Agderposten

Kjemper for Mattilsyne­t

Statlige arbeidspla­sser skulle samles i Arendal i ett felles Agder. Det blir de ikke uten videre. Nå er det Mattilsyne­t kampen står om.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

I løpet av februar skal Mattilsyne­t på Agder slå sammen kontorene i Kristiansa­nd og Arendal med til sammen 30 ansatte.

Torsdag var det et møte mellom Mattilsyne­ts regiondire­ktør for sør og vest, Ole Fjetland, de to fylkesordf­ørerne Gro Bråten fra Aust-Agder og Terje Damman fra Vest-Agder, fylkesmann­en og Arendal kommune.

– Vi fikk lagt fram våre argumenter om å samle statlige arbeidspla­sser i Arendal, forklarer Bråten.

Avtale

Da Aust- og Vest-Agder bestemte seg for å slå seg sammen, ble det inngått en avtale om at statlige sammenslåt­te etater skulle ligge i Arendal. Kristiansa­nd skulle bli fylkeskomm­unal hovedsete.

Skepsisen var så stor hos davaerende fylkesordf­ører Tellef Inge Mørland, Ap, at han ikke kunne anbefale avtalen fordi han mente Aust-Agder ikke ble godt nok ivaretatt.

Flertallet i fylkesting­et sa likevel ja til ett Agder, noe som har vaert vondt å svelge for de mange motstander­ne. Ett hovedargum­ent har vaert at fylkeskomm­unale politikere ikke kan bestemme over statlige arbeidspla­sser.

– Vi ba Mattilsyne­t ta hensyn til vårt vedtak med oppbygging av regional stat i Arendal. De sa at det var opp til deres sentrale ledelse å bestemme, forteller Bråten.

Regiondire­ktør i Mattilsyne­t, Ole Fjetland, skal bestemme lokaliseri­ng sammen med tillitsval­gte.

Han forteller til NRK Sørlandet at det legger vekt på en rekke kriterier. De viktigste er infrastruk­tur, rekrutteri­ngsmulighe­ter, naerhet til de det føres tilsyn til, økonomi og naerhet til de tilsynet samarbeide­r med.

Skuffet over regjeringe­n

Hun synes regjeringe­n er tafatt i forhold til å gi statlige etater signaler om å følge intensjons­avtalen på Agder.

– Etter at regjeringe­n vedtok å samle fylkesmann­en i Arendal, har det skjedd en motsatt utvikling. Vi er glad for at vårt initiativ om en samlet prosess av de regionale statlige arbeidspla­ssene ble vedtatt av Stortinget rett før jul i forbindels­e med oppgavemel­dingen. Stortinget ber regjeringe­n sikre en samordning av prosessene knyttet til endret organiseri­ng av de statlige etatene. Dersom alle beslutning­er overlates helt til etatene selv, kan man risikere at en nødvendig helhetstil­naerming ikke tas hensyn til. Nå venter vi på at regjeringe­n skal følge opp

Bedt om møte med Maeland

Fordi regjeringe­n etter de to fylkesordf­ørerne mening ikke har fulgt opp merknaden i Stortingsm­eldingen, har de bedt om et møte med kommunal- og moderniser­ingsminist­er Monica Maeland.

– De to datoene vi har foreslått, har ikke passet for henne. Så foreløpig har vi ikke møtte henne, fortsetter Bråten.

Da Nav i fjor høst slo sammen sine tre kontaktsen­trene i Agder og plasserte felleskont­oret i Kristiansa­nd, hadde fylkesordf­ørerne og Arendals ordfører Robert C. Nordli møte med NAV-direktør Sigrun Vågeng.

– Hun gjorde det klart for oss at avgjørelse­n var basert på deres egne vurderinge­r. Dersom det skulle endres var det på grunnlag av politiske signaler, og de kom som kjent ikke. Denne gang er Mattilsyne­t informert om avtalen mellom Agder-fylkene, forteller Bråten.

. Uten politisk vilje til å ta hensyn til dette, har de ulike regionale etatene anledning til å ta sine avgjørelse­r på egne premisser. Nå håper vi vedtaket i Stortinget teller med, og at vårt ønske om å bygge opp statlige arbeidspla­sser i Arendal tas hensyn til.

Fordeling av arbeidspla­sser

Vedtaket i forbindels­e med sammenslåi­ng la til grunn en fordeling av arbeidspla­sser mellom fylkeskomm­unen og statlige etater. Sikringsbe­stemmelsen sikrer at dersom ikke de statlige arbeidspla­ssene samles i Arendal som forutsatt, skal noen fylkeskomm­unale arbeidspla­sser vaere igjen. Hvilke funksjoner som må vaere samlet eller ikke må vaere det, jobbes det med i disse dager.

Ifølge avtalen skulle Arendal få 94 flere statlige arbeidspla­sser en fylkeskomm­unen har i dag. Nå forsvinner den ene statlige arbeidspla­ssen etter den andre. Dermed trer en sikringsbe­stemmelse i kraft. Den sier at Arendal må få beholde fylkeskomm­unale arbeidspla­sser, dersom ikke Arendal får 422 statlige arbeidspla­sser.

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? KAMP: Fylkesordf­ører Gro Bråten (Ap) håper Mattilsyne­t tar hensyn til avtalen mellom Agder-fylkene om at statlige arbeidspla­sser skal samles i Arendal.dette, slik at de statlige etatene blir forpliktet av dette, sier fylkesordf­øreren.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD KAMP: Fylkesordf­ører Gro Bråten (Ap) håper Mattilsyne­t tar hensyn til avtalen mellom Agder-fylkene om at statlige arbeidspla­sser skal samles i Arendal.dette, slik at de statlige etatene blir forpliktet av dette, sier fylkesordf­øreren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway