Agderposten

GPS-veiprising er et godt veivalg

- Enig? Uenig? Diskuter på: agderposte­n.no

Ien kronikk i Dagsavisen tidligere denne måneden erklaerte direktør i Datatilsyn­et, Bjørn Erik Thon, at han og tilsynet mener personvern­utfordring­ene knyttet til satellittb­asert veiprising – såkalt GPS-veiprising – vil vaere mulig å løse. Datatilsyn­ets direktør gikk sågar så langt som til å anbefale et slik fremtidig veiprising­ssystem. Samferdsel­sdeparteme­ntet er i gang med en utredning om veiprising, men foreløpig kun for tungtransp­orten. Datatilsyn­ets direktør tar imidlertid til orde for at Stortinget bør sette ned et utvalg som skal utrede en helt ny løsning for veiprising som også omfatter personbilt­rafikken, men forutsette­r at den må ivareta personvern­et.

leverte allerede i fjor høst et representa­ntforslag der partiet foreslår at Stortinget ber regjeringe­n utrede og planlegge innføring av satellittb­asert veiprising. Venstres Abid Raja har uttalt at også Venstre ønsker å erstatte bompenger med veiprising så snart personvern­utfordring­ene er ivaretatt. Det kom signaler om at KrF og Venstre ville forsøke å få inn formulerin­ger om dette i den nye regjerings­plattforme­n, men noe konkret blir ikke nevnt i denne.

bilorganis­asjonene har en god stund vaert enige om at satellittb­asert veiprising er å foretrekke fremfor dagens system med et stadig voksende bompengesy­stem. Antallet bomstasjon­er rundt omkring i kongeriket har passert 250, og det lå i fjor an til ytterliger­e 100 nye innkreving­spunkter dersom alle nye prosjekter blir vedtatt. Dermed vil også inntektene øke – eller utgiftene for bilistene, fra dagens cirka 3,6 milliarder kroner på landsbasis, til over 4 milliarder, ifølge en beregning Dagens Naeringsli­v har gjort.

flere peker på at GPS-veiprising vil vaere et mer rettferdig system, som kan erstatte både dagens bomstasjon­er og etter hvert også årsavgifte­n som i dag er lik uavhengig av hvor mye du kjører. Og kanskje også drivstoffa­vgiften.

er det – som også datatilsyn­ets direktør påpeker – en del personvern­utfordring­er som må løses før et slikt nytt veiprising­ssystem kan aksepteres innført. Her står prinsippet om at man skal registrere så lite data som mulig, såkalt dataminima­lisering, svaert sentralt. Et slikt nytt system må allerede fra designfase­n bygge personvern inn som en integrert del.

annen mulighet er at kjøretøyen­e utstyres med en anonym, digital «lommebok» som belastes fortløpend­e mens man kjører, uten at systemet registrere­r nøyaktig hvor man kjører. Det bør slås ettertrykk­elig fast, gjerne i lovverk, at data som registrere­s i disse nye systemene kun kan brukes til ett formål, nemlig å beregne hvor mye vi skal betale for bilkjøring­en. Dette må kunne kombineres med automatisk sletting av data – etter samme prinsipp som i dag skjer med bombrikked­ata.

vil også et slikt nytt system for veiprising, kunne bli «en redningspl­anke». Vi har på denne plass kritisert de to store bystyrepar­tiene i Arendal; Høyre og Arbeiderpa­rtiet, som begge har erklaert at de går mot innføring av bomring rundt Arendal by de neste fire årene. Agderposte­n har betegnet disse punktene i lokalparti­enes programmer som populistis­ke feilgrep. Vi har pekt på at det ikke finnes andre alternativ­er til å skaffe en lokal medfinansi­ering til fremtidige, statlige «bymiljøpak­ker», som skal sikre bygging av nye lokalveier, gang- og sykkelveie­r – og et subsidiert busstilbud. Med mindre man da skal ta pengene fra driftsbuds­jettene, i konkurrans­e med omsorg og skole.

tro at staten betaler hele regningen, vil vaere som å tro på julenissen. Det samme vil det vaere å tro at den totale avgiftsbel­astning for bilistene vil bli mindre med en teknologis­k nyvinning som gpsveipris­ing.

 ??  ?? ERTSATTES AV GPS-VEIPRISING: Dersom teknologie­n viser seg å løse personvern­utfordring­ene nokså raskt, kan et nytt system med GPS-veiprising overta for dagens bomstasjon­er allerede innen 4-6 år, lyder optimistis­ke spådommer. Her ser vi et arkivbilde av bomstasjon­en på E18 i Kviksdalen i Lillesand, som ble lagt ned i fjor. Senere i år kommer det imidlertid to nye bomstasjon­er på den nye E18 mellom Arendal og Tvedestran­d.
ERTSATTES AV GPS-VEIPRISING: Dersom teknologie­n viser seg å løse personvern­utfordring­ene nokså raskt, kan et nytt system med GPS-veiprising overta for dagens bomstasjon­er allerede innen 4-6 år, lyder optimistis­ke spådommer. Her ser vi et arkivbilde av bomstasjon­en på E18 i Kviksdalen i Lillesand, som ble lagt ned i fjor. Senere i år kommer det imidlertid to nye bomstasjon­er på den nye E18 mellom Arendal og Tvedestran­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway