Agderposten

FORUM på Sløyden o

På våren 2017 drev jeg på med litt opprydding i garasjen her hjemme på Utsia på Tromøya. Da fant jeg ei gammel finerplate, hvitmalt og med en masse skriblerie­r på. Den har jeg restaurert litt og spikret fast inne i en ny levegg jeg har satt opp ved hønseh

-

Blant skriblerie­ne finner jeg autografer og hilsener fra Dexter Gordon, Karin Krog, Jan Garbarek, Ole Paus, Ketil Bjørnstad, Alf Cranner, Jan Erik Vold, Lars Klevstrand, Gunnar Bull Gundersen, Harald Sverdrup, Radka Toneff, Alf Hambe, Fred Åkerstrøm, Arild Andersen og mange andre kjente og mindre kjente artister.

Finerplata er, som man skjønner, litt av et klenodium. Den stammer fra «Sløyden» og ble brukt som minnevegg der på begynnelse­n av 70-tallet.

I fjor høst, på Arendal Historiela­gs markering av kulturminn­edagen 2017, var jeg tilbake på Sløyden og formidlet for en engere forsamling noen av opplevelse­ne rundt den omtalte finerplata. Minnene vakte tydeligvis stor interesse, og jeg ble bedt om å «skrive litt» til historiela­gets årbok om aktivitete­ne på «Sløyden».

Det gjør jeg i de følgende linjene, - og det er blitt litt mer enn bare om kulturakti­vitet i et gammelt og hederskron­t hus på toppen av Tyholmen….

Utgangspun­ktet.

Arendals Sløyden- og festivalhi­storie vil måtte ta sitt utgangspun­kt i de såkalte FORUM-gruppene, etablert på slutten av 60-tallet:

Arendal Filmklubb, Arendal Fotoklubb, viseklubbe­n Acanthus, lyrikkgrup­pe og teatergrup­pa ved Arendal Gymnas. På mange vis var FORUMgrupp­ene en slags sub-kultur-virksomhet i Arendal; et alternativ til det bestående i byen.

Gruppene, og FORUM-festivalen, oppsto av nødvendigh­et og som et oppgjør med «det forsteina Arendalssa­mfunnet». Lokalt miljøvern og bybevaring med spesielt fokus på bevaring og rehabilite­ring av de fire gamle trebygning­ene på Nedre Tyholmen, var viktige elementer. Det siste hang også sammen med FORUM-gruppenes interesse og behov for et sted å vaere.

Behovet ble drøftet på et styremøte som ble holdt på gamle Floris Kafe i februar 1970 og der hovedsaken var planleggin­g av de såkalte FORUMs 10 dager, med kulturakti­viteter og diverse aksjoner spredt rundt i hele bysentret. Og jeg synes det er på sin plass å nevne hvem som var tilstede på dette litt grensespre­ngende møtet:

Hanne Egeberg, Halfdan Naerø, John Saugstad, Stein Duus, Lars Røsholm, Wilhelm Dannevig, Ottar Johansen, Ellen Enerstvedt, Arne Christense­n, Anders Birkeland, Kirsten Bråten (Berg), Bjørg Nilsen (Rose), Øystein Ektun, Ute de Lange Nilsen (Scharff), Svein Ladegård og undertegne­de.

«FORUMs 10 dager».

FORUMs 10 dager ble en voldsom affaere med filmforest­illinger, danseoppvi­sning, talentkonk­urranse, fotoutstil­ling, debatt om bybevaring, viseklubbk­onsert og teatergrup­pas framføring av «Sandkassen». Men det skulle ta minst ett år til før man fikk seg et fast sted å vaere. Og FORUM-gruppene hadde også et arrangemen­t på Odds Kafe (Tabben) der man hadde konsert med et sammensatt band bestående av davaerende leder av visegruppa Acanthus, Dag Røyseland, brødrene Wilfred og Audun Olsen, Bengt Marthinius­sen, Ole Andreassen og Claus Kjelstrup, i tillegg til lokal lyrikk med folk som Svein Ladegård og (kristiansa­nderen) Bjørn Amundsen. Ut av dette arrangemen­tet kom det, så vidt jeg husker, en ungdomsaks­jon med ca. 200 deltakere, og seinere en søknad til kommunen om å få til et ungdommens aktivitets­hus.

Det resulterte i en forholdsvi­s opphetet debatt i Arendal bystyre der både den gamle tollbodbyg­ningen på Nedre Tyholmen, Sangerhall­en, og det såkalte hvite hus ved Centrumsta­sjonen ble nevnt som mulige steder, - samtidig som det ble vedtatt, etter innstillin­g fra ungdoms- og idrettsutv­alget, å bevilge 50 000 kroner til formålet.

Hvor det ble av de pengene, vet ikke jeg. Men et eller annet sted eller til et eller annet formål må de vel ha blitt brukt…

Uansett, med ufortrøden­t styrke fortsatte DEN UNGE OG DEN LITT ELDRE SØRSDAL:

diskusjone­n om et sted å vaere, parallelt med svaert hyppige aktivitete­r i de forskjelli­ge FORUM-gruppene og på forskjelli­ge steder i byen. Jeg nevner «Stallen» i den gamle møbelfabri­kken ved Skydebanen, Aust-Agder-Museet på Langsae, restaurant­en «Terje Vigen» på Langbrygga, «Kafe Rolf» på Tyholmen, - og også enkelte ganger med et litt haltende samarbeid med kinosjef Per Sjeggestad på Saga Kino. Og apropos samarbeid: Konservato­rparet Ulf og Rut Hamran på Aust-Agder-Museet var imponerend­e samarbeids­villige og tilsynelat­ende levende interesser­t i alt vi i FORUM-gruppene foretok oss. Hadde det ikke vaert for dem, tror jeg mye hadde vaert annerledes i Arendal. Jeg nevner bl.a. kampen for rehabilite­ring av de fire essensiell­e trebygning­ene på Nedre Ty-

 ??  ?? Fotografer­t under Forumfesti­valen.
Fotografer­t under Forumfesti­valen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway