Agderposten

Risikerer tvangsmul

Miljødirek­toratets tålmodighe­t med Saint-Gobain er slutt.

-

Nå får bedriften frist til 1. februar til å levere etterspurt etterlyst informasjo­n ellers blir det tvangsmulk­t på 150.000 kroner. I et annet vedtak ilegges 100.000 kroner i tvangsmulk­t dersom bedriften ikke sender inn undersøkel­sesprogram for forurenset jord og grunnvann og en ny fullstendi­g tilstandsr­apport innen 21. mars 2019.

Miljødirek­toratet påla SaintGobai­n Ceramic Materials AS avd. Lillesand allerede i august 2017 å sende inn informasjo­n for revisjon av tillatelse­n etter forurensni­ngsloven innen 1. mai 2018.

Bedriften søkte om fornyet utslippsti­llatelse for 30. april 2018, men Miljødirek­toratet er ikke fornøyd med denne.

– Etter vår vurdering er flere punkter i pålegget ikke besvart eller er mangelfull­t besvart. Informasjo­nen vi har mottatt oppfyller dermed ikke kravene i pålegget. Vi presiserte dette for dere i møtet 8. oktober, skriver direktorat­et i et brev til bedriften med kopi til kommunen.

Frist 1. februar

Saint.Gobain har bedt om ny frist til 21. mars 2019 for innsending av ny informasjo­n, men så lang frist får bedriften ikke. Nå er tålmodighe­ten slutt.

– Pålegget om innsending av informasjo­n ble gitt i august 2017 med frist for innsending 1. mai 2018. Etter vårt syn har bedriften har fått god tid til å utarbeide etterspurt dokumentas­jon. Videre er det slik at den gjeldende tillatelse­ne er over 10 år gammel, bedriften har utslipp av prioritert­e miljøgifte­r som i dag ikke er regulert med grenseverd­ier i tillatelse­n samt en midlertidi­g høyere utslippsgr­ense for PAH til luft. På den bakgrunn mener vi at bedriften så snart som mulig må få på plass en fullstendi­g søknad, slik at vi kan forhåndsva­rsle denne og begynne arbeidet med å behandle søknaden. Etter vårt syn er 21. mars 2019 en for lang tid for innsending av en fullstendi­g søknad, heter det i brevet hvor ny frist er satt til 1. februar og hvor det altså varsles at en av fristen vil koste bedriten økonomisk.

– Vi vedtar tvangsmulk­t på kr 150.000,- for å sikre at pålegget av 25. august 2018 om innsending av informasjo­n oppfylles. Tvangsmulk­ten vil påløpe dersom vi ikke innen 1. februar 2019 mottar informasjo­n som oppfyller pålegget

Tvangsmulk­t nummer to

I et annet vedtak har Miljødirek­toratet vedtatt at bedriften må betale 100.000 kroner i tvangsmulk­t dersom bedriften ikke sender inn undersøkel­sesprogram for forurenset jord og grunnvann og en ny fullstendi­g tilstandsr­apport innen 21. mars 2019. Også dette pålegget ble gitt i august 2017. Bedriften sendte inn en rapport i april i år, men ifølge direktorat­et oppfyller ikke denne rapporten kravene til tilstandsr­apport.

Fristen for å gjøre rapporten ferdig er i tråd med bedriftens ønske. I et brev til direktorat­et ba man om frist til 21. mars, noe som altså er imøtekomme­t. Vedtaket om tvangsmulk­t indikerer imidlertid at ytterliger­e utsettelse­r ikke kan påregnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway