n (bildet) ble 4.653 mennesker drept i terrorangr­ep i 2017, og landet topper dermed lista over verdens mest terrorutsa­tte land. holdninger, hvite nasjonalis­ter eller muslimhate­re, heter det i rapporten.
 ??  ?? NEDGANG: 18.814 mennesker ble drept i terrorhand­linger i 2017, og det var en nedgang på 27 prosent fra året før.
NEDGANG: 18.814 mennesker ble drept i terrorhand­linger i 2017, og det var en nedgang på 27 prosent fra året før.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway