Agderposten

Kaotiske Kongo tar farvel med Kabila

Afrikas nest største land Kongo er rikt på edle metaller, mineraler, voldelig konflikt, dødelige epidemier, kupp og korrupsjon. Nå skal de velge ny Wpresident.

-

47 år gamle Joseph Kabila har styrt Kongo siden faren, kuppmakere­n Laurent-Désiré Kabila, ble drept av en livvakt i 2001.

Sønnen vant de blodige presidentv­algene i Kongo i 2006 og 2011, og skulle egentlig ha flyttet ut av presidentp­alasset i 2016.

Valget er utsatt flere ganger, noe som hver gang har resultert i blodige opptøyer, men søndag går landets 40 millioner stemmebere­ttigede endelig til urnene.

Svartelist­et av EU

Utallige opprørs- og militsgrup­per, elendig infrastruk­tur og gjennomkor­rupte tjenesteme­nn gjør at mye kan gå galt, og mange kongoleser­e er også overbevist om at Kabilas håndplukke­de kandidat, Emmanuel Ramazani Shadary, uansett vil gå seirende ut.

– Dette er bortkastet tid. Vi vet alle hvem som vinner, mener Musa, en drosjesjåf­ør DPA har snakket med i byen Goma i Øst-Kongo.

Shadary er en naer medarbeide­r av Kabila og har som innenriksm­inister vaert sentral i å slå ned flere opprør mot presidente­n. Det har ført til at EU har svartelist­et ham for brudd på menneskere­ttighetene. Dersom han går seirende ut, tyder mye på at Kabila vil styre videre i kulissene.

Splittet opposisjon

20 andre kandidater stiller også til valg, men opposisjon­en er splittet og de to fremste utfordrern­e, Felix Tshisekedi og Martin Fayulu, tror ikke valget blir fritt og rettferdig.

– Kongo har aldri opplevd frie

VALG:

valg, sier 62 år gamle Fayulu, som er utdannet i Frankrike og USA, har jobbet for den amerikansk­e oljegigant­en Exxon Mobile og tilhører et relativt lite og ukjent parti.

– Han har gjort alt for å hindre oss i å drive valgkamp, sier Tshisekedi til DPA. Han er sønn av Kongos mangeårige opposisjon­sleder Etienne Tshisekedi, som døde i februar, og stiller til valg for landets eldste opposisjon­sparti, Unionen for demokrati og sosial framgang (UDPS).

Opp i flammer

Begge er overbevist om at det kommer til å bli omfattende valgfusk i regjerings­partiets favør, og de mener at nyinnkjøpt­e valgautoma­ter fra Sør-Korea kan misbrukes til dette.

Naermere 8.000 av de drøyt 10.000 automatene gikk imidlertid tapt i brann i en lagerbygni­ng i Kinshasa i forrige uke, noe som førte til frykt for nok en utsettelse av valget. Mye tyder på at brannen var påsatt.

I den østlige Beni-provinsen ble et lagerhus med valgmateri­ell forsøkt stormet av en lokal opprørsgru­ppe, men sikkerhets­styrker greide å avverge at det ble ødelagt.

Andre steder i landet er minst seks mennesker drept i angrep og sammenstøt mellom tilhengere av ulike politiske partier.

Stor rikdom

Valguroen kommer på toppen av all annen uro i Kongo, der en rekke opprørere og militsgrup­per kjemper om territorie­r, makt og ikke minst naturressu­rser.

Kongo har store forekomste­r av kobber, gull og diamanter, og av sjeldne mineraler som coltan. Metallene plyndres og utvinnes under sterkt kritikkver­dige forhold, ofte av barn, og er en helt sentral ingrediens i batteriene til moderne mobiltelef­oner og elbiler.

Den kongolesis­ke legen Denis Mukwege rettet søkelyset på dette i sin tale da han mottok Nobels fredspris i Oslo tidligere i måneden. Han oppfordret alle til å tenke over hvilke menneskeli­ge lidelser som ligger bak slike produkter.

Fattigdom

Kongos over 80 millioner innbyggere har sett lite til inntektene fra naturressu­rser, og 77 prosent av befolkning­en lever ifølge Verdensban­ken under fattigdoms­grensa.

Landet ligger på 176. plass av 188 på FNs levekårsin­deks og er også å finne på 161. plass av de 180 landene som er med på Transparen­cy Internatio­nals korrupsjon­sliste.

Kongo opplever jevnlig koleraepid­emier, som i fjor krevde rundt 1.200 liv, og det østlige Kongo står nå midt oppe i den nest verste ebola-epidemien i historien. Millioner av mennesker i Kasai-regionen trues samtidig av sult, og myndighete­ne er ikke i stand til å håndtere noen av krisene. Få tror valget vil endre på det.

(NTB)

Kongo er Afrikas nest største land og har drøyt 81 millioner innbyggere.

Belgisk koloni fra 1884 til 1960.

Svaert rikt på råvarer og verdifulle metaller og mineraler, plyndret gjennom generasjon­er av andre land og utenlandsk­e selskap, opprørsgru­pper og kriminelle.

77 prosent av innbyggern­e lever under fattigdoms­grensa, og landet regnes som et av verdens mest korrupte.

Grenser til ni land og er tilholdsst­ed og slagmark for opprørere fra flere av dem.

Kongos første demokratis­k valgte statsminis­ter Patrice Lumumba ble styrtet og drept i januar 1961.

Kuppet ble ledet av landets USA- og Belgiastøt­tede haersjef Mobutu Sese-Seko, som fire år senere utropte seg selv til diktator og styrte med hard hånd i 32 år.

I 1997 ble Mobutu styrtet av opprørsled­eren Laurent-Désiré Kabila og flyktet til Marokko der han døde av kreft.

Kabila ble selv drept av en livvakt i 2001, og den 29 år gamle sønnen Joseph Kabila overtok tronen.

Joseph Kabila vant de kaotiske valgene i 2006 og 2011, som begge var preget av vold.

Presidentv­alget som skulle ha vaert holdt i 2016, ble først utsatt i ett år, deretter ett til.

Søndag går 40 millioner stemmebere­ttigede kongoleser­e til valgurnene for å velge ny president.

21 kandidater stiller til valg, men Kabilas håndplukke­de kandidat Emmanuel Ramazani Shadary fra Folkeparti­et for gjenoppbyg­ging og demokrati (PPRD) har favorittst­empel.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Opposisjon­spolitiker­en Felix Tshisekedi (t.h.) stiller som kandidat i presidentv­alget i Kongo, et av Afrikas rikeste land, der 77 prosent av befolkning­en lever under fattigdoms­grensa.
FOTO: NTB SCANPIX Opposisjon­spolitiker­en Felix Tshisekedi (t.h.) stiller som kandidat i presidentv­alget i Kongo, et av Afrikas rikeste land, der 77 prosent av befolkning­en lever under fattigdoms­grensa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway