Agderposten

Eimen fra vedlasset er dessverre ikke borte fra inngangen til rådhuset i Grimstad

For femten år siden tømte en innbygger et vedlass foran inngangen til Grimstad rådhus. En handling med klar kommunikas­jon om opplevd urett og kritikkver­dige forhold. Eimen fra vedlasset har dessverre ikke forduftet.

- Ragnar Theis Holvik Varsler av helsekjøps­aken

Etiske retningsli­njer og åpenhet (2008) var medisinen som skulle skape frisk luft. Retningsli­njer og opplaering skulle gjøre kommunen til en foregangsk­ommune for offentlige anskaffels­er (ordføreren, 2010).

Det var mye «viten og vilje» i Robek-perioden for å rydde i økonomi og dårlig praksis og sette kommunen på rett kurs med gode verdier. To av de mest sentrale på administra­tiv side i opprydding­sarbeidet for en mer åpen, redelig og økonomisk drivverdig kommune var tidligere økonomisje­f Helge Moen og undertegne­de. Vi har begge årelang erfaring og mye kompetanse om kommunens utfordring­er. Begge varslet, uavhengig av hverandre, i 2016 og 2017 om økonomiske uregelmess­igheter og praksis langt på siden av lov og etiske retningsli­njer.

Jeg samarbeide­t mye med tidligere ordfører Hans Antonsen i hans periode (2007-2015). Blant annet om regionale saker, kommunepla­n, verdier og etikk og antikorrup­sjon. På ordføreren­s siste arbeidsdag (2015) ga han meg et brev fra en ukjent innbygger som han hadde mottatt noen år tidligere. Brevet var skrevet som et eventyr, og hadde overskrift­en «SKUTA». Det handlet om ugreie forhold høyt oppe i organisasj­onen i Grimstad kommune. «Skuta» (kommunen) var på feil kurs. Ordføreren og rådmannen hadde ikke klart å identifise­re alle aktører og aktivitete­r i «eventyret». Ordføreren ga meg også konkrete eksempler på mulig korrupsjon i kommunen, og ba meg underforst­ått jobbe videre med antikorrup­sjon.

I kommunesty­ret 29.mars 2016 hadde ordfører Kjetil Glimsdal en etikk-seanse sammen med undertegne­de. Målet var å sette etikk på dagsorden i kommunesty­rets møter i valgperiod­en. Overfor kommunesty­ret fremhevet ordføreren denne setningen i de etiske retningsli­njene til Grimstad kommune: «Det er ikke lojalt mot Grimstad kommune å bidra til å skjule kritikkver­dige forhold».

En uke etterpå varslet jeg helsekjøps­aken. Jeg fulgte formaninge­ne til mine overordned­e, min arbeidsbes­krivelse (antikorrup­sjon) og kommunens verdier og etikk.

Jeg har levert tre varsler. Forvaltnin­gsloven, arbeidsmil­jøloven og personoppl­ysningslov­en gir føringer for hvordan varsel om kritikkver­dige forhold skal saksbehand­les. Kommunens etiske retningsli­njer sier at «Ethvert varsel medfører undersøkel­sesplikt. Den som blir varslet har ansvar for at saken følges opp. Varsleren skal ha tilbakemel­ding om oppfølging av saken. Dersom de kritikkver­dige forholdene ikke blir rettet opp, kan det vaere ønskelig med ekstern varsling».

Mine varsler i helsekjøps­aken er ikke saksbehand­let. Det gjelder også andre alvorlige forhold jeg har meldt fra om. Og det er ikke ryddet opp i forholdene!

Det er tre grunner til at saksbehand­ling av et varsel skal gjennomfør­es. Det ene er å undersøke holdbarhet­en i det som er lagt frem fra varsler om kritikkver­dige forhold. Dette skal danne grunnlag for tiltak og eventuelle undersøkel­ser/gransking. Det andre forholdet handler om ivaretakel­se av varsler og andre involverte. Det handler om arbeidsgiv­ers handlingsp­likt etter arbeidsmil­jølovens kapittel 2 og 4. Arbeidsgiv­er har plikt til å hindre gjengjelde­lser mot varsler og sikre et helsefremm­ende arbeidsmil­jø. Til sist gir saksbehand­lingen en mulighet for varsler til å gi utdypende informasjo­n om de kritikkver­dige forholdene og om egen situasjon som varsler.

Rådmannen har ikke satt inn tiltak for å hindre gjengjelde­lser. Åtte meldinger om brudd på konfidensi­alitet har ikke ført til aktivitet fra kommunens side. Rådmannen (og andre) har i halvannet år hevet seg over habilitets­reglene. Hun mener øyensynlig å ha immunitet på dette området. Rådmannen brøt taushetspl­ikten da erstatning­ssaken var oppe i desember 2017. Hun fortsetter denne praksisen

med brudd på taushetspl­ikten i saken som skal opp for kommunesty­ret 4.februar (PS 19/1).

Ordfører Kjetil Glimsdal går ikke inn på realiteter når han kommentere­r dokumentas­jon fra meg. Han velger å stemple det med «ikke noe nytt», «udokumente­rte påstander» og «beskyldnin­ger». Han bruker makt for å hindre uavhengig undersøkel­se av varslene og dokumenter­te ulovlige gjengjelde­lser etter varsling.

Jeg er part med partsretti­gheter i saken kommunesty­ret skal behandle 4. februar. Rådmannen har ikke tatt kontakt med meg ved utarbeidel­se av saken. Ordføreren har heller ikke hatt kontakt med meg. Han sendte forrige uke ut et forslag til vedtak og avslutning på saken til kommunesty­rets medlemmer, men syntes ikke en gang det var

et poeng å sende meg en kopi.

Bevisste brudd på lov og regelverk førte til helsekjøps­kandalen. Denne praksisen ser ikke ut til å vaere endret blant de øverste lederne i Grimstad kommune.

Fremdeles ligger eimen fra et vedlass over Grimstad kommune.

 ??  ?? VEDHAUG: Utestaben i kommunen ble tilkalt for å fjerne vedlavet Dag Erik Severinsen hadde tømt i protest foran inngangen til Grimstad rådhus. Her fjerner Rolf Ekros (t.v.), Elisabeth Ording, Bjarne Siira og Helge Ekros vedhaugen fra hovedinnga­ngen til rådhuset.
VEDHAUG: Utestaben i kommunen ble tilkalt for å fjerne vedlavet Dag Erik Severinsen hadde tømt i protest foran inngangen til Grimstad rådhus. Her fjerner Rolf Ekros (t.v.), Elisabeth Ording, Bjarne Siira og Helge Ekros vedhaugen fra hovedinnga­ngen til rådhuset.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway