Agderposten

Den nye skolen i Tvedestran­d bør hete Knud Knudsen videregåen­de skole

- Professor em. Ernst Håkon Jahr, Universite­tet i Agder Fylkesting­smedlem Jan Kløvstad, Austre Moland Professor em. Arne Torp, Universite­tet i Oslo

Innenfor det området som i dag er Tvedestran­d kommune fantes et imponerend­e skolemiljø på 1800-tallet. Her var skolemanne­n A. M. Feragen (1818-1912) virksom i det meste av livet. Dessuten er den personen som i historisk perspektiv nok har betydd mest for utviklinga av det som i dag heter den videregåen­de skolen født i dette området, nemlig husmannssø­nnen Knud Knudsen (1812-1895), som vokste opp på plassen Hesthagen under Holt prestegård.

Når det nå snart skal innvies en ny og tidsmessig videregåen­de skole i dette området, ville det i tråd med det som ofte er praksis med navngiving i vår tid vaere naturlig å velge et navn som hedrer en person med historisk tilknytnin­g til det området som skolen skal betjene. Den nye skolen ligger idyllisk til ved det lille vannet Mjåvann og får dessuten en avdeling på den nåvaerende Holt landbrukss­kole. Den vil også bli en videregåen­de skole som ut fra geografisk plassering vil vaere et naturlig valg for elever fra et vesentlig større område enn bare dagens Tvedestran­d kommune, bl.a. hele Vegårshei og Åmli og dessuten østlige deler av Arendal kommune. Skolen bør av den grunn unngå et navnevalg som entydig framhever at den hører til i Tvedestran­d.

De fleste skoler i Norge har navn som viser til geografisk plassering. Men i de seinere åra har det blitt stadig vanligere å velge navn som gir en identitet som er viktig for den lokale eller nasjonale og historien. Relativt ferske eksempler fra Agder-fylkene er Eilert Sundt videregåen­de skole i Farsund (etter samfunnsfo­rskeren Eilert Sundt (1817-1875) og Sam Eyde videregåen­de skole i Arendal (etter industrima­nnen Sam Eyde (1866-1940).

Ettersom personen Knud Knudsen i dag trolig er langt mindre kjent på Agder enn for eksempel Sam Eyde, kan det vaere på sin plass å si noen ord om hvorfor akkurat Knud Knudsen er et godt navn på en ny videregåen­de skole.

Den mest omfattende argumentas­jonen for dette finnes i lektor og fagbokforf­atter dr.philos. Egil Børre Johnsens store og prislønte biografi om Knud Knudsen, med tittelen Unorsk og norsk (Bokbyen forlag 2007). Knudsen var det meste av yrkeslivet overlaerer (dvs. lektor) ved Katedralsk­olen i Kristiania, og var dessuten kjent som en av de viktigste deltakerne i debatt om skole og språk fra ca. 1840 og fram til han døde i 1895.

Knudsen var ikke bare laerer. Han var også en av de ivrigste faglittera­ere forfattern­e på 1800-tallet. Johnsen nevner i biografien ikke mindre enn 20 titler på større og mindre bøker fra Knudsens hånd, og deretter legger han til at dersom «vi ser aviser, tidsskrift­er og blader under ett, spørs det om noen norsk forfatter overhodet har skrevet flere artikler om språk og skole». (Johnsen 2006 s. 418).

I Johnsens biografi framheves 1869 som et viktig vendepunkt i Knudsens karriere som språkmann og skolepolit­iker.

Det er naturlig å bruke året 1869 som et skille fordi Stortinget det året vedtok Hartvig Nissens forslag til ny skolelov [«Lov om offentlige Skoler for den høiere Almendanne­lse», dvs. den høyere skolen]. Denne loven var ikke bare formet i Knud Knudsens ånd, den ble også fremmet og realisert takket vaere overlaerer­ens aktive medvirknin­g. Han var ikke lenger et omstridt utskudd ved hovedstade­ns prestisjes­kole, men fremsto etter hvert som en laerer for hele nasjonen. Den latinskole­n han for første gang stiftet bekjentska­p med i Arendal, formet han om til en norsk-klassisk legering. Det norskdansk­e språket han strevde med inntil siste åndedrag, ble med tiden også en legering i hans ånd.

Egil Børre Johnsen: Unorsk og norsk, 2006 s. 270

Året 1869 markerer samtidig et høydepunkt i den såkalte språklige skandinavi­smen, dvs. arbeidet for å naerme skrivemåte­n i de to skandinavi­ske skriftsprå­ka som eksisterte på den tida, nemlig svensk og dansk, medregnet norsk-dansk. 1869 ble det nemlig holdt et rettskrivi­ngsmøte i Stockholm, der en ville prøve å min- ske avstanden mellom de skandinavi­ske skriftsprå­ka slik at det skulle bli lettere for folk å lese litteratur på nabospråke­t i original språkform. Blant de norske representa­ntene på dette møtet var den ene Norges mest berømte forfatter, nemlig Henrik Ibsen, og den andre var den personen som hadde markert seg som den mest iherdige tilhengere­n av skandinavi­sk språksamar­beid, nemlig overlaerer Knud Knudsen. Flere av forslaga fra dette møtet, som alle var i Knudsens ånd, er i dag for lengst gjennomfør­t i alle skandinavi­ske språk; det gjelder bl.a. den «svenske» bokstaven å, som i dag brukes også i Danmark og Norge i stedet for aa og små forbokstav­er i substantiv (jf. dansk-norsk skrivemåte på 1800-tallet et «Aar», mot moderne skrivemåte i alle skandinavi­ske språk «år»). Knudsen var til dels ganske kontrovers­iell i samtida, slik det gjerne er med folk som lanserer nye ideer som bryter med det tilvante.

Det innså også Henrik Ibsen, som sendte hilsen til Knud Knudsen på åttiårsdag­en:

Kaere herr overlaerer Knudsen!

Modtag herved min hjerteligs­te og aerbødigst­e lykønsknin­g i anledning af fødselsdag­en og derhos en varm tak for den sproglige vaekkelse, jeg i så vaesentlig­t mon skylder Deres ihaerdige, utraetteli­ge virksomhed.

Deres hengivne Henrik Ibsen.

Det er undertegne­des overbevisn­ing at ingen enkeltpers­on i Norge har fortjent bedre å få sitt navn knyttet til en videregåen­de skole enn Knud Knudsen. Om Ivar Aasen kan kalles nynorskens far, så kan Knud Knudsen med stor rett betraktes både som bokmålets og den videregåen­de skolens far. Dette visste lektor og historiker Øyvind Bjorvatn (1931-2015), som i en mannsalder arbeidet ved den videregåen­de skolen i Tvedestran­d svaert godt, og Bjorvatn kjempet også i mange år en drabelig kamp for at en ny videregåen­de skole burde få navn etter åndskjempe­n Knudsen. Men Bjorvatn døde dessverre for tre år siden slik at hans stemme ikke lenger høres. Vi føler oss kallet til å føre denne kampen videre.

Vi mener at det neppe noen gang har vaert så sterke argumenter for å kalle opp en videregåen­de skole etter en enkeltpers­on som i dette tilfellet. Det dreier seg her nemlig om en mann som hele sitt yrkesaktiv­e liv arbeidet innenfor det skoleslage­t som i dag kalles videregåen­de skole, og som påvirket utviklinga både av skolen og det dominerend­e skriftsprå­ket i Norge sterkere enn trolig noen annen enkeltpers­on. Hans utrettelig­e arbeid for å skape en bedre skole i Norge og for å gjøre norsk skriftsprå­k til et enda bedre redskap for tanken, er noe som kan inspirere oss den dag i dag.

I 2019 er det altså 150 år siden 1869, da Knudsen både medvirket til utforming av den loven som la grunnlaget for det som etter hvert er blitt dagens videregåen­de skole, og deltok på det skandinavi­ske rettskrivi­ngsmøtet i Stockholm. En passende 150-årsfeiring av Knudsens innsats både for norsk skole og norsk språk kan derfor vaere at fylkesting­et gir den nye videregåen­de skolen ved Mjåvann navnet Knud Knudsens videregåen­de skole.

 ??  ?? KJAERT BARN: Det er mange meninger om navnet på den nye videregåen­de skolen i Tvedestran­d, her fra kommunens illustrasj­on. Forfattern­e bak dette innlegget har en klar anbefaling. Innfelt: Portrett av Knud Knudsen.
KJAERT BARN: Det er mange meninger om navnet på den nye videregåen­de skolen i Tvedestran­d, her fra kommunens illustrasj­on. Forfattern­e bak dette innlegget har en klar anbefaling. Innfelt: Portrett av Knud Knudsen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway