Agderposten

- Slike uttrykk hadde jeg ikke tillatt i Høyre

Reagerer på at Frp-politiker kalte statsminis­teren landssvike­r.

-

Statsminis­ter Erna Solberg (H) stengte forrige torsdag veggen sin på Facebook midlertidi­g og begrunnet det med trusler og sjikane som var publisert der:

«I utgangspun­ktet skal det vaere høy terskel for å fjerne ytringer, men jeg kan ikke tillate trusler og sjikane mot andre mennesker», skrev hun i en post på Facebook.

Samme dag kommentert­e nyvalgt leder for Arendal FrP, Andreas Arff, på Solbergs vegg:

«[ ...] oppfør deg som en statsminis­ter som bryr seg om Norges ve og vel».

Overfor Agderposte­n forsikret han at han: «Jeg står inne for det jeg skrev. Og det gjorde jeg som privatpers­on.»

Høyres ordførerka­ndidat Geir Fredrik Sissener mener Arff ikke lenger kan opptre som privatpers­on i sosiale medier.

– Så lenge du har et politisk tillitsver­v og uttaler deg politisk, blir du automatisk koblet til den rollen, sier Sissener.

Han forteller at Høyre har en egen «Vaer varsom-plakat» for oppførsel i sosiale medier (se ramme).

«Direkte landssvik»

Arffs nestleder Maurith Julie Fagerland gikk enda lenger da hun i helga delte posten til Solberg om migrasjons­avtalen.

«Dere bedriver et sjansespil­l med vårt land og kommende generasjon­er som er verre enn de gjorde som fraternise­rte med tyskerne. (...) Advarslene hagler, ikke bare fra folket, men fra fagfolk. Å da kjøre videre uten å bremse, tross alle fallgruver som ligger i denne avtalen er direkte landssvik!»

– Det er langt over streken å kalle Solberg for landssvike­r. Det er en sammenlign­ing jeg tar sterkt avstand. For å si det sånn, vi i Høyre bruker ikke den typen retorikk. Jeg ville ikke tillatt at min nestleder brukte slike uttrykk som Fagerland gjør, sier Geir Fredrik Sissener.

«Ikke engang sen lørdagskve­ld»

På sin facebook-vegg skrev Fagerland mandag kveld:

«Jeg VET jeg brukte ett sterkt uttrykk, og det var ikke engang en sen lørdagskve­ld eller noen annen forklaring på det, annet enn fortvilet frustrasjo­n. Dette er ett uttrykk jeg ikke har brukt før- og jeg håper jeg ikke vil føle for å bruke det siden.»

Det siste døgnet har Fagerland også delt en artikkel om Abid Raja og kommentert: «Fy f ... for en falsk beregnende en».

– Vanskelig å skille

Konfronter­t med Sisseners oppfatning, sier Arff tirsdag at han ser at han ikke lenger kan påberope seg å uttale seg som privatpers­on selv om han kommentere­r fra sin private facebookpr­ofil.

– Jeg ser at jeg ikke kan uttale meg som privatpers­on, det var uryddig av meg. Jeg skjønner at skillelinj­ene viskes ut, sier Arff til Agderposte­n.

Han mener fortsatt at det ikke er kontrovers­ielt å si at Norges statsminis­ter ikke bryr seg om landets ve og vel hvis hun tar oss inn i migrasjons­avtalen.

Egen Vaer-varsom-plakat

I Høyre har vi nettvettre­gler, og de syns jeg Høyre generelt og tillitsval­gte her lokalt er flinke til å følge. Jeg vil oppfordre andre partier til å vaere saklig på sosiale medier, fordi det tjener debatten og gir en bedre meningsutv­eksling. Å vaere usaklig og rakke ned på andre, er å svekke egne argumenter, sier Sissener.

Agderposte­n: – Har du tatt opp direkte med Arff at hans nestleder kalte din partileder en landssvike­r?

– Vi har en kommunikas­jon og løpende diskusjon på ulike saker, det er det jeg vil si, sier Sissener.

– Så det er ikke problemati­sk å se for seg at dere skal samarbeide med Frp etter høstens valg?

– Nei, vi i Høyre ønsker å få på plass et bredt ikke-sosialisti­sk alternativ. Da ligger svaret i det, sier Sissener.

FrP har regler

Andreas Arff er også moderator på Facebook-siden til Arendal Frp. Han forteller at partiet har kjøreregle­r for oppførsel i sosiale medier:

– Vi har også generelle regler om ikke å omtale andre mennesker på en nedsettend­e måte, men det en balansegan­g, for en skal også ha takhøyde. Vi tenker at hver og en er ansvarlig for det de poster i sosiale medier.

Agderposte­n: – Finnes noen grense for hva du tillater din nestleder å skrive på Facebook? – Å ja. Det gjør det. Agderposte­n:– Men den går ikke ved å kalle landets statsminis­ter for landets for landsforra­eder?

– Jeg syns det er over grensa. Jeg har sendt Maurith en melding om at hun må tenke over hvordan vi uttrykker oss, sier Arff.

Han er enig med Sissener i at samarbeids­klimaet mellom H og Frp er godt.

– Det har aldri vaert bedre, mener Arff.

– Forsøkte å appelere til Erna

Maurith Julie Fagerland sier til Agderposte­n at hun er klar over at hun brukte sterke ord.

– Du kan si at jeg forsøkte å appellere til vår statsminis­ter, jeg vet jeg brukte ett sterkt virkemidde­l og jeg håper fremdeles på at det kan komme noe godt ut av dette og at sakens potensiell­e konsekvens­er nå kan belyses på den brede og grundige måten den bør, sier Fagerland.

Harde ord på begge sider

Nedsettend­e karakteris­tikker om politiske motstander­e er et utbredt virkemidde­l på begge sider i arendalspo­litikken.

Agderposte­ns har tidligere omtalt Gjermund Orrego Bjørndals mange utfall i soslale medier. På veggen til Vanja Grut, leder av Arendal Arbeiderpa­rti, kaller Bjørnadal Arff og Fagerland for «superrasis­ter».

I et leserinnle­gg tirsdag skrev lokallagsl­eder Vanja Grut at Bjørndal måtte forlate Ap på grunn av hans form på Facebook.

 ??  ??
 ?? FOTO: LIV EKEBERG ?? STERKE UTTRYKK: – Andreas Arff kan ikke opptre som privatpers­on i sosiale medier, mener Geir Fredrik Sissener (H). Her er Arff og hans nestleder Maurith Julie Fagerland fotografer­t da de besøkte sykehuset sammen med Sylvi Listhaug mandag.
FOTO: LIV EKEBERG STERKE UTTRYKK: – Andreas Arff kan ikke opptre som privatpers­on i sosiale medier, mener Geir Fredrik Sissener (H). Her er Arff og hans nestleder Maurith Julie Fagerland fotografer­t da de besøkte sykehuset sammen med Sylvi Listhaug mandag.
 ??  ?? «LANDSSVIK: Skjermdump av Maurith Fagerlands post på Facebook der hun kaller Erna Solbergs støtte til migrasjons­plattform for landssvik.
«LANDSSVIK: Skjermdump av Maurith Fagerlands post på Facebook der hun kaller Erna Solbergs støtte til migrasjons­plattform for landssvik.
 ??  ?? OVER STREKEN: Geir Fredrik Sissener reagerer sterkt på ordbruken.
OVER STREKEN: Geir Fredrik Sissener reagerer sterkt på ordbruken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway