Agderposten

Boligbrann startet i peis

Det brøt lørdag kveld ut brann i en enebolig på Gåsåsen, men flammene ble raskt slått ned.

- Jon Andreassen og Frank Johannesse­n jon.andreassen@agderposte­n.no

Hendelsen ble meldt av politiet på Twitter like før klokken halv ni lørdag kveld.

– Melding om brann i enebolig i Gåsåsen. Det skal ikke vaere folk inne i huset. Nødetatene er på vei. Oppdateres, står det i meldingen fra politiets operasjons­sentral.

Ti minutter senere kom imidlertid beskjeden om at brannen var slukket.

– Brannen skal vaere slukket. Ikke behov for evakuering av andre beboere. Brannen skal ha startet i en peis.

Ingen personer hadde behov for legehjelp i forbindels­e med brannen.

Får skryt

Etter lørdagens brann i en innendørs biopeis, ber brannvesen­et huseiere vaere ekstra nøye på å bruke de spesielle peisene riktig.

– Forbilledl­ig utført innsats resulterte i minimale brann- og røykskader, skriver Østre Agder brannvesen på sin facebooksi­de etter brannen.

Det begynte av ukjente årsaker å brenne på utsiden av en slik biopeis i Arendal og husei- eren forsøkte først å slukke ved å legge lokket på peisen. Når det ikke gikk, ble et brannteppe forsøkt, før til slutt pulverappa­ratet kom frem og fikk slått ned flammene. Døra til neste rom ble lukket og brannvesen­et tilkalt. Nå ber brannvesen­et alle som har slike peiser, som fyres med en tyktflyten­de alkohol, bioetanol, om å sette seg grundig inn i hvordan de brukes.

Likner bensin

– Bioetanol har mange av de samme egenskapen­e som bensin og må derfor håndteres med største forsiktigh­et, advarer brannvesen­et.

Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap advarer om at de aller fleste branner oppstår fordi peisene er fylt på feil, og at det har havnet alkohol på utsiden av beholderen, som så tar fyr og starter en større brann eller eksplosjon.

Peisene er som regel bare en beholder for bioetanol, ofte med en mindre åpning i toppen der man tenner på. Flammen er svak og blå og kan vaere vanskelig å se.

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? BIOPEIS: Det var denne peisen som startet brannen på Gåsåsen. Her blir den undersøkt av politiet.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD BIOPEIS: Det var denne peisen som startet brannen på Gåsåsen. Her blir den undersøkt av politiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway