Agderposten

Variert innhold fra Historiela­get

- Marit@agderposte­n.no

Arendal Historiela­g kommer i disse dager med den 24. utgaven av årboken «Sånn var det», med et variert innhold som helt sikkert vil interesser­e leserne.

I artikkelen om Håvet lar Hilde I. Austarheim oss høre om fire generasjon­er som har bodd i et lite hus der, og vi får også høre om livet i området rundt dette huset. Veien over Håvet er en svaert gammel vei. Lang og bratt, og var i tidligere tider govedinnfa­rtsveien fra Arendal øst og fra Langsae. Historien forteller om familien som slo seg ned i Håvet for 150 år siden og fram til i dag.

Videre forteller Osmund Fiskaa om speideren, og her vil mange gamle speidere kjenne seg igjen.

Turen er også kommet til en gjennomgan­g av byens sjømannssk­oler og hvordan opplaering­en var før man fikk dem.

Kino.

Byen har også hatt flere kinoer. Film var spennende, og Odd Vaagland tar for seg kapitlet om «Saga i våre hjerter». Nevnes må også Eirik Sørsdal som forteller om alle aktivitete­ne på Sløyden på 1970-tallet samt Forum-festivalen og annet som opptok ungdommen den gang. Dette kan leses mer om i avisa i morgen.

Kjedelig var det ikke i byen i tidligere tider heller. Gunnar Molden skildrer en lørdagskve­ld på byen, hvor arrestasjo­nen av Peder Ellefsen i 1795 ble en stor sak. Han var mistenkt for å stå bak forsvinnin­gen av store mengder sølv fra skipet han førte. Skipet lå ved Sandvigen og var etterlyst. Mens skipet lå forankret i Sandvigen forsvant sølv til en betydelig verdi. Dette sølvet skulle i all hemmelighe­t vaert tatt ombord i Frankike. Ellefsen benektet selvsagt at han hadde hatt noe med dette å gjøre.

Barbu før og nå.

Thom Eilert Thorstense­n har vaert ute med fotoappara­tet og tatt bilder og sammenlign­et Barbu før og nå, mens Johan Anton Wikander fortsetter sin vandring på Langsae.

Så må vi også nevne historien om Havstad Jernstøper­i. Her forteller Karl Ragnar Gjertsen om oppstarten, driften og hva som ble produsert der. Historien er også krydret med mange flotte bilder av både ovner og gravstøtte­r som ble produsert på jernstøper­iet.

Arendalsdi­alekten.

Gøy er det også å lese om fremmedord­ene i Arendals bymål. Historien forteller at Ragnvald Iversen var en forsker med stor produksjon gjennom en periode på 50 år. Han var i årene 1910-1913 knyttet til Arendal offentlige høiere almenskole, og i 1913 utga han artikkelen «Nogen femmedord i Arendals Bymaal». Han vil først og fremst bli husket som en fagmann hvis livssyn var dypt kristent forankret. Han var i tillegg musikalsk og hadde sansen for natur og friluftsli­v.

I hans hefte finner vi mange ord og uttrykk som vi bruker den dag i dag, I hvert fall vil mange i min generasjon kjenne ordene igjen.

Han forteller at noe har sine kilder i innflytter­nes mål og at endel stammer fra fjernligge­nde steder og strøk. Først og fremst mener han at språket har hatt en sterk innflytels­e fra den sterke stillingen som Arendal har hatt som sjøfartsby, og da ikke bare som en rederby, men også som en virkelig skipper- og sjømannsby.

Her finner vi blant annet uttrykk som «pø om pø», som kommer fra det franske peu a peu. Det betyr jo som kjent litt etter litt, og har den samme betydninge­n på fransk.

Vi leser også at ordet «sjapp», som har en betydning av en enkel butikk, kommer fra det engelske shop. Og slik kan vi holde på. Vi finner mange uttrykk som brukes den dag i dag, uten å tenke på hvor de egentlig stammer fra.

Mange av disse ordene er også gått inn i det norske språket, ikke bare det «aendalske».

Hvor gamle disse låneordene er, vites ikke, men forskeren mener at sannsynlig­heten taler for at de fleste av disse ordene har levd på arendalitt­enes tunge i flere slektsledd.

Han skriver et eksempel fra en sjøforklar­ing i 1785, og det lyder: «. ..fik svaere Styrtninge­r over Skibet, hvoraf een Kl. 4 Morgenen underbrekt­e en af Cahyts Portene og knuste aldelees Vinduet og indpurede en heel Deel Vand i Cahytten.» Ordet indpurede kommer fra det engelske pour in.

Vestlandsk­e hovedvei.

Jan Gundersen tar for seg hovedferds­elsåren mellom Christiani­a og Stavanger, som tidlig på 1900-tallet skiftet navn til Sørlandske hovedvei og fikk veinummere­t riksvei 40. Artikkelen er fint illustret med bilder fra den gamle veien som kan sees i dag.

Årets bokkomite består av Hilde I. Austarheim, Karen Løvland, Bjørn Drivdal, Karl Ragnar Gjertsen, Asbjørn Ribe, Olav Uldal og Ellen Ledaal Gjertsen. ▶Marit

 ??  ?? Denne bydelen har gjennomgåt­t enorme forandring­er de siste årene. I årboken har Tom Eilert Thorstense­n tatt for seg gamle bilder og fotografer­t Barbu «i dag» fra den saamme vinkelen som de gamle bildene.
Denne bydelen har gjennomgåt­t enorme forandring­er de siste årene. I årboken har Tom Eilert Thorstense­n tatt for seg gamle bilder og fotografer­t Barbu «i dag» fra den saamme vinkelen som de gamle bildene.
 ??  ?? FØR OG NÅ:
FØR OG NÅ:
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway