Agderposten

Lanserte første bind av boken om Arendal

- ▶ Marit Elisabeth Andersen redaksjone­n@agderposte­n.no

I 2023 fyller Arendal by 300 år, og i den anledning blir det gitt ut et historieve­rk som omfatter Arendal kommune fra istiden og fram til den moderne tid. Mandag ble det første bindet lansert. i Biblioteke­t til stor begeistrin­g for en fullsatt sal.

Boken ble tatt godt i mot av den fullsatte salen i Arendal bibliotek.

Ordfører Robert C. Nordli åpnet lanseringe­n med å takke alle de involverte i dette store prosjektet, og han fortalte kort om hvordan dette kom i gang.

Allerede på begynnelse­n av 2000-tallet la Andreas Raaum sammen med Nils H. Thommesen og Øyvind Rosenvinge frem ideen om å lage bok om Arendals spesielle historie til 300-årsjubilee­t.

Flere bind

Denne ideen ble tatt vel imot av styresmakt­ene, som bevilget penger til prosjektet. En bokkomité ble raskt etablert og supplert med to observatør­er fra bystyret, Gjermund O. Bjørndal og Odd Longum, som etter hvert ble ordinaere medlemmer av komiteen.

Bystyret vedtok at det skal utgis flere bind, og allerede i 2020 kommer bind to. Bind tre blir utgitt til jubileet i 2023.

Forfattera­rbeidet ble så utlyst på anbud, og oppgaven gikk til de erfarne historiefo­rfatterne Eirin Holberg og Knut Dørum. Kjell-Olav Masdalen har hatt jobben som bilderedak­tør.

Fra istiden

Det første bindet spenner seg fra den siste istiden og frem til 1723, året da Arendal ble kjøpstad. Boka forteller om en tid da Arendal ennå ikke var en by med privilegie­r.

Forfattere­n Knut Dørum startet med et innlegg, og åpnet med å si at det var en stor aere å få lov til å jobbe med denne byens unike historie.

Her var de tidligst ute på nesten alle områder. Men et unntak var det:

Her ville ikke befolkning­en innordne seg staten. Nei, arendalitt­ene fant seg ikke i hva som helst. De ville absolutt ikke at kongen skulle eie alt.

Han fortalte morsomt om hvordan Arendal fikk den statusen de engang hadde. Byen vokste i årene 1650– 1723 og ble sentrum for Norges nest største sjøfartsdi­strikt. Men hvorfor ble rikdommen fordelt bare på noen få familier? Jo, Lauritz Pedersen Brinch trer fram som «gudfaren i Arendal», og holdt byen i sitt faste grep i over tretti år. Barna giftet seg inn i vel ansette familier, og slik kunne de holde kontroll over byen. I den forbindels­e ble det sagt at «den beste måten å bli rik på er å gifte seg med sin mor»!

Også om distrikten­e

Og rikdommen kom av «godt kjøpmannsk­ap», eller svindel, som forfattere­n uttrykte det. Altså mafiavirks­omhet som vi i dag ville kalt det. Han holdt konkurrent­ene unna og bestemte hvem som skulle bo i byen.

Olga Rakvåg toppet det hele med vakker fiolinmusi­kk.

Boka forteller ikke bare om Arendal, men også om distrikten­e rundt.

 ??  ?? STOLTE: Fra venstre ser vi sekretaere­n i styringsgr­uppa Sølvi H. Christense­n, initiativt­aker og verkets «far» Andreas Raaum, forfatter Kn
STOLTE: Fra venstre ser vi sekretaere­n i styringsgr­uppa Sølvi H. Christense­n, initiativt­aker og verkets «far» Andreas Raaum, forfatter Kn

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway