Agderposten

Vil ha sykemeldte på jobb de første 16 dagene

Når de over 3.000 ansatte i Arendal kommune trenger sykemeldin­g, skal førstevalg­et vaere beskjed til sjefen om at man komme på jobb, hvis bare ...

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Den nye sykemeldin­gspraksise­n i Arendal kommune heter «avventende sykemeldin­g», og har i prinsippet eksistert i Norge i ti år. Men få har visst om det, og i fjor var det bare fem kommuneans­atte i Arendal som fikk det.

Men avdelingsl­eder for kommunal øyeblikkel­ig hjelp Janice Marcussen og kommuneove­rlege Erik Werner har så tro på dette, at de har fått med seg både politikere, fagforenin­gene og kommunale ledere på alle nivåer.

Ny normal

Fra og med 15. februar skal altså normalen for syke kommuneans­atte vaere avventende sykmelding i inntil 16 dager. Det vil si en beskjed til arbeidsgiv­er om at 100 prosent sykemeldin­g kan unngås hvis det blir lagt til rette for det på arbeidspla­ssen.

– Alvorlig syke og folk med smittsomme sykdommer skal selvsagt ikke på jobb. Men har man brukket en arm, kan det godt vaere mange arbeidsopp­gaver man fortsatt kan gjøre, sier Marcussen.

Den som har fått en avventende sykemeldin­g, skal ta kontakt med sjefen sin, og sammen skal de vurdere om det er noen arbeidsopp­gaver den ansatte fortsatt kan gjøre.

Ikke tvinge folk på jobb

– Vi må vaere veldig varsomme her – meningen er ikke å tvinge folk på jobb. Meningen er å hjelpe dem og tenke løsninger. Og de syke skal ikke oppleve seg som en belastning, men som en ressurs. Derfor skal vikarer inn på de oppgavene de ikke kan klare, understrek­er Marcussen.

Det er saerlig folk med muskelog skjelettpl­ager og psykiske belastning­er Marcussen og Werner tror vil ha glede av den nye ordningen.

Etter de første 16 dagene får man enten en ordinaer full eller redusert sykemeldin­g, eller går tilbake i vanlig jobb.

De to pådriverne er overbevist om at dette vil føre til langt faerre fulle sykemeldin­ger når denne perioden er over.

Følges nasjonalt

Erik Werner er også forsker og professor ved Universite­tet i Oslo, med arbeidsliv som spesialfel­t. Han forteller at det som nå skjer i Arendal, følges med stor interesse av et nasjonalt fagråd for helse og arbeid.

– Sykemeldin­ger kan vaere begynnelse­n på en utstøting fra arbeidsliv­et som igjen kan føre til mye uhelse. Den ordningen vi innfører i Arendal nå, er veldig spennende, sier han.

Alle ansatte, ledere og fastleger i Arendal er informert om den nye ordningen.

I fjor var sykefravae­ret på 8,4 prosent i Arendal kommune. Det vil si at rundt 250 mennesker var borte til enhver tid.

Flytter diskusjone­n

– Det er veldig bra å flytte samtalen om hva den ansatte kan gjøre og ikke gjøre fra legekontor­et til arbeidspla­ssen, sier Werner.

– Kan legen skrive ut avventende sykemeldin­g mot den sykes vilje?

– I prinsippet ja, men det ville vaere klønete. I praksis foregår dette i forståelse og dialog med pasienten, sier han.

Avventende sykemeldin­g ble innført som en mulighet av Nav for ti år siden, etter et vellykket pilotprosj­ekt på Nordvestla­ndet.

Lite kjent

– Hvorfor var det bare fem som fikk det i Arendal i fjor, hvis det er en så god idé?

– Det skyldes delvis at ordningen er lite kjent, og delvis at arbeidsgiv­erne ikke har noen plan for det. Pasientene kommer tilbake til legen og sier at arbeidspla­ssen ikke skjønte hva de skulle gjøre, sier Werner.

Det blir det slutt på nå. Alle med personalan­svar i Arendal kommune skal ha lister over hver enkelts arbeidsopp­gaver. Så hvis man kommer på jobb med vond rygg, kan arbeidstak­er og leder krysse av for hvilke oppgaver man fortsatt kan gjøre, og hvor det må settes inn vikar.

 ?? FOTO: ARENDAL KOMMUNE ?? PÅDRIVERE: Janice Marcussen og Erik Werner er pådriverne som står bak innføringe­n av det nye sykemeldin­gssystemet i Arendal kommune.
FOTO: ARENDAL KOMMUNE PÅDRIVERE: Janice Marcussen og Erik Werner er pådriverne som står bak innføringe­n av det nye sykemeldin­gssystemet i Arendal kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway