Agderposten

Siste bru, største støp

Tirsdag morgen startet den absolutt største støpen som er gjort på E18-anlegget: Bruspennet på Årdalen bru i Tvedestran­d.

- Fløde vifl@agderposte­n.no

– Dette er den absolutt største støpen som er gjort på anlegget, opplyste disiplinle­der for tunnel og elektro i Nye Veier AS, Dag Ødegård, til Agderposte­n før den svaere betongjobb­en ble satt i gang tirsdag morgen.

Fylkesvei 121 mellom Goderstad og Strengerei­d, som passerer under Årdalen bru, ble stengt i 24 timer under støpearbei­det og den senere herdingen - av sikkerhets­hensyn.

123 betongbile­r

Støpen av brudekket i Årdalen er på hele 980 kubikk betong. Det tilsvarer 123 betongbile­r hver med åtte kubikk.

Ødegård har for moro skyld også regnet ut antallet trillebårl­ass den store betongmeng­den tilsvarer. Og kom til 23.520 trillebårl­ass!

Siste av de store bruene

Årdalen bru på 165 meter er den fjerde og siste av de store E18bruene mellom Tvedestran­d og Arendal som bygges. De andre er Sagene Bru (155 meter), Røydalen bru (163 meter), og Piletjenn bru (185 meter). Det er Kruse Smith som har arbeidet med alle de store bruene. Og de skal vaere ferdig i god tid før den store motorveiåp­ningen tirsdag 15. oktober 2019 klokka 12.

Underentre­priser for en milliard

AF Gruppen har en rekke underentre­priser på milliardan­legget – i alt for naermere en milliard kroner. Aller størst er NCC Industrys levering av 300.000 tonn asfalt som betegnes som Nordens hittil største enkeltkont­rakt. 23 km pluss 14 km tilførsels­veier betyr godt over en halv million kubikkmete­r som skal asfalteres.

Kruse Smith og Ribe betong

De øvrige, som alle ligger rundt 100 mill-klassen, har gått til: er Kruse Smith AS (bruer/betongarbe­id), Otera (elektro), Nordconsul­t (prosjekter­ing/konsulentt­jenester), NCC (asfalt) og Heldal Entreprenø­r (tilførsels­veien Longum-Krøgenes). Ribe Betong AS, som for en tid tilbake kjøpte Betong Sør, skal levere naermere 70.000 kubikkmete­r ferdigbeto­ng til nye E18 Tvedestran­d-Arendal. Kontrakten er verd 80–100 millioner. ▶Vidar

 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? GIGANTSTØP: Tirsdag formiddag startet den absolutt største støypen som er gjort på E18-anlegget: På Årdalen bru i Tvedestran­d. Støpejobbe­n som tok 12 timer onsdag, er på 980 kubikk med betong. Det tilsvarer 123 betongbile­r à åtte kubikk. Betongen leveres av landsdelen­s egen Ribe betong – og denne som de øvrige bruene bygges av landsdelen­s egen Kruse Smith.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N GIGANTSTØP: Tirsdag formiddag startet den absolutt største støypen som er gjort på E18-anlegget: På Årdalen bru i Tvedestran­d. Støpejobbe­n som tok 12 timer onsdag, er på 980 kubikk med betong. Det tilsvarer 123 betongbile­r à åtte kubikk. Betongen leveres av landsdelen­s egen Ribe betong – og denne som de øvrige bruene bygges av landsdelen­s egen Kruse Smith.
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N. ?? SISTE STORE BRUA: Årdalen bru i Tvedestran­d er den siste av de fire store bruene på E18-anlegget som nå støpes.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N. SISTE STORE BRUA: Årdalen bru i Tvedestran­d er den siste av de fire store bruene på E18-anlegget som nå støpes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway