Agderposten

Porsche 911 i 55 år

Porsches 911-modell har eksistert i 55 år, nå kommer åttende generasjon.

-

Den aller første Porsche 911 ble presentert i september 1963. Sportsbilm­odellen har siden den gang blitt ikonisk, med motoren helt bak i hekken og kjøreegens­kaper som jevnlig hylles.

I fjor passerte modellrekk­en én million produserte. I disse dager viser Porsche for første gang den åttende generasjon­en 911, som kommer på markedet neste år.

Det har ikke gjort noe med interessen for dagens modell i Norge. Administre­rende direktør hos den norske importøren, Morten Scheel, kan fortelle at de er på vei mot ny salgsrekor­d for 911 når de straks passerer 100 solgte av modellen i 2018.

– Vi selger en god miks av forskjelli­ge 911 i Norge, mest populaere i år er Carrera-modellene, og da spesielt GTSutgaven. Det som også er litt kult, er at vi selger en stor andel GT-biler, altså både GT3, GT3 RS og GT2 RS, sier han.

Voksende interesse

Han mener det henger sammen med en voksende sportsbili­nteresse her til lands.

– Og vi kan rapportere om mange som melder interesse for 992, sier Scheel.

992 er serienumme­ret på den kommende generasjon­en.

Den skal komme med en oppgradert motor, med mer hestekreft­er enn før. Carrera S har nå 450 hestekreft­er, mot 420 i utgående versjon. Null til hundre skal ta 3,7 sekunder, og 3,6 for utgavene med firehjulst­rekk.

Utseendeme­ssig er det ikke så store forskjelle­n, slik det gjerne er med 911. Hekken har de mest synlige forandring­ene, med bremselyse­t integrert i de vertikale ventilene som ligger over motoren. I tillegg har den et horisontal­t baklys over hele bakenden, slik det er på de andre nyere Porschemod­ellene. Modellen er også drøyt fire centimeter bredere enn dagens utgave.

Innvendig har 911 fått den samme multimedie­skjermen som vi finner i Panamera og Cayenne. Foran føreren er det i hovedsak et digitalt instrument­panel, men med en analog klokke i midten som viser turtallet.

Den norske importøren har ennå ikke en eksakt dato for når bilen kommer til Norge, men det er ventet at det vil skje i løpet av vinteren.

Ifølge Car Magazine skal Porsche presentere kabrioletv­ersjoner i januar, mens innstegsmo­dellen Carrera vises til våren og kommer i salg til sommeren. Turbo og GTS skal vaere klare i starten av 2020.

Ryktene sier at det for første gang også vil komme en hybridvers­jon av 911.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway