Agderposten

G festivalst­art

-

holmen. Men det er en annen historie som bør skrives og dokumenter­es skikkelig.

La meg i fleng nevne FORUM-aktivitete­r i «disse banebryten­de år»: Filmklubb-forestilli­nger med «Ringeren i Notre Dame» (med Gina Lollobrigi­da og Anthony Quinn) og den spanske prisvinner­en i Cannes, «En syklists død», teatergrup­pas oppføring av Alfred Durrenmatt­s «Fysikerne», reportasje­foto-utstilling fra Nord-Irland-opptøyene av den purunge Anders Birkeland, journalist Kjell Bøes kåseri i lyrikkgrup­pa om Hamsun, Claes Gill og Hans Alexander Hansen, og konsert i viseklubbe­n med «de to Grimstad-trubadurer» Odd Børretsen og Jens Gunvald Opstad.

«Sløyden» ble en realitet.

Men tilbake til diskusjone­n om et fast sted å vaere: Da prosjektet om å bruke den gamle tollboden (nå FORUMFESTI­VALEN:

mer kjent som Sjømannsfo­reningens Hus) ble skrinlagt, kastet FORUMgrupp­ene, sammen med Arendals Dramatiske Selskab, sine øyne på den gamle sløydsalen ved gymnaset (for øvrig Arendals gamle bibliotek.) Det ble i oktober 1971 sendt søknad til kommunen om å få bruke førsteetas­je til visekro, intim-kino og studiescen­e for teater mens andre-etasjen kunne brukes til dokketeate­rverksted og foto-laboratori­um.

Rådmann Havig (eller kanskje det var Per Tellander?) var uvanlig positiv og rask i behandling av FORUMsøkna­den, og trass i at det var enkelte politikere som heller ville flytte den gamle trebygning­en opp til AustAgder-Museet, ble det på rekord-tid gitt klarsignal til det omsøkte bruk samt vedtatt bevilgning på kr. 5000. FORUMs unge og eldre medlemmer satte umiddelbar­t igang etter at vedtaket var gjort, og i løpet av julemånede­n og januar 1972 ble Sløyden døpt og satt i stand på dugnad, med bl.a. utstyr fra det gamle krematorie­t i Arendal og Grimstad Gartneri.

Utstyret fra krematorie­t og Grimstad Gartneri dreide seg om henholdsvi­s noen høyrygga benker og en håndfull velbrukte øl- og vintønner, og det ble også anskaffet en del avlagt skumplast fra et par av Arendalsdi­striktets mange båtbedrift­er.

Skumplaste­n ble brukt som fyll i selvsydde sitteputer, og maling tigget inn fra byens fargehandl­ere– dvs tjaerebrun­t til søyler, skap og vinduer, og vekselvis hvitt og maerdøgrøn­t på vegger og «scene». Og så hadde Turid, kona mi, vaert med på å sy «fotside» gardiner holdt i samme fargenyans­er.

I dette «Arendals første frie kulturhus», holdt man varmen vekselvis med bruk av koks i en gammel og litt gisten vedovn, og med fyringsolj­e eller parafin i en ikke helt patent, brukt oljekamin…

Utrolig nok var det aldri tilløp til brann på velbrukte Sløyden, trass i at talglysene blafret og at røykeforbu­d ennå på 70-tallet var et ukjent fenomen…. Et gammelt og nok litt ustemt piano ble også anskaffet og flittig brukt. Riktignok hevdet unge Ketil Bjørnstad bramfritt at han skulle skjenke Sløyden et hvitt (!) flygel «han hadde stående et sted», men det ble bare med det løftet…

Egen avis – med ett nummer.

FORUMgrupp­ene ga også ut en avis, for øvrig bare et eneste nummer. Fra den gulnete utgaven klipper jeg følgende stemningss­kildring:

«….Det gamle sløydlokal­et har i dugnadsopp­usset stand gitt muligheter for en virksomhet som vi tidligere bare kunne drømme om. «Sløyden» er blitt fast tilholdsst­ed for viseklubbe­n, fotoklubbe­n, beat-og-blues-klubben, filmklubbe­n. Det har også vaert en del konserter med landskjent­e musikere. Verdenskje­nte navn har heller ikke manglet. Konserten med den amerikansk­e jazz-saksofonis­ten Dexter Gordon var vel kanskje største begivenhet siste sesong, men navn som Fred Åkerstrøm, den store, svenske visesanger­en, - Ketil Bjørnstad, klassisk pianist som kan fengsle et ungdommeli­g publikum, Jan Garbarek Trio, som presterte frijazz til den store gullmedalj­e, med mange flere, vil bli husket i Arendal – i hvert fall av de få som hørte dem. Et beklagelig faktum er det nemlig at besøket til Sløyden ikke alltid har vaert på topp. Når verdens anerkjent beste jazz-saksofonis­t bare samler 60 mennesker, blir en gjerne litt motløs….»

 ??  ?? ARKIVFOTO AGDERPOSTE­N
ARKIVFOTO AGDERPOSTE­N
 ??  ?? Ble sak i VG.
Ble sak i VG.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway