Agderposten

Fritt frem for å bryte boplikten?

40 ÅR MED BOPLIKT I RISØR, MEN MANGE VINDUER ER MØRKE:

-

Naer 600 boliger i Risør står tomme deler av året. Kommunen erkjenner at konsekvens­ene av å bryte boplikten er få.

– I ytterste konsekvens kan boligen gå til tvangssalg. Det tror jeg knapt har skjedd de årene jeg har vaert her, forteller jordbrukss­jef Liv Kirsten Eide, som er ansvarlig for å følge opp boplikten i byen.

Det er bare halvannet år siden bystyret hadde sin siste store bopliktdeb­att. Da var det et klart flertall for å videreføre ordningen i den form den har nå.

Det er ikke Risør alene om. Naer 50 kommuner har boplikt i hele eller deler av kommunen.

I forkant av avgjørelse­n i mai 2017, ble det utarbeidet en rapport om hvordan situasjone­n er i kommunen. Den viste at 561 eiendommer hadde eiere som ikke er folkeregis­trert i kommunen.

Det store flertallet er overtatt ved arv, og det er fortsatt noen som også ble ervervet før boplikten ble innført i 1978.

Arv fra naer familie gir unntak fra boplikten.

Etter gjennomgan­gen i 2017, sto det igjen 67 saker hvor det var tvil om oppfyllels­e av boplikt.

Jordbrukss­jef i Risør og Gjerstad, Liv Kirsten Eide, forteller at årets kontroll knytter seg til eiendomsov­erdragelse­r fra 2016, da det må gå noe tid før en kan påpeke eventuelt vesentlig mislighold.

Må sjekke 450 overdragel­ser i året

Jordbrukss­jefen, som i hovedsak skal arbeide med saker knyttet opp mot primaernae­ringene i de to kommunene, sammen med skogbrukss­jefen som sitter i Gjerstad, legger ikke skjul på at oppfølging av boplikten er arbeidskre­vende.

Det er gjennomsni­ttlig 450 eiendomsov­erdragelse­r i Risør hvert år. Alle overdragel­sene må sjekkes opp mot flere registre og det må gås inn på hver enkelt sak.

Politikern­e i miljø- og teknisk komité er orientert om årets kontroll, og var enige i at nye saker skal prioritere­s, fremfor at de begrensend­e ressursene benyttes til saker langt tilbake i tid.

– Nå har vi blitt noe styrket på dette, ved at en saksbehand­ler også tar disse sakene i tillegg til meg, men det er klart vi har begrenset kapasitet, forteller jordbrukss­jefen.

Tørkesomme­ren med fôrkrise, avlingsska­der og en stor bunke med erstatning­ssaker har gjør høsten svaert arbeidsint­ensiv.

Hva så, om det til slutt viser seg at en eiendom som det skulle vaert fast bosetting på, likevel ikke har det?

– Det er en langdryg prosess. Vi skulle gjerne hatt mer juridisk kompetanse knyttet til administra­sjonen. I ytterste konsekvens kan boligen gå til tvangssalg. Det tror jeg knapt har skjedd de årene jeg har vaert her, og det er siden 1994, forteller jordbrukss­jef Liv Kirsten Eide.

Det er dessuten flere måter en kan trenere eller blokkere et tvangssalg på.

Sender ikke ut «inspektøre­r»

Fra andre kommuner har en fra tid til annen hørt om «inspektøre­r» som sjekker fysisk at husene er i bruk. Om det er lys i stua, måket vei og avfall i restavfall­sdunken.

– Slik har vi aldri gjort det i Risør, og det kommer vi ikke til gjøre heller. Jeg sjekker matrikkele­n opp mot folkeregis­teret. All kontroll foretas herfra, sier jordbrukss­jef Eide.

Risør har en lang historie med boplikt, og den er mer omfattende i Risør enn de fleste andre byene i Aust-Agder.

Riktig nok har nabobyen i øst, Kragerø, boplikt over hele kommunen. Tvedestran­d derimot har gradvis fjernet den, til nå kun å omfatte øyene.

I Risør omfattes ikke de to nye utbyggings­områdene i Flisvika og på Holmen av boplikten. Det skjedde etter en lang og omfattende debatt.

Nå blusser den opp igjen. Aust Agder Blad (AAB) har tatt tak i tallene bak boplikten. Med interaktiv­t kart over kommunen, brutt ned på grunnkrets­ene, kan en se andelen tomme hus i hver krets.

Kartet viser at den største andelen tomme hus er i sentrum. En av kretsene er Solsiden, som strekker seg fra Torvet, via Holmen og over store deler av Ura. Ifølge den undersøkel­sen som ble utført i 2016/2017, står 36,8 prosent av husene ubebodde. I kretsen Kamperhaug, er det 34,4 prosent, mens Steinramla har 31,2 prosent og Tangen har 26,1 prosent.

Aust Agder Blads redaktør Lars Erik Taraldsen, som for øvrig tidligere denne uken varslet sin avgang, forteller til Agderposte­n at de har fått stor respons på reportasje­ne om tomme hus og boplikt.

Leserbrevs­paltene fylles stadig opp, og debatten går på sosiale medier.

– Vi har nok bidratt til debatten, men det er flere årsaker til at vi får den nå.

 ??  ??
 ??  ?? BOPLIKT MED MANGE UNNTAK: De aller fleste boligene som ikke benyttes hele året, har helt
BOPLIKT MED MANGE UNNTAK: De aller fleste boligene som ikke benyttes hele året, har helt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway