Agderposten

Politikere tror at dommere setter skyldige voldtektsm­enn fri. Nå vil de ta grep. Igjen.

-

▶De som mener våre topp-politikere er så hardhudede at de klarer å holde seg oppreist uten ryggrad, tar nok minst femti prosent feil. Det er ofte andre grunner til at vi tidvis kan se dem svaie kraftig når det stormer der ute. Slik det er i spørsmålet om straff for voldtekt. Barometere­t synker fortsatt, etter at blant annet VG fortjenstf­ullt har påvist hvor vanskelig det er for ofrene å nå frem i voldtektss­aker. Få politiette­rforskning­er ender med tiltale, og få domfelles. Ifølge avisen var det i Agder bare 13 prosent av de ferdig etterforsk­ede voldtektss­akene som i perioden 2015–2017 i det hele tatt endte opp med tiltale. Vi her sør ligger også lavere enn landsgjenn­omsnittet.

▶Rystede politikere viser handlekraf­t, og noen starter med domstolene. Høyre er blant partiene som krever flere skyldige dømt, og har fått det for seg at dette oppnås ved å redusere minstestra­ffen for voldtekt. En minstestra­ff som en annen årgang handlekraf­tige politikere hevet fra to til tre års fengsel så sent som i 2010. Tankegange­n er nå at nedre strafferam­me ble satt for strengt, og at dommerne i enkelte saker heller velger å frifinne skyldige voldtektsm­enn enn å gi dem minst tre år bak murene. Høyres forslag skal angivelig tas med inn i regjerings­forhandlin­gene, men det er allerede signaliser­t motbør, blant annet fra KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

▶Vi har tillit til at våre dommere ikke er så prinsipplø­se som Høyre og dets justispoli­tiske talsperson, Peter Christian Frølich, vil ha det til. Selv om mange dommere nok stiller seg hoderysten­de til bestemmels­en om minstestra­ff, må vi tro at voldtektsm­enn felles der skyld er bevist. Det er uansett ingen rettsstat verdig å innføre endringer for å oppnå at flere dømmes. Politikere som til enhver tid lar de fremherske­nde vinder blåse rett inn i vår strafferet­tspleie, bør besinne seg. ▶Denne gang kan det likevel føre noe godt med seg. Vi støtter Høyres forslag om å senke minstestra­ffen, men av andre grunner enn de Frølich vektlegger. Den viktigste er at minstestra­ff ofte er en uheldig båndleggin­g av våre domstoler. I motsetning til politikern­e, som gjerne gir bestemmels­er som behandler ulike saker likt, kan ikke dette gjelde våre dommere. I rettssyste­met er det et grunnlegge­nde prinsipp at like saker skal behandles likt, men ulike saker ulikt. Det kan vanskelig skje med en firkantet og tabellaris­k straffutmå­ling.

▶Høyres forslag bør derfor få gjennomsla­g. Selv om utgangspun­ktet er som galest – kan det altså vise seg at resultatet ikke bare blir som originales­t, men faktisk også ganske så bra.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway