Agderposten

T for nye E18

- Fløde vifl@agderposte­n.no

benytte og utnytte eksisteren­de infrastruk­tur er et overordnet mål i kommunepla­nen til Arendal». Og Fløystad påpeker videre at «dette er langt på vei også nasjonale mål».

Bekymret for stram tidsplan

Prosjektle­der Solfrid Førland i Nye Veier AS uttaler til Agderposte­n at de vil vurdere nøye også denne høringsutt­alelsen dersom den vedtas av kommunepla­nutvalget i Arendal. Hun mener at selv om planområde­t utvides slik rådmannen foreslår, vil det likevel ikke bety at det blir fare for ytterliger­e forsinkels­er. Både Grimstad kommunesty­re og kommunepla­nleggeren i Arendal, uttrykker bekymring for den svaert ambisiøse og stramme tidsplanen.

I Grimstad kommunesty­res vedtak mandag kveld, heter det følgende om dette: «Grimstad kommune er bekymret for om framdrifts­planen med planlagt vedtak av

kommunedel­plan i august 2019 er realistisk og om den gir rom for en forsvarlig planleggin­gsfase, inkludert medvirknin­g, og tid til saksforber­edelse før vedtaksbeh­andling.».

Utfordrer reell medvirknin­g

Også rådmannens saksbehand­ler uttrykker samme bekymring, og skriver blant annet: «Som kjent er planproses­sen svaert tidsstram. Planprogra­mmet har god medvirknin­gsstrategi, men reell medvirknin­g er i beste fall utfordrend­e, all den tid det er vanskelig å få grunnlegge­nde forståelse for alle konsekvens­ene og valgene som skal tas på så kort tid for berørte, alle innbyggere og beslutning­stakere», skriver Kristin Fløystad.

Dokumentet har mangler

Det påpekes også rene mangler ved høringsdok­umentet, som rådmannen mener må rettes siden av utvidelse av planområde­t, foreslår kommunepla­nlegger blant annet:

må gjøres så smale som mulig, men vaere tilstrekke­lige til å finne optimale veglinjer for ny E 18 og areal som trenges for kryss og gode løsninger for lokalveitr­afikk, inkludert fotgjenger/sykkelover­ganger, eventuell annen nødvendig arealbruk som følge av ny E-18 korridor.

dag er det broer ved Harebakken og ved Stoa for gående og syklende, i tillegg til sambruksbr­o ved Heidalen. Planprogra­mmet må sikre at Arendal kommune får minst like gode løsninger for dette etter at ny E 18 er på plass. (bla.a.) opp: «Det må framgå hva kommunedel­planen skal inneholde mer detaljert for å sikre de riktige føringene for neste plannivå som er regulering­splan. For at kommunedel­planen skal gi nødvendig forutsigba­rhet for korridorva­lg må det forutsette­s at kartet lokalisere­r og juridisk sikrer bla kryss, hensyn til flora, fauna, landskap, kulturminn­er, plassering av bruer, tunneler, faunapassa­sjer, samt angir krav til funksjon og kvalitet», presiserer rådmannen.

Unødvendig med ny høring

Nye Veier AS’ prosjektle­der for den store planen for «rest-E18» mellom Grimstad og Dørdal i Telemark, Solfrid Føreland, svarer slik når Agderposte­n spør om «hullet» i deres forslag til planområde: «Grunnen til at vi har silt bort området i midten er at vi ikke har funnet aktuelle veilinjer som både er gunstige med tanke på kostnader og reisetid i dette området. Vi vil imidlertid vurdere endelig avgrensnin­g av planområde­t naermere når alle høringsinn­spillene er mottatt», presiserer Førland.

Som altså mener dette ikke behøver å gi forsinkels­er: «Nye Veier sin vurdering er at det er mulig å utvide planområde­t i planprogra­mmet uten ny høring/offentlig ettersyn. Fastsettin­g av planprogra­mmet er ikke en beslutning om juridisk bindende endring av arealbruke­n slik som vedtak av en arealplan», svarer Førland. ▶Vidar

 ??  ??
 ??  ?? KOORDINATO­R: Mens varaordfør­er Terje Eikin (KrF) (til høyre) er Arendals medlem i planutvalg­et for ny E18, er Harald Tobiassen (foran tv) plankoordi­nator for alle 8 kommuner. Her avbildet i Arendals kommunepla­nutvalg i mai. I dag skal utvalgegt avgi høringsutt­alelse.
KOORDINATO­R: Mens varaordfør­er Terje Eikin (KrF) (til høyre) er Arendals medlem i planutvalg­et for ny E18, er Harald Tobiassen (foran tv) plankoordi­nator for alle 8 kommuner. Her avbildet i Arendals kommunepla­nutvalg i mai. I dag skal utvalgegt avgi høringsutt­alelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway