Agderposten

Tor Arne (44) ble kåret til årets geni

Tor Arne Jørgensen (44) fra Fevik er kåret til årets Genius of the Year i Europa. – Jeg tok en IQ-test for noen år siden, så var det hele i gang, forteller han.

- ▶Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Nyttårsaft­en fikk han vite at han var kåret til årets europeiske geni. Nylig mottok han plaketten som bevis.

Jørgensen innrømmer at han føler seg ganske normal og forsikrer at det er mye han ikke har peiling på.

– Jeg er ingen god quizer, blant annet er jeg ikke god i lokal geografi, røper Jørgensen.

– Tittelen betyr at jeg skal jobbe for Win-systemet som i 2016 hadde rundt 34.000 medlemmer. Jeg skal gjøre det kjent og få flere til å bli interesser­t, forklarer Jørgensen.

Det hele begynte ganske tilfeldig for tre år siden.

– Jeg satt i sofaen og så på TV i romjulen. I VGTV kom jeg over en Mensa-test. Jeg tok den og fikk vite at jeg hadde over 120 i IQ og kunne gå videre og ta en overvåket test. Det gikk greit, jeg fikk 138 av 140, tror jeg, forteller Jørgensen.

Etter dette var nysgjerrig­heten vekket. Han lette rundt på internett og fant mer.

– Det var en hel verden der inne med ulike tester. Det var bare å søke opp og ta de. Jeg har tatt mange high range-tester, men mangler en standardis­ert overvåket test hos en sertifiser­t psykolog. Dette gjenstår, fortsetter han.

160 i snitt

I snitt har han en IQ etter å ha tatt flere tester, på 160. Rundt 172 personer i Norge skal ha oppnådd dette.

High range-testene blir laget av privatpers­oner som har tatt standardte­ster og nådd taket.

– De vil utfordre seg selv og se hvor vanskelig det er mulig å lage en test, forklarer Jørgensen.

Etter hvert har disse privatpers­onene startet ulike samfunn med inngangste­ster. I 2013 samlet den greske psykiatere­n Evangelos Katsioulis, kjent for å vaere verdens mest intelligen­te person som skal ha 205 i IQ (jf. Wikipedia), Win-systemet der 64 nettsamfun­n jobber sammen. Win står for World intelligen­ce Network.

Tor Arne Jørgensen er medlem av 40 nettsamfun­n og testene han har tatt ligger på World Genius Directory. Her finnes en liste over verdens genier og her finner vi Jørgensen fra Fevik.

For å få tittelen The Genius of the Year, har Jørgensen vaert gjennom en nominasjon som begynte i september. Der må han markedsfør­e sitt kandidatur og fortelle hva han har gjort og han ønsker å gjøre for å opplyse om IQ-samfunnene. Deretter kan alle medlemmene av nettsidene tellesopp av sidens grunnleger, Dr. Jason Betts.

– Fjorårets vinner må kontrollte­lle. Så neste år må jeg gjøre det, forteller Jørgensen.

Best i Europa

Antall stemmer blir ikke offentligg­jort, men Jørgens fikk 15 prosent av stemmene. Han ble kåret til Genius of the Year i Europa. Det ble også kåret tilsvarend­e for Asia og Amerika.

Jørgensen er til daglig assistent ved Fevik skole. Men tar utdannelse ved siden av. Han har bachelor i statsviten­skap og historie. For tiden holder han på med å ta PPU (praktisk-pedagogisk utdanning) ved Universite­tet i Sørøst-Norge på Notodden.

– Jeg har jobbet innen skoleverke­t lenge og nå vil jeg videre, forteller tobarnsfar­en som tar rollen alvorlig med sine to gutter på 10 og 8 år.

High range-testene vil han kalle en hobby.

– Den har brakt meg i kontakt med masse nye mennesker. Vi diskuterer sport, politikk og alle mulige uløselige oppgaver. Noen er spesifikke på de siste vitenskape­lige gjennombru­dd. For eksempel hadde vi en diskusjon nylig om teleporter­ing. Er det i det hele tatt mulig? Så kjører vi ut ulike modeller, forteller han.

 ??  ??
 ??  ?? HOBBY: På laptopen sin går Tor Arne Jørgensen (44) på Fevik inn og tar ulike IQ-tester. Nå er han kåret til Genius of the Year i Europa av likesinned­e som er medlemmer av nettstedet World Genius Directory.
HOBBY: På laptopen sin går Tor Arne Jørgensen (44) på Fevik inn og tar ulike IQ-tester. Nå er han kåret til Genius of the Year i Europa av likesinned­e som er medlemmer av nettstedet World Genius Directory.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway