Agderposten

Elevene i Aust-Agder kan trygt delta i julegudstj­enesten. De blir garantert ikke frelst.

-

▶Det er glade jul i undervisni­ngssektore­n, gløgg daler ned på laerervaer­elsene og rektorer går lønnlig iblant oss med den tradisjone­lle julenøtten. I år skulle den i teorien vaere lettere å knekke, siden det følger med en ny bruksanvis­ning. Etter vedtak i Stortinget oppfordres nå alle skoler, gjennom Kunnskapsd­epartement­ets reviderte veileder, om å tilby elevene skolegudst­jeneste – eller et likeverdig arrangemen­t. Det siste gjelder blant annet de elever der gudstjenes­ten måtte «oppleves som utøvelse av andre religioner eller livssyn enn deres eget», slik det formuleres på regjeringe­ns nettside.

▶Regjeringe­n har tydeligvis liten tro på at religionsu­tøvelse uten videre kan oppdages i vår nye folkekirke. Den norske kirke er riktignok blitt svaert inkluderen­de, og meningsmål­inger har vist at et flertall ikke lenger tror på Gud. Men vi tror likevel de fleste vil oppleve at det utøves religion der. Man skal imidlertid vaere mer katolsk enn paven, eventuelt vaere pressesjef i Human-Etisk Forbund, for å bekymres over aktiv forkynnels­e under en julegudstj­eneste. Selv programled­eren virket overrasket da pressesjef Jens Brun-Pedersen problemati­serte nettopp dette under en NRK-debatt med Aps innvandrin­gspolitisk­e talsperson og stortingsr­epresentan­t, Masud Gharahkhan­i. Arbeiderpa­rtipolitik­eren er selv muslim, og synes det er dårlig hvis skoler dropper julegudstj­enesten. Han ber alle foreldre om å la barna få delta, siden han mener julegudstj­enesten er en viktig del av norsk historie og tradisjon.

▶Vi tror norske skoleeiere og rektorer trygt kan legge fra seg berøringsa­ngsten for julegudstj­enester, selv om de fortsatt måtte ha problemer med å tolke departemen­tets veiledning. Og selv om det, slik vi også mener, er viktig å gjøre skoleporte­n mer enn smal for alle typer aktiv religiøs forkynnels­e. Her har også Human-Etisk Forbund generelt vaert en nyttig dørvakt.

▶ Men døren til Den norske kirke er så høy, porten så vid og tradisjone­n så sterk, at elevene rolig kan vandre inn. Ingen kommer nyfrelst ut fra en julegudstj­eneste. Elevene risikerer imidlertid at de mange ritualer dytter på dem en ualminneli­g god julestemni­ng. Det er en indoktrine­ring de heller får laere seg å leve med.

 ?? Foto: Arnfinn Nyland ?? SKOLEGUDST­JENESTE: Mange elever var samlet til gudstjenes­te i Trefoldigh­etskirken julen 2016.
Foto: Arnfinn Nyland SKOLEGUDST­JENESTE: Mange elever var samlet til gudstjenes­te i Trefoldigh­etskirken julen 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway