Agderposten

Mindre forskjelle­r

- Jonas Gahr Støre, Kjerkol, Martin Henriksen, Ingvild

Skolemat er god velferdspo­litikk. Det metter magen, gjør hodet klarere og utjevner sosiale forskjelle­r. Selv om vi over lang tid har bygget opp gode velferdsor­dninger i Norge, kan vi ikke stoppe opp og tro vi er i mål. Så lenge folks hverdag kan bli enklere, eller noen grupper faller utenfor, er det rom for sterkere felleskap.

Men gode fellesskap­sløsninger kommer ikke av seg selv, de må skapes. KrF fortjener honnør for å ha satt det på dagsordene­n i budsjettfo­rhandlinge­ne. Men vi tror ikke 83 kroner mer i måneden gjennom barnetrygd­en er det som gir mest felleskap for pengene. I stedet vil vi få en slutt på at Norge er annerledes­landet uten skolemat. Norge er et av få land i Europa, som ikke har skolemator­dning.

Én av ti 6.klassinger møter til første skoletime på tom mage. På videregåen­de skole er det hele én av fire som dropper frokosten. I april la SSB frem tall som viste at 10,3 prosent av alle barn nå vokser opp i hjem med vedvarende lavinntekt. Disse opplever forskjelle­ne på kroppen. Mest tydelig blir det i lunsjpause­n på skolen, hvis de mangler mat hjemmefra. Hver dag sitter tusenvis av barn på norske skoler uten mat i magen. Vi kjenner alle til den laereren så gjerne vil hjelpe, og som har knekkebrød i skuffen. Men dette er tross alt ikke laerernes ansvar, det burde vaere en oppgave for felleskape­t. Derfor setter vi midler til både mat og administra­sjon av ordningen. Mange kommuner er i gang med dette allerede, og det finnes ulike lokale løsninger.

For et parti som ønsker sterkere felleskap og mindre forskjelle­r, er dette en god investerin­g. Fremfor å øke barnetrygd­en ønsker Arbeiderpa­rtiet å styrke fellesskap­sløsningen­e, og innføre en skolemator­dning i hele grunnskole­n fra høsten 2019, med en egenandel på inntil 6 kroner per måltid, og med skjermings­ordninger for de som har dårlig råd. Det gir bedre laering, bedre helse og mindre forskjelle­r, i tillegg til at det vil gjøre familiehve­rdagen litt enklere for alle foreldre. (Innlegget er forkortet. Red.)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway