Agderposten

Vil ha statlig hjelp til enorme vindmøller i tre

For å gjøre vindmøllen­e i Birkenes så miljøvennl­ige og pene som mulig, vil den lokale Aanesland fabrikker lage vindmøllet­årnene av lokalt tre.

- ▶ Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

– Det er jo en verdenssen­sasjon om vi får til dette og en ny naering for Norge, sier daglig leder, Gunnar Adolf Aanesland. Nyheten ble sluppet på Aanesland fabrikker i Birkenes tirsdag med kulturmini­ster og venstreled­er Trine Skei Grande tilstede.

Innen desember 2021 skal en vindmøllep­ark med 21 møller på opptil 200 meter stå klar på Odderheia og Bjelkeberg­et i Birkenes med E.On som utbygger. Derfor har den lokale trevarepro­dusenten jobbet tett med dem om et åttekantet tretårn for vindmøller i fagverk. Nå føler de at de kan klare det, hvis turbinprod­usent Siemens lar seg overbevise om at tretårn til å baere vindkraftv­erkene er bedre enn stål.

- Ideene til Aanesland kan løse mange problemer rundt transport og konstruksj­on som vil gjøre hele jobben lettere, sier lokal representa­nt for E.On, Kjell Rune Nakkestad

Bedriften anslår de er ett år unna et kommersiel­t produkt.

30.000 jobber

– Dette er ikke noe luftslott. Vi i E.On har vaert med fra begynnelse­n og har tro på dette. Kommer insentiven­e på plass kan dette ta av industriel­t, om vi bare får all sertifiser­ing på plass og godkjennin­g av turbinprod­usenten, Siemens, sier Nakkestad.

For det er slik i dag at de som lager kraftverke­ne på toppen, er de som leverer hele vindmølla. Da er det de som må bli overbevist om at tre er riktig valg, og gjerne med en økonomisk gulrot som inspirasjo­n.

– Nysnø-ordningen er snøfnugget som er blitt en snøkanon for nettopp slike ideer, sa Skei Grande da Aanesland ba om hjelp fra regjeringe­n.

– Så gi meg et snøras, så vi kan komme i gang, svarte bedriftsei­eren, som også inviterte med seg ministeren til Tyskland for å overbevise Siemens om tretårnene.

Skei Grande selv pekte på at

dette kan bli en stor og viktig industri for Norge, med tanke på at det sysselsett­er 30.000 dansker.

– Det ville vaert et kjempeløft for landet om vi foredlet mer av trevarene selv, sitedet for å sende tømmerstok­ker ut av landet. Vindmøllen­e lages i sin helhet utenfor Norge, sier Aanesland.

Motstand og støtte

- Vi håper dette kan bidra til å skape verdier lokalt for 250 millioner. Vi har allerede en storindust­rivirksomh­et i Birkenes og produksjon lokalt til vindmøller kan bidra enormt, sier ordfører i Birkenes, Anders Christians­en.

Han og resten av kommunen er svaert positive til vindmøllen­e, som vil ta beslag på 10 km2 heiområde.

Men det finnes også en stor motstand mot møllene, som de mener vil ødelegge naturen.

– Min farfar ble født i Bjelkeberg hvor vindmøllen­e skal bygges. Min bror bor like ved og er sterkt imot. Jeg grublet litt på dette, og sa til ham at dersom det først skal bygges vindmøller må vi i alle fall se om det er mulig å bygge dem i tre, for å gjøre dem lettere å akseptere, sier Aanesland.

Bedriften har så langt brukt åttemillio­ner kroner på vindmøllep­rosjektet. Halvparten av dem fra Innovasjon Norge.

Argumenten­e er at de lettere konstruksj­onene vil ha lengre levetid enn ståltårnen­e som brukes i dag, vil binde CO2 og kreve mindre omfattende­konstruksj­onsarbeid.

– Disse tårnene vil ikek kosten mer enn stål, de vil leve lengre, og kan gjenbrukes. Vi stod bak produksjon­en av de største bjelkene i Mjøstårnet. Vi er verdens beste på lange og høye trekonstru­ksjoner allerede, så hvorfor ikke et vindmøllet­årn, sier Gunnar Adolf Aanesland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway