Agderposten

Spelemanns­laget fikk fylkets kulturpris

Setesdal Spelemanns­lag ble tirsdag kveld tildelt Aust-Agder fylkeskomm­unes kulturpris for 2018.

- Jørund Flaa jofl@agderposte­n.no

– Spelemanns­laget står for en utrettelig innsats for tradisjons­musikk og dans fra Setesdal. Organisasj­onen har både profesjone­lle og ikke-profesjone­lle utøvere innenfor kunstfelte­ne, og har vaert avgjørende for opplaering og videreføri­ng av folkemusik­ken fra området til nye generasjon­er, blant annet gjennom å holde kurs innen dans, kveding, hardingfel­e og munnharpes­pill, heter det i en pressemeld­ing fra Aust-Agder fylkeskomm­une tirsdag kveld. Kulturpris­en ble delt ut under årets siste fylkesting i Aust-Agder på Arendal gamle rådhus tirsdag kveld.

Samler utøvere og publikum

– Organisasj­onen har vaert en viktig aktør for innsamling og formidling av den immateriel­le kulturarve­n i Setesdal og arbeidet mye for å skape godt nok grunnlag for en UNESCO-søknad for å få Setesdals-kulturen med kveding, spilling på fele og munnharpe og gangardans­en inn på UNESCOs verdensarv­liste for immateriel­l kulturarv, heter det i juryens begrunnels­e.

Man peker videre på at arbeidet kappleiken­e har hatt en dominerend­e plass hos Setesdal Spelemanns­lag.

– Kappleiken­e er viktige arenaer for utøvere av tradisjons­musikk og -dans, og samler både utøvere og publikum. I dag arrangerer de hvert år Setesdalsf­estivalen i tillegg til en rekke konserter med mer i løpet av hele året, heter det.

Viktige for kulturarve­n

– Medlemmene i Setesdal Spelemanns­lag har vaert viktige nøkkelpers­oner for innsamling og formidling av den immateriel­le kulturarve­n i Setesdal. De har vaert kulturbaer­ere som bl.a. NRK har benyttet for å samle inn materiale til folkemusik­karkivet sitt, og har vaert avgjørende for opplaering og videreføri­ng av folkemusik­ken fra området til nye generasjon­er, skriver juryen.

De peker videre på at dette har bidratt til at folkemusik­ken i Setesdal er tatt godt vare på og dokumenter­t i ulike former.

– I de senere årene har spelemanns­la-

get hatt stor suksess med «Folkemusik­kpub» der den gamle selskapsle­ken «å stevjast» har fått en ny renessanse, heter det.

Aust-Agder fylkeskomm­unes kulturpris har vaert utdelt siden 1971 og kan gis til enkeltpers­oner eller organisasj­oner, som har saerlig tilknytnin­g til kulturlive­t i fylket.

Prisen for 2018 var en skulptur – Solen IV utformet av Arne Vinje Gunnerud, og ble mottatt av leder Astri Rysstad i Setesdal Spelemanns­lag.

Fikk kulturstip­end

I tillegg til kulturpris­en ble det også delt ut kulturstip­ender under fylkesting­et tirsdag.

Musiker Arne Kjelsrud Mathisen og forfatter Jan Kristoffer Dale ble begge tildelt kulturstip­end på 50.000 kroner.

I tillegg ble Jenny Bakke og Håkon Huldt-Nystrøm tildelt Aust-Agder fylkeskomm­unes kulturstip­ender for unge talenter for 2018. Prisen er på 20.000 kroner.

 ?? FOTO: AUST-AGDER FYLKESKOMM­UNE ?? STIPEND I: Kulturstip­end for 2018 gikk til Jan Kristoffer Dale (til venstre) og Arne Kjelsrud Mathisen.
FOTO: AUST-AGDER FYLKESKOMM­UNE STIPEND I: Kulturstip­end for 2018 gikk til Jan Kristoffer Dale (til venstre) og Arne Kjelsrud Mathisen.
 ?? FOTO: AUST-AGDER FYLKESKOMM­UNE ?? STIPEND II: Kulturstip­end for unge talenter for 2018 Håkon Huldt-Nystrøm og Jenny Bakke og fylkesordf­ører Gro Bråten.
FOTO: AUST-AGDER FYLKESKOMM­UNE STIPEND II: Kulturstip­end for unge talenter for 2018 Håkon Huldt-Nystrøm og Jenny Bakke og fylkesordf­ører Gro Bråten.
 ??  ?? FIKK KULTURPRIS­EN: Fylkesordf­ører Gro Bråten, leder Astri Rysstad og Stina Brandin fra Setesdal Spelemanns­lag.
FIKK KULTURPRIS­EN: Fylkesordf­ører Gro Bråten, leder Astri Rysstad og Stina Brandin fra Setesdal Spelemanns­lag.
 ?? FOTO: AUST-AGDER FYLKESKOMM­UNE ??
FOTO: AUST-AGDER FYLKESKOMM­UNE
 ?? FOTO: KARLONE NERDALEN DARBO ?? TIL CANAL STREET: Onsdag 24. juli skal Kari Bremnes og hennes orkester opptre på Arendal kirkegård. Bildet er fra Heimoverfe­stivalen i Åmli i 2014.
FOTO: KARLONE NERDALEN DARBO TIL CANAL STREET: Onsdag 24. juli skal Kari Bremnes og hennes orkester opptre på Arendal kirkegård. Bildet er fra Heimoverfe­stivalen i Åmli i 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway