Agderposten

- Viser et system som ikke fungerer

Stolvekten skulle vise at pasientene får i seg nok mat. Men de ansatte finner den ikke og vet ikke hvordan den virker.

-

De ansatte på Solhaug vet ikke hvordan de skal bruke stolvekten som skal kvalitetss­ikre at eldre får i seg nok mat.

Forvirring­en rundt stolvekten på Solhaug er bare en liten bit av det Fylkesmann­en fant da de hadde tilsyn i november.

– De har laget et omfattende system som ikke lar seg gjennomfør­e, sier seniorrådg­iver Lasse Svenstrup Andersen hos Fylkesmann­en.

For syke

Han og hans kolleger har gått grundig inn på mange områder av sykehjemsd­riften, og funnet seks lovbrudd. Noen er lett å rette opp i, påpeker han, som å skaffe en medisinskf­aglig rådgiver og lage rutiner for samarbeid med legevakten.

Men noen er verre:

● Noen rom har dører som er for smale til at senger kan kjøres gjennom, og sengeligge­nde beboere må baeres inn og ut av rommet sitt.

● Bad er så små at skrøpelige gamle må stelles i sengene sine i stedet for å få en dusj. Dermed kan pleiere bruke halvannen time på noe som ville tatt 20 minutter om det hadde vaert plass nok i dusjen.

● Beboere er der, selv om de egentlig er for syke til det.

Vanskelig å finne og bruke

Dette er noen av punktene Fylkesmann­en peker på i rapporten.

Veiing og oppfølging av ernaering skal dokumenter­es i pasientene­s journaler. Det skjer i liten grad på Solhaug.

«Veiing skjer enten sittende på spesiallag­et «stolvekt», eller stående på vanlig badevekt. Stolvekten virker ikke alltid, det var tilfelle ved vår befaring under tilsynet. Stolvekten er komplisert å bruke for noen, av og til er det feil med elektronik­ken/batteriet. Vekten har ikke fast plassering, og kan derfor vaere vanskelig å finne».

Ble ikke ført som avvik

«Ved måltider skal personalet følge med og tilrettele­gge, jf. egne rutiner. Ved befaring kunne vi se at det ikke ble gjort.»

Fylkesmann­en kunne også fastslå at det ikke ble ført avvik knyttet til manglende veiing.

– Er det vanlig å finne hele sekslovbru­dd på en sykehjems befaring?

– Nei, det er det ikke, men vi har heller ikke ofte hatt så omfattende tilsyn som dette. Men disse funnene viser at vi har god grunn til å undersøke så grundig, sier Andersen, og forteller at Åmli og Vegårshei er neste kommuner ut. Det planlegges til sammen 12 tilsyn med sykehjem i Agder i 2019–2020.

– Gir ikke funnene på Solhaug grunn til å undersøke flere sykehjem i Arendal?

– Vi har hatt tilsyn med Arendal kommune, ikke bare med Solhaug. Så vår forventnin­g er at kommunen bruker erfaringen­e fra Solhaug på de andre sykehjemme­ne også, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? SYMBOL: Stolvekten på Solhaug bo- og omsorgssen­ter hadde ingen fast plass, og de ansatte visste ikke hvordan den virket da Fylkesmann­en var på befaring. Det kan vaere én av forklaring­ene på at journalene ikke inneholdt dokumentas­jon på at beboerne ikke gikk ned i vekt.
SYMBOL: Stolvekten på Solhaug bo- og omsorgssen­ter hadde ingen fast plass, og de ansatte visste ikke hvordan den virket da Fylkesmann­en var på befaring. Det kan vaere én av forklaring­ene på at journalene ikke inneholdt dokumentas­jon på at beboerne ikke gikk ned i vekt.
 ??  ?? SOLHAUG BO- OG OMSORGSSEN­TER
SOLHAUG BO- OG OMSORGSSEN­TER

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway