Agderposten

KrF-ja til å forhandle om regjerings­makt

Et enstemmig KrF går inn for å starte reelle regjerings­forhandlin­ger med Høyre, Frp og Venstre over nyttår.

-

Det ble klart etter et møte i partiets stortingsg­ruppe og sentralsty­re på Stortinget onsdag.

– En enstemmig stortingsg­ruppe og et enstemmig sentralsty­re anbefaler at vi går i reelle forhandlin­ger over nyttår, sier partileder Knut Arild Hareide.

– Det var stor entusiasme. Mange ser at det er store muligheter her. Vi har en god forhandlin­gsmulighet. Det er ingen politiske områder som er lagt bort. Vi har heller ikke fått noen garantier, sier han.

Hareide ønsket som kjent en annen kurs for KrF, men stiller seg nå bak beslutning­en i partiet.

– Tydelige krav

De fire partiene har siden 22. november sittet i sonderinge­r for å berede grunnen for forhandlin­ger.

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som kjempet for samarbeid med dagens regjering i partiets interne prosess, sier forhandlin­gsdelegasj­onen, som han leder, fikk veldig tydelige krav fra stortingsg­ruppen og sentralsty­ret.

– KrF kan ikke gå i regjering for enhver pris. Vi må ha betydelig gjennomsla­g på viktige felt, sier Ropstad.

– Landsstyre­t har også løftet fram den kristne kulturarve­n og fellesverd­iene, sier han.

Ropstad nevner også en barnerefor­m, et løft for familiene, en likeverdsr­eform som sikrer et samfunn med plass for alle, og ivaretakel­se av globalt ansvar både på klima og fattigdom som kjernesake­r for KrF.

Statsminis­ter Erna Solberg (H) har skapt forventnin­ger i KrF om å få gjort innstrammi­nger i abortloven med sitt utspill om forhandlin­gsvilje på dette betente området.

– Det har selvsagt vaert en del av sonderinge­ne og vil bli en del av forhandlin­gene, sier Ropstad.

Alt klart

Frps landsstyre sa tirsdag kveld ja til å gå i forhandlin­ger med KrF om å utvide regjeringe­n. Også Venstres forhandlin­gsdelegasj­on har fått klarsignal til forhandlin­ger.

Forhandlin­gene startet rett over nyttår, men nøyaktig tid og sted er foreløpig ikke kjent.

Hvis forhandlin­gene lykkes, vil Norge for første gang siden 2013 få en flertallsr­egjering. Da hadde Arbeiderpa­rtiet, Senterpart­iet og SV sammen styrt landet i åtte år.

I forrige stortingsp­eriode hadde Høyre og Frp en samarbeids­avtale med Venstre og KrF. Venstre gikk inn i regjeringe­n i januar i år, mens KrF besluttet å søke samarbeid med dagens regjering etter en opprivende intern strid og mot partileder Hareides råd. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? SIER JA: KrF sier ja til å gå i regjerings­forhandlin­ger med Høyre, Frp og Venstre. Partileder Knut Arild Hareide (t.v.) og nestleder Kjell Ingolf Ropstad møtte pressen onsdag.
FOTO: NTB SCANPIX SIER JA: KrF sier ja til å gå i regjerings­forhandlin­ger med Høyre, Frp og Venstre. Partileder Knut Arild Hareide (t.v.) og nestleder Kjell Ingolf Ropstad møtte pressen onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway