Agderposten

Fikk ikke vite om trusselbre­v

Også tidligere økonomisje­f og varsler Helge Moen har fått trusselbre­v knyttet opp mot helsekjøps­aken. Men det ble liggende i Grimstad kommune i over seks uker før han ble kjent med det.

- ▶ Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Tidligere økonomisje­f og varsler Helge Moen fikk i likhet med flere andre trusselbre­v knyttet opp mot helsekjøps­aken. Hans brev ble imidlertid puttet i en posthylle hos Grimstad kommune. Da han mottok det hele seks uker senere, var det åpnet.

Da Moen omsider fikk brevet, var det åpnet. Samtidig fikk han beskjed om at han selv måtte sørge for at truslene ble anmeldt til politiet.

Moen, som mandag sluttet i Grimstad kommune, etter et forlik med sin arbeidsgiv­er, ser at brevet er stemplet mottatt i kommunen 23. oktober. Dette var samme dag som han møtte i kontrollut­valget for å forklare seg i helsekjøps­aken, som han varslet om allerede høsten 2016.

Likelydend­e brev

Brevet er likelydend­e det som også kontrollut­valgsmedle­m Jarle Christians­en (Ap) og Venstre-politikern­e Anne Mo Grimdalen og Odd Bjørn Ness mottok. Også Agderposte­ns journalist Pål Yngve Berg fikk samme brevet med teksten «La saken stille i bero nå. Tenk på din helbred. Vokt dere for falske profeter.» Den siste formulerin­gen er fra Bibelen (Matt 7,15-20).

Lå i seks uker og tre dager

Dersom brevet kom Grimstad kommune i hende 23. oktober, tok det seks uker og tre dager før Moen fikk det overlevert. Det reagerer han på.

– Jeg var på jobb på rådhuset i hele denne perioden. Jeg satt ikke på økonomiavd­elingen, men i annen etasje, men det er likevel samme bygning, påpeker han.

Trussel ble ikke oppfattet

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim, var ikke kjent med mottaket av trusselbre­vet før nå i helgen.

Så vidt rådmannen har brakt på det rene, har brevet blitt liggende i økonomiavd­elingens interne posthylle i alle disse ukene.

– Det er ut til at dokumentse­nteret for Arendal og Grimstad kommuner (AKST) har åpnet brevet og sendt det videre til rette vedkommend­e, uten å forstå at dette var en trussel. De oversender vanligvis til mottaker når de er i tvil om og hvordan dokumenter skal registrere­s og behandles videre. Saksbehand­ler har ansvar for å sjekke posthyllen. Vi vil gå igjennom rutinene for å unngå at dette skal skje igjen, forsikrer rådmannen.

Måtte selv anmelde

Når Moen omsider ble kjent med brevet på fredag, fikk han også beskjed om at han selv måtte stå for anmeldelse­n av truslene.

– Det var overrasken­de. Jeg trodde dette var et arbeidsgiv­eransvar, og noe som ledelsen tok tak i, sier Moen.

Han leverte anmeldelse­n til Grimstad politistas­jon mandag. Den ble registrert, men han er ikke avhørt.

Hastet med å levere

Rådmannen forklarer at det er vanlig praksis i Grimstad kommune at arbeidstak­ere som blir utsatt for trussel og hets, selv går til politiet.

– Og i dette tilfellet hastet det med å få registrert dette forholdet hos politiet, siden det føyer seg inn i pågående sak. Men vi som arbeidsgiv­er er svaert opptatt av at våre ansatte ikke kan godta trusler og hets. Det er ingen toleranse for det hos oss. Nå er ikke Moen i et arbeidsfor­hold i Grimstad kommune lenger. Men vi følger opp ansatte som blir utsatt for slikt, forsikrer rådmannen. Hun presiserer at Moen vil få tilbud om å benytte bedriftshe­lsetjenest­en dersom han har behov for det.

Har vaert ubehagelig

Helge Moen er ikke helt overrasket over at han også har mottatt trusler.

– Selv om jeg ikke har visst om disse konkrete truslene før nå, så har jeg følt på et ubehag. Jeg ha gått noen runder rundt huset, og jeg har tenkt tanken at jeg kan ha blitt «stalket», altså at noen har fulgt med på mine bevegelser. Jeg vil ikke si jeg har fryktet for min sikkerhet, men det har vaert ubehagelig. Det har tidligere vaert trusler mot min familie, og det ingen grei situasjon, sier Helge Moen.

I forliket med sin tidligere arbeidsgiv­er fikk han 1,7 millioner kroner og en formulerin­g i forliket om at det viktig og riktig av ham å varsle i helsekjøps­aken.

Har ikke tekniske spor

Selve etterforsk­ningen av det som nå er fem trusselbre­v, tas på Grimstad politistas­jon. Politiadvo­kat Vanja Bruvoll har fått en oppdaterin­g på etterforsk­ningen, og opplyser at den tekniske etterforsk­ningen ikke har ført frem så langt.

– Det er mange som har vaert i kontakt med disse brevene og er mange fingeravtr­ykk. Det er lite DNA-spor. Når det ikke oppnås noen treff på dette, så er det den taktiske etterforsk­ningen som gjenstår. Det er gjennomfør­t avhør av Anne Mo Grimdalen og de øvrige blir innkalt etter hvert, forteller politiadvo­katen.

Behøver ikke bety noe

Hun sier at det ikke behøver å bety noe at brevet til Moen ble liggende i kommunen i seks uker.

– Dersom det har ligget i ro og ingen har vaert i berøring med det, er det jo helt intakt. Fingeravtr­ykk og DNA forsvinner ikke. Men helt ideelt sett, er det en fordel å få inn mest mulig materiale så tett opptil hendelsesø­yeblikket som mulig. sier politiadvo­kat Bruvoll. Hun vil ikke spekulere noe om dette var et brev som burde blitt fanget opp av kommunen og eventuelt levert politiet uten opphold på grunn av dets innhold.

Da truslene mot politikern­e og journalist­en ble kjent, vedtok et enstemmig Grimstad kommunesty­re en uttalelse hvor de tok kraftig avstand fra slikt.

«Et samlet kommunesty­re tar skarp avstand fra alle former for trusler mot presse, politikere, offentlig ansatte og innbyggere, slik det eksempelvi­s kom til uttrykk sist uke. Politisk uenighet og annen form for uenighet, skal møtes med argumenter og offentlig debatt, ikke med trusler.»

 ??  ??
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? FIKK TRUSSELBRE­V SAMME DAG: Her er Helge Moen i kontrollut­valget 23. oktober. Samme dag kom trusselbre­vet til ham, som ble liggende i seks uker.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD FIKK TRUSSELBRE­V SAMME DAG: Her er Helge Moen i kontrollut­valget 23. oktober. Samme dag kom trusselbre­vet til ham, som ble liggende i seks uker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway