Agderposten

Sykehusene trenger mer enn fine ord!

- Tellef Inge Mørland Medlem av helse- og omsorgskom­iteen for Arbeiderpa­rtiet

Sørlandet sykehus kunne tidligere i år fortelle at det måtte spares 200300 millioner i årene fremover. I november kom beskjeden om at både køene til første konsultasj­on og antall fristbrudd hadde økt.

«2000 flere i sykehuskø på to år», var overskrift­en i Faedreland­svennen. «Køene øker og vi klarer ikke å ta unna», uttalte fagdirektø­ren ved sykehuset.

I 2015 ble nyfødtavde­lingen ved sykehuset i Arendal lagt ned. Disse små pasientene skal nå sendes til Kristiansa­nd. Dessverre er det en god del fødsler der du på forhånd ikke vet at det kommer til å bli en risikoføds­el. Hittil har barneavdel­ingen hjulpet til med å stabiliser­e disse syke nyfødte, før de sendes til Kristiansa­nd. Nå må det kuttes ved sykehuset i Arendal, og det varsles at barneavdel­ingen skal ta en del av disse kuttene. Da kan det bli enda mindre ressurser til å følge opp de nyfødte som har fått en krevende start på livet sitt. Før man i det hele tatt tenker på nye kutt, burde man i det minste evaluert hvilke konsekvens­er de kuttene som allerede er gjennomfør­t har fått. Fra nyttår innføres det pakkeforlø­p innen psykisk helsevern. Nå i disse førjulstid­er er pakker noe man ser fram til! Noen av oss har sikkert blitt lurt i barndommen til å åpne pakker med et fint papir rundt, men som har vist seg å vaere tomme! Slik er det dessverre også med disse pakkene. Tankene om egen forløpskoo­rdinator, bedre oppfølging og et tettere samarbeid med kommunen er god. Men da må det følge ressurser med. Dessuten er ikke folk flest pakker. Derfor må hjelp og behandling tilpasses den enkelte i psykisk helsevern.

God helhetlig oppfølging det er Arbeiderpa­rtiet for, men i høst har fortvilte fagfolk og brukere gitt meg tilbakemel­ding om at de vil så gjerne lykkes med disse pakkeforlø­pene, men de får ikke ressursene til det.

Dette er situasjone­n i dagens HelseNorge. Derfor ville Arbeiderpa­rtiet bruke 3 milliarder kroner mer på sykehusene neste år, noe som er over dobbelt så mye som regjeringe­ns forslag. Det ville gitt Sørlandet sykehus om lag 50 millioner ekstra! Det samme foreslo vi også i fjor. Mens regjeringe­n og KRF sitt budsjett for sykehusene stort sett blir spist opp av det som på fint kalles den «demografis­ke utviklinge­n», ville Arbeiderpa­rtiets forslag gitt reelle muligheter til å satse på å gi oss bedre og raskere hjelp når helsa svikter. Selvsagt er veldig mye bra i helsevesen­et vårt, men vi er likevel ikke i mål. Skal vi komme naermere mål, mener Arbeiderpa­rtiet de store pengene må brukes til å løse de store oppgavene. Vi har innrettet vårt budsjett etter det. Dessverre sørger regjerings­partiene og KrF for at vi ikke får den satsinga vi hadde trengt for å løse de utfordring­ene vårt felles helsevesen står ovenfor i årene som kommer!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway