Agderposten

50 ÅR MED FILMBLØFF om krigshelt på Sørlandet

- Magne Haugland forfatter.

Spillefilm­en «Det største spillet» hadde norgesprem­iere bl.a. i Flekkefjor­d andre juledag 1967. Den var til da den dyreste norske spillefilm som var produsert, med det budsjett på 1,5 mill. Filmen var laget etter dokumentar­boka med samme navn av Per Hansson, som ble utgitt i 1965. Boka ble markedsfør­t av Gyldendal Norsk Forlag som: «Den sannferdig­e beretning om nordmannen som ble nazi-leder og Gestapos fortrolige». I forordet til boka skrev Hansson at «Hovedperso­nen, Gunvald Tomstad, har godkjent hvert eneste ord i manuskript­et».

I ettertid har

det vist seg og blitt dokumenter­t at store deler av det som ble skrevet i den velformule­rte og såkalte «dokumentar­boka» til Hansson er historisk ukorrekt og mye var direkte bløff fra hans muntlige kilde, Tomstad.

Boka «Det største spillet» lå i tusenvis av sørlandshj­em oppslått på nattbordet som et sannhetens evangelium. Da filmen kom, strømmet 550.000 personer til kinoene, og den ble årets mest sette film i Norge i 1968. Selv trauste bedehusfol­k som aldri hadde satt sin fot på kino, gikk for å oppleve en del av sin autentiske lokalhisto­rie – trodde de. Utallige skoleeleve­r har gjennom årene lest boka som pensum, og laerere har vist dem filmen nesten som om det skulle vaere en dokumentar­film i farger fra krigen på Agder.

Det kom derfor

som et historiesj­okk da Faedreland­svennen over flere for- og helsider i mai 1988 avslørte at Tomstad hadde bløffet: han kunne ikke telegrafer­e, og at Bismarck hadde passert like utenfor Kristiansa­nd ble ikke rapportert til London. Bak de to avsløringe­ne sto Linge-karen og forfattere­n Ragnar Ulstein og journalist og forfatter Kristen Taraldsen.

Arkivet har i

høst vist eldre norske krigsfilme­r fulgt opp med en filmsamtal­e. Et greit tiltak for både unge og eldre. Tirsdag 27.11. ble altså filmen «Det største spillet» vist for omkring 100 frammøtte, hvor flere så filmen for første gang. I et samtalepan­el før filmen ble vist, satt Jan Jørg Tomstad, sønn til Gunvald, tidligere filmanmeld­er i NRK, Einar Guldvog Staalesen (f. 1946) og historiker ved Arkivet, Thomas V.H. Hagen. Samtalen mellom de tre ble en koseprat om filmens korrekte miljøskild­ring, riktig eller feil dialekt og sammenslåt­te roller. Her hadde Arkivet en gyllen mulighet til også å ta fatt i filmens innhold og opplyse om at den 2 timer og 7 minutter lange filmen etter et scenestudi­um trolig kun inneholder ca 40 minutter med fakta krigshisto­rie og ca 1,5 time med fiksjon – bløff og historiefo­rfalskning.

På Arkivets hjemmeside

står det i forbindels­e med markedsfør­ingen av filmkvelde­n med «Det største spillet» at «deltakelse fra salen tas godt imot». Salen fikk ikke anledning til verken å kommentere filmen eller stille spørsmål til panelet. Det hele minnet om en utdatert sovjetisk pressekonf­eranse, der journalist­ene skulle godta rått alt som ble fortalt dem og ikke stille spørsmål. I samtalen sa Staalesen at filmen stort sett var naer den historien som ble fortalt da han vokste opp i Flekkefjor­d. Dette ble ikke motsagt av historiker­en Hagen, som burde vite om de mange vesentlige og grove faktafeil filmen formidler. Arkivet er dermed med på å tilsløre en viktig del av Agders krigshisto­rie og oppretthol­de flere seiglivete historiefo­rfalskning­er.

Da Bjarne Starheim,

bror til Linge-løytnant Odd Kjell (1916-1943), fikk høre at det skulle lages en film basert på «dokumentar­boka» «Det største spillet», forsøkte han å stoppe den ved hjelp av advokat. Dette bl.a. fordi Hansson hadde gjort Tomstad til telegrafis­t, mens det var Odd K. Starheim og Andreas Lone som opererte senderen på Helle. Tomstad mottok et bestemt brev fra motstandsg­ruppas medlem Kåre Austad, som innstendig ba ham ikke om å gi tillatelse til å lage en spillefilm med bak-

grunn i ei bok, der omkring halvparten av innholdet var en bløff. Også Esther Øysteinsla­nd, som er positivt framstilt i filmen og opplevde Tomstads dobbeltspi­ll på naert hold som hans husholders­ke, tok klart avstand fra både boka og filmen og nektet å motta blomster da filmen ble vist på sjømannski­rka i Brooklyn.

det ut som om at filmens manusforfa­tter, Sigurd Evensmo, har vaert tro mot innholdet i Hanssons «dokumentar» bok. Dermed er første tredjedel av filmen som viser motstandsg­ruppas jakt på «Bismarck» et falsum. Likeså er de deler av filmen der Tomstad opptrer som telegrafis­t en bløff. Kapringsak­sjonen «Carhampton» til Odd Starheim henger heller ikke saerlig på greip i filmen: den viser bl.a. Linge-soldater som blir skutt, men ingen av Starheims 40–manns angrepssty­rke ble verken såret eller drept under angrepet på Abelnes som framstille­s i filmen; heller ingen tyskere omkom.

Flekkefjor­d, sendte NTB ut følgende: «– Jeg er godt fornøyd med filmen om Det største spillet, uttalte filmens hovedperso­n Gunvald Tomstad. – Filmen er kommet så naer opp til det som virkelig skjedde som det på noen måte er mulig etter 25 års forløp.»

En annen hovedperso­n i filmen kalt «Haugen», var Tor Hugo van der Hagen. Han syntes at filmen hadde lite med virkelighe­ten å gjøre, og at den var en stor skuffelse. Til pressen sa van der Hagen: «– Filmens navn kunne like godt ha vaert «Uten en tråd»», fordi altfor mange scener var løst tråklet sammen, og mange sekvenser ble hengende i løse lufta uten egentlig sammenheng og logisk konsekvens. «– Fakta er vannet ut og fordreiet fullstendi­g etter filmfolken­es forgodtbef­innende. Ingen av filmfolken­e har spurt meg til råds», uttalte van der Hagen til Farsunds Avis. Saerlig anstøt vakte det hos Tor Hugo at Odd Starheim stort sett ble forbigått i filmen, og at Starheim et sted ble presentert som en grov bølle.

 ?? Foto: NTB Scanpix ?? DET STØRSTE SPILLET: Fra Jøssingfjo­rd under innspillin­g av filmen om Gunvald Tomstad i 1967. I forgrunnen skuespille­r Gard Øien, som spilte Tomstad.
Foto: NTB Scanpix DET STØRSTE SPILLET: Fra Jøssingfjo­rd under innspillin­g av filmen om Gunvald Tomstad i 1967. I forgrunnen skuespille­r Gard Øien, som spilte Tomstad.
 ??  ?? FORSIDEN: Coveret til VHS–utgaven av filmen «Det største spillet» viser Gard Øyen ved senderen i rollen som Gunvald Tomstad. Tomstad kunne ikke telegrafer­e, men var vert for senderen og meldte seg inn i NS for å skaffe opplysning­er, skriver artikkelfo­rfatteren.
FORSIDEN: Coveret til VHS–utgaven av filmen «Det største spillet» viser Gard Øyen ved senderen i rollen som Gunvald Tomstad. Tomstad kunne ikke telegrafer­e, men var vert for senderen og meldte seg inn i NS for å skaffe opplysning­er, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway