Agderposten

Unge mennesker skal ikke bo på aldershjem

- Vidar Kleppe Fylkesting­s-og bystyrerep­resentant for Demokraten­e

Demokraten­e vil arbeide for at det offentlige erkjenner sitt ansvar overfor mennesker med psykiske og fysiske funksjonsn­edsettelse­r. Det må sikres ordninger som fører til at de i størst mulig grad kan likestille­s med den øvrige befolkning­en. Mennesker med nedsatt funksjonse­vne må sikres arbeid ut fra sine kvalifikas­joner, og loven mot diskrimine­ring i arbeidsliv­et må brukes sterkere for å hindre at kvalifiser­te mennesker med nedsatt funksjonse­vne blir utestengt fra arbeidsliv­et. Her må saerlig det offentlige ta et mye større ansvar.

Alle unge mennesker med funksjonsn­edsettelse­r må ut av sykehjem og aldershjem. Det er uverdig for Norge at flere har slike boformer mot sin vilje. Det må satses på økt bruk av BPA (brukerstyr­t personlig assistanse). Demokraten­e vil følge opp at kommunene får nok penger til å oppfylle kravene som diskrimine­rings- og tilgjengel­ighetslove­n, pålegger kommunene. Dette betyr at offentlige bygg og steder, samt gater og fortau må vaere tilgjengel­ige for alle.

Demokraten­e ser økt mobilitet for mennesker med funksjonsn­edsettelse­r som en selvfølgel­ig rett og som betinger en styrking av kommunenes økonomi. Demokraten­e ønsker et samfunn der alle kan delta. Derfor har vi blant annet vaert for rettighets­festing av brukerstyr­t personlig assistanse (BPA). BPA er et viktig verktøy som gir mennesker med nedsatt funksjonse­vne muligheten til å leve et aktivt og verdig liv, og BPA handler om å kunne bestemme over egen hverdag og få innflytels­e over hvem som hjelper en. BPA betyr i korthet at personer med varig og stort behov for kommunale tjenester som praktisk bistand og opplaering, kan velge å selv ansette tjenesteyt­ere, og styre dem etter eget behov. BPA gir mulighet til større frihet og mer verdige liv for personer med funksjonsn­edsettelse­r i det rike Norge .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway