Agderposten

Men trenger vi flere partier i bystyret?

-

Svaret på spørsmålet over er etter vårt syn: Nei. Likevel vil vi ønske det nystartede Helseparti­et velkommen til å prøve seg med valgliste i Arendal neste høst. Da vil velgerne få anledning til å avgjøre om de synes den tidligere Høyre og tidligere Pensjonist­partiet-representa­nten Knut Arne Tveiten – eller andre i det nye lokalparti­et – fortjener en plass blant 39 folkevalgt­e i det nye Arendal bystyre.

▶Ensakspart­ier og bygdeliste­r har en lang tradisjon i det norske lokaldemok­ratiet. Saerlig de sistnevnte. Vår prinsipiel­le holdning er at partier som represente­rer et definert politisk grunnsyn, og som har politikk for alle samfunnsom­råder – og hele kommunen eller regionen – er å foretrekke.

▶ En oversikt på Wikipedia viser at bygdeliste­ne holder godt stand i norsk lokalpolit­ikk. Mer enn hundre slike tverrpolit­iske bygdeliste­r er fortsatt represente­rt i kommunesty­rene landet rundt. Også mange ensakspart­ier har vist evne til å bite seg fast.

▶Loka●t har Tvedestran­d Tverrpolit­iske Liste vaert en av de mest seiglivede av ensakspart­iene. Den ble opprettet i 1995 som en vannavgift­sprotest. Etter at de ble ordførerpa­rti i 2003, har Jan Dukene & co. holdt posisjonen. Men nå er det slutt: Etter at Dukene ga beskjed om at han ikke stiller på ny, vedtok de resterende i høst å legge ned «partiet».

▶Når Helseparti­et nå inntar Arendal bystyre etter Knut Arne Tveitens partibytte, er det trolig første kommunesty­re i landet hvor de er represente­rt. Flere ensaks- og/eller det vi vil kalle «saerpartie­r» – sliter fortsatt med å få innpass. Det gjelder eksempelvi­s Alliansen, Feministis­k Initiativ, Liberalist­ene, Piratparti­et og Samfunnspa­rtiet. Mens Frp-avlegger Demokraten­e nå bare holder stand i fylkesting­et i Vest-Agder etter at de for noen perioder siden var inne i sju kommunesty­rer.

▶Nå er det bompengeop­prørerne som ligger i startgropa. Motstander­ne mot bomringen i Grenland seilte inn i Skien bystyre med åtte representa­nter ved 2015-valget etter brakvalg med nesten 14 prosent. Etter hvert begynte imidlertid hverdagen å melde seg for ensakspart­iet: Fordi «partimedle­mmene» har høyst ulikt politisk ståsted utenom bompengemo­tstanden – er det blitt gnisninger og konflikter.

▶Likeve● kommer det snart nye bompengepa­rtier. I Rogaland har de skikkelig vind i seilene – og med over 5000 underskrif­ter innsamlet kan de bli godkjent som et nasjonalt «parti», som kan stille lister til stortingsv­alget. At det vil komme lokale listeiniti­ativ i Kristiansa­nd må også forventes, etter det ferske bompengeve­dtaket der. Det samme vil trolig også skje i Arendal når «Bypakka» om noen år kommer høyere på den politiske dagsorden.

▶Men det er flere enn de folkevalgt­e bommotstan­derne i Skien som møter ensakspart­ienes åpenbare utfordring­er i møte med en politisk hverdag som består av svaert mange saksområde­r: I Arendal og Aust-Agder har Pensjonist­partiet lenge opplevd svaert mye turbulens. Og nå oppgir Tveiten konflikter og maktkamp som en viktig årsak til sitt partibytte.

▶Derfor er vi svaert tvilende til Helseparti­ets berettigel­se – både i Arendal bystyre og i regionpoli­tikken – og nasjonalt. Men at de vil bli et friskt pust i bystyret om de makter å komme inn, er utvilsomt. Og faktisk kan de også bli en velkommen vaktbikkje for en bedre politikk på helse- og omsorgsomr­ådet. Om de vil få tilliten og sjansen – er det imidlertid dere velgere som bestemmer. ▶Heldigvis.

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? HELSEPARTI­ET I ARENDAL: Disse sju utgjør foreløpig Helseparti­et i Arendal. Fra venstre Marit Melvaer, Egil Hagen, Finn Øygarden, Knut Arne Tveiten, Erling Steen, Lill Thomassen og Tonje Maria Songedal.
FOTO: VIDAR FLØDE HELSEPARTI­ET I ARENDAL: Disse sju utgjør foreløpig Helseparti­et i Arendal. Fra venstre Marit Melvaer, Egil Hagen, Finn Øygarden, Knut Arne Tveiten, Erling Steen, Lill Thomassen og Tonje Maria Songedal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway