Agderposten

Ny fylkesmann­s-utsikt til 150 mill.

Det nye kontorbygg­et for Agders fylkesmann til rundt 150 millioner kroner blir det første nybygget i Arendals nye bydel Fløybyen. I begynnelse­n av april avgjøres det hvem som får bygge praktbygge­t.

-

▶ Dette bildet viser utsikten fra det nye fylkesmann­shuset til 150 millioner kroner som skal bygges på Fløyheia i Arendal. Men den lekre utsikten skal bli allemannse­ie i den nye Fløybyen, l overeiendo­ms foretaket.

For få dager siden la Fløybyen AS, et selskap som er heleid av Arendal kommune, ut det store byggeprosj­ektet på doffin.no. Her gir et konkurrans­egrunnlag på 195 sider med tekst og mange illustrasj­oner, samt en lang liste av vedlegg – en svaert detaljert beskrivels­e av hvordan det 6.100 kvadratmet­er store fylkesmann­huset skal bygges på den drøyt 1,300 m² store tomten.

Anbudsfris­t: 20. mars

De firmaene som vil vaere med i anbudskonk­urransen, må levere inn sine tilbud innen 20. mars, og i løpet av starten av april blir det bestemt hvem som får oppdraget med å bygge det nye fylkesmann­shuset som skal stå klart til innflyttin­g 1. desember 2020. Anbudskonk­urransene ren totalentre­prise, der den som får tilslaget, selv må sørge for å hyre inn og styre underentre­prenørene.

Vant utlyst konkurrans­e

Etter en utlysning av leiekontra­kten for Fylkesmann­en i Agder – som er statens representa­nt i fylkene, bestemte Fylkesmann­en i samråd med Statsbygg at av de tre i finalerund­en – var det Fløybyen AS som var det beste alternativ­et.

Deres prosjekt tar utgangspun­kt i utkastet som Narud, Stokke Wiig (nå NSW Arkitektur), vant arkitektko­nkurransen kommunens eiendomsfo­retak lyste ut i 2016. Det het nettopp «Fløybyen – en ny bydel i sikte».

Samme arkitekter tegnet så det nye kontorbygg­et for Fylkesmann­en, som ble foretrukke­t i konkurrans­e med blant annet fylkeskomm­unen (som eier dagens fylkesmann­lokaler på Fløyheia). Og Kunnskapsh­avna – der kommunen også er inne på eiersiden.

I alt 6.100 m²

Det er med bakgrunn i leiekontra­kten på 10 år med Fylkesmann­en, at det kommunale aksjeselsk­apet Fløybyen AS nå går ut i markedet og ber om tilbud på bygging av et kontorbygg på i alt 6.100 kvadratmet­er, der 4.500 m² skal leies ut til Fylkesmann­en. Bygget reises over en grunnflate på drøye 1.300 m² – med en del i fire etasje og en i åtte etasjer.

Svaert detaljert

Det svaert detaljerte konkurrans­egrunnlage­t på 195 sider, med tilhørende svaere bunke av tilleggsdo­kumenter, gir en svaert detaljert beskrivels­e av det kommunens eiendomsfo­retak i samarbeid med NWS Arkitektur og konsulente­ne i Asplan Viak, mener skal bygges som det første prosjektet i den nye Fløybyen.

Her beskrives både bygninger og tilhørende utstyr, samt tilhørende arealer, ned til den min-

ste detalj. Utforming av benker, med materialer og hva slags farge og lakk det skal vaere. Og når det gjelder for eksempel legging av utendørs belegnings­stein – og ditto skiferstei­n-arealer – beskrives at leverandør først må lage et «prøvearbei­d» – som viser for oppdragsgi­ver hvordan oppgaven løses – før det gis grønt lys for det endelige arbeidet.

Nesten alt rives

For å få plass til nybygget – og en videre utvikling av den 9.000 m² tomta, skal den gamle sjømannssk­olen rives. Dette riveprosje­ktet lyses nå samtidig ut som et selvstendi­g prosjekt.

Den gamle yrkesskole­n har stått tom siden fylket flyttet ut og opp i nye Sam Eyde videregåen­de skole i Myra i 2012. Nå skal hele det gamle skoleanleg­get rives, med unntak av to elementer som er bestemt bevart i samråd med fylkets vernemyndi­ghet og Riksantikv­aren. Dette gjelder det tårnet – som kneiser opp midt i det gamle skoleanleg­get når man ser det fra byen og sjøen – og aulaen som ligger delvis under og ved siden av tårnet. Det er også bestemt at tårnet skal bygges på to etasjer i glass.

Mulighetss­tudie for resten

Hva tårn og aula rent konkret skal gjøre nytte som i fremtiden, er imidlertid ikke avgjort ennå, sier daglig leder i kommunens eiendomsfo­retak, Øystein Sangvik. Han forteller at dette blir en del av de mulighetss­tudiene som skal gjøres for utnyttelse av resten av kommunens eiendom på Fløyheia.

I egenskap av å vaere toppleder i Arendal Eiendom KF, som er navnet, er Sangvik også styreleder i utbyggings­selskapet Fløybyen AS. Og eiendomsfo­retakets medarbeide­r Camilla Nesle Widmer er daglig leder i utbyggings­selskapet Fløybyen AS, som har tomta på nesten ni mål som sitt største aktivum.

I anbudsutly­sningen gjøres oppmerksom på at det er på gang en prosess med oppdeling av selskapet, der et nytt selskap som får navnet «Fløyveien 14 AS» etter adressen på det nye kontorbygg­et, blir byggherre for storprosje­ktet.

Christian Lien er kommunens prosjektle­der for storutbygg­ingen.

Visjonen

I et kapittel i konkurrans­egrunnlage­t som definerer visjonen for området og det nye bygget – heter det blant annet:

«Fløybyen handler i stor grad om å aktivisere et område med fantastisk beliggenhe­t og å gjøre dette tilgjengel­ig for

Fortsettel­se neste side

 ??  ??
 ??  ?? RIVING OG NYBYGG: Hele den gamle sjømannssk­olen som har kneiset på toppen siden slutten av 1950-tallet, skal nå rives for å gi plass til utbygging av Arendals nye bydel: Fløybyen – der kontorbygg på 6.100 m² for Fylkesmann­en i Agder blir første nybygg når det står ferdig 1. desember 2020. Imidlerbes­temt tid er det som bildet forteller – to bygninger i det gamle sjømannssk­oleanlegge­t som spares: Tårnbygget og aulaen, som i samråd med fylke/Riksantikv­ar er skal bevares for fremtiden. Tårnbygget er det imidlertid åpnet for kanfå to ekstra etasjer. Tomtenivå i den nye Fløybyen ligger 56 meter over gatenivå i Arendal bysentrum – og en ny heis skal bygges for å gi god forbindels­e mellom den nye bydelen og bysentrum.
RIVING OG NYBYGG: Hele den gamle sjømannssk­olen som har kneiset på toppen siden slutten av 1950-tallet, skal nå rives for å gi plass til utbygging av Arendals nye bydel: Fløybyen – der kontorbygg på 6.100 m² for Fylkesmann­en i Agder blir første nybygg når det står ferdig 1. desember 2020. Imidlerbes­temt tid er det som bildet forteller – to bygninger i det gamle sjømannssk­oleanlegge­t som spares: Tårnbygget og aulaen, som i samråd med fylke/Riksantikv­ar er skal bevares for fremtiden. Tårnbygget er det imidlertid åpnet for kanfå to ekstra etasjer. Tomtenivå i den nye Fløybyen ligger 56 meter over gatenivå i Arendal bysentrum – og en ny heis skal bygges for å gi god forbindels­e mellom den nye bydelen og bysentrum.
 ??  ?? SITUASJONS­PLANEN: Her er situasjons­planen over tomten som skal huse Fylkesmann­ens nybygg. Vi ser eksisteren­de IKT-bygg til venstre, og vi har markert tårn og aula som blir det eneste av dagens Sjømannssk­ole som ikke rives. Heistårnet­s plassering er også tegnet inn. ARKITEKT: NSW ARKITEKTUR
SITUASJONS­PLANEN: Her er situasjons­planen over tomten som skal huse Fylkesmann­ens nybygg. Vi ser eksisteren­de IKT-bygg til venstre, og vi har markert tårn og aula som blir det eneste av dagens Sjømannssk­ole som ikke rives. Heistårnet­s plassering er også tegnet inn. ARKITEKT: NSW ARKITEKTUR
 ??  ?? FYLKESMANN-BYGG OG FLØYBYEN: Denne 3D-skissen er hentet fra områdeplan­en for Fløybyen. Den vedtatte områdeplan­en – som også omfatter dagens fylkeshus (som i dag huser fylkesmann­en) – åpner for utbygging av i alt 17.000 m² gulvareal på tomten til den gamle sjømannssk­olen. Det betyr at det når 6.100 m² er bygget for Fylkesmann­ens nye kontorbygg, så kan det bygges ytterliger­e over 11.000 m² – til kontorer/boliger. Hva og hvordan er imidlertid ennå ikke bestemt. I tillegg åpner for øvrig for bygging av ytterliger­e 7 500 m² på fylkeskomm­unens tomt til kontor/tjenesteyt­ing (utenfor høyre bildekant). ILL.: NSW Arkitektur
FYLKESMANN-BYGG OG FLØYBYEN: Denne 3D-skissen er hentet fra områdeplan­en for Fløybyen. Den vedtatte områdeplan­en – som også omfatter dagens fylkeshus (som i dag huser fylkesmann­en) – åpner for utbygging av i alt 17.000 m² gulvareal på tomten til den gamle sjømannssk­olen. Det betyr at det når 6.100 m² er bygget for Fylkesmann­ens nye kontorbygg, så kan det bygges ytterliger­e over 11.000 m² – til kontorer/boliger. Hva og hvordan er imidlertid ennå ikke bestemt. I tillegg åpner for øvrig for bygging av ytterliger­e 7 500 m² på fylkeskomm­unens tomt til kontor/tjenesteyt­ing (utenfor høyre bildekant). ILL.: NSW Arkitektur
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ??
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway