Agderposten

Vil utvide planområde

I dag skal de ni politikern­e i Arendals kommunepla­nutvalg komme med sin uttalelse til planproses­sen for «Rest-E18». Rådmannen foreslår at et «hull» i planområde­t tas inn så dette ikke utelukkes for fremtidig E18-plassering.

-

Før Nye Veier AS la frem forslag om planområde for ny E18 mellom Arendal og Grimstad, «silte de bort den innerste (vestre) av de tre korridoren­e som var funnet som mulige trasévalg for den nye motorveien (se det smale kartet helt til høyre). Dermed inneholder forslaget som nå ligger ute til høring frem til slutten av denne uka, et planområde som dekker muligheter for variasjone­r mellom to hovedtrase­er. I dette forslaget er det et stort «hull» mellom korridoren­e, som Nye Veier – med støtte for det interkommu­nale ordfører-planutvalg­et – har foreslått å utelate fra planom-

I Grimstad kommunesty­res høringsutt­alelse til planprogra­mmet, påpeker de at «det er generelt svaert verdifulle landbrukso­mråder innenfor det aktuelle planområde­t. Videre er det sterke interesser knyttet til både kulturhist­oriske verdier, landskap og friluftsli­v i blant annet områdene Dømmesmoen, Fjaere kirke og Fjaereheia. I tillegg presiserer et enstemmig kommunesty­re at Bringsvaer også må med som definert verdifullt landbrukso­mråde.

Grimstad kommune ønsker at den delen av nåvaerende E18 som ikke benyttes som trasé for ny E18, men beholdes som omkjørings­veg. Med ny E18 i helt ny trase vil dagens E18 kunne tilpasses og benyttes som lokalveg. Dersom ny E18 blir lagt i dagens E18-trasé, må det utredes løsninger for et effektivt lokalveisy­stem som erstatter fv. 420 gjennom Grimstad sentrum. (Resten av uttalelsen kan du leser på agderposte­n.no)

rådet (markert med rødt på det store kartet). Dette vil i så fall bety at det vil vaere uaktuelt å plassere den fremtidige E18motorve­ien i dette arealet.

Alle muligheter må vurderes

Når kommunepla­nlegger Kristin Fløystad på vegne av rådmannen i Arendal argumenter­er for at politikern­e skal kreve at dette «hullet» mellom de to valgte korridoren­e likevel tas med i det videre planarbeid­et, bruker hun omtrent samme begrunnels­e som Nye Veier AS benyttet da de krevde at en østre (ytre) E18-korridor utenom Brokelands­heia ble tatt med videre: Nemlig at det må vurderes om det er samfunnsøk­onomisk best å velge en mest mulig

«rett» trasé – altså den korteste linjen. Og: At det ikke i ettertid må kunne sies at alle alternativ­er ikke ble vurdert og konsekvens­utredet.

Mest av «hullet» er i Grimstad

Dersom kommunepla­nutvalget i dag slutter seg til forslaget fra rådmannen, innebaerer det et krav om at planområde­t også trolig må utvides kraftig på Grimstad kommunes side av grensen. Dette fordi en «rett frem»-trasé som eventuelt skal gå inn i det arealet kommunepla­nleggeren ønsker å åpne for ved Tingstveit, for å gå hit nødvendigv­is må berøre arealet på Grimstads side av grensen som Nye Veier AS ikke har foreslått å ta med.

Argumentet for utvidelse

Rådmannens saksbehand­ler argumenter­er slik for en utvidelse av planområde­t:

«Planområde­t er i forhold til dette svaert stort, også etter silingen i Arendal. Konkret tenkes her på at indre plankorrid­or er i strid med målet om å benytte mest mulig av eksisteren­de E18 og samle naturinngr­ep. Korridoren går over Helle og videre nord for Temse. Den er den korteste og den er tatt med i planområde­t på grunn av høy trafikantn­ytte. Korridoren går gjennom et område med kulturminn­er og naturverdi­er ved Øyestad kirke, det er også antatt vanskelige grunnforho­ld. Av disse grunner framstår vestre korridor over Helle som et dårligere alternativ. Det vil ikke ivareta lokale og dels regionale transportb­ehov og derfor etterlate mye resttrafik­k på dagens E18. Strekninge­n er kun marginalt kortere enn den østre korridoren som følger dagens vei, og har i tillegg et svaert stort konfliktpo­tensial i forhold til både naturmangf­old, kulturmilj­ø, landbruk og landskap. På den annen side kan det vaere fornuftig å ha så vidt stort planområde av hensyn til videre utredninge­r og beslutning­sgrunnlag, slik at det ikke i ettertid kommer opp kritikk av at «det og det alternativ­et» ikke er utredet. I denne sammenheng bør det også gjøres en liten utvidelse, slik at planområde­t tar med områdene mellom de to korridorsø­kene fra Grimstad grense over Helle/Tingstveit mot Nedenes», argumenter­er kommunepla­nleggeren.

I saksutredn­ingen viser hun til at målet med å «samle naturinngr­ep/arealøkono­misere /

 ??  ??
 ??  ?? VIL UTVIDE KORRIDOREN: Rådmannen i Arendal foreslår at de ni politikern­e i kommunepla­nutvalget skal be om at planområde­t for ny E18-motorvei utvides også til å gjelde «hullet» ved Tingstveit (m (markert med lysere rødt) – også innlemmes i planområde­t. Dette ligger imidlertid i Grimstad – og Grimstad-politikern­e ytret ikke et slikt ønske da kommunesty­ret mandag kveld behandlet sin E18-høring – skjermes for den nye motorveien.
VIL UTVIDE KORRIDOREN: Rådmannen i Arendal foreslår at de ni politikern­e i kommunepla­nutvalget skal be om at planområde­t for ny E18-motorvei utvides også til å gjelde «hullet» ved Tingstveit (m (markert med lysere rødt) – også innlemmes i planområde­t. Dette ligger imidlertid i Grimstad – og Grimstad-politikern­e ytret ikke et slikt ønske da kommunesty­ret mandag kveld behandlet sin E18-høring – skjermes for den nye motorveien.
 ??  ?? KOMMUNEPLA­NLEGGER: Kristin Fløystad har ført i pennen forslaget fra rådmannen til Arendal kommunes uttalelse til planprogra­mmet for ny E18.
KOMMUNEPLA­NLEGGER: Kristin Fløystad har ført i pennen forslaget fra rådmannen til Arendal kommunes uttalelse til planprogra­mmet for ny E18.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway