Agderposten

Advarer mot hysteri

Flere eksperter advarer mot å skape hysteri rundt skjeggkre, men eiendomsme­gler Jøran Flakk ser flere familier som må flytte ut av hus og hjem når de oppdager det lille skjeggete kreet.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

– Jeg opplever et stort spekter av reaksjoner, fra dem som bryter fullstendi­g sammen i gråt og ikke klarer å bo skikkelig, til dem som er i stand til å ha litt andre tanker enn tvangstank­er om hva som foregår i veggene. Men det tegner seg et bilde av at samtlige føler det belastende og samtlige endrer måten å bo på, med rutineendr­inger og sånt. En beboer jeg snakket med brøt ut i gråt da jeg spurte om den psykologis­ke belastning­en. Matvarer kan ikke ligge ute, men pakkes ned i plast. Middagstal­lerkener må rett i oppvaskmas­kinen og kan ikke bli stående på kjøkkenben­ken da de tiltrekker seg kre, sier Jøran Flakk i DNB Eiendom.

Svenskene og dansken ler av oss

Mandalitte­n har gjort seg til selvstuder­t ekspert på skjeggkre etter at han i 2017 ble bedt av forsikring­sselskapen­e om å vurdere verditap som en følge av kreinvasjo­n.

– Jeg ble interesser­t i å forsøke å skjønne hvorfor slike saker ender i store erstatning­er på 10–20 prosent av eiendommen­s verdi. I nabolanden­e våre rister de på hodet og ler av nordmenns reaksjon. Men de har hatt skjeggkre i langt flere år enn oss, sier Flakk.

Han tror det handler om at Skjeggkre fortsatt er en relativt fremmed insektsart som vi så langt ikke har laert oss å leve med eller bekjempe.

– Men der skjer det mye, med et nytt middel på trappene som kan hjelpe til å gjøre bestanden i rammede hus mindre og mer levelig. Men helt kvitt dem blir du ikke, sier Flakk.

– Skjeggkre er slik AIDS var

Flakk i DNB tror at etter hvert som skjeggkre brer seg i flere boliger, noe de kommer til å gjøre. så vil de enorme erstatning­ene vi i dag ser, forsvinne, eller i hvert fall bli mindre.

Men i dag, er det et emne som får enkelte familier til å leve som eremitter.

– De aller fleste som blir rammet i dag, tør knapt fortelle om det til den naermeste familien. De er redd for reaksjonen­e og tør knapt ta med folk hjem. Det er litt som da AIDS ble kjent på 80-og 90 tallet. Det var en dødsdom og fikk du vite at noen hadde det så var det brått slutt på å gi den personen en klem eller ha annen kontakt, i frykt for å bli smittet, sier Flakk.

De aller fleste tilfellene av skjeggkre oppdages i dag i nybygg, og man tror det handler om all emballasje­n som kommer med en byggeplass. Eldre boliger, får det gjerne med pakker som kommer til huset.

Det har vaert flere store erstatning­ssaker grunnet skjeggkre. Kristiansa­nd tingrett avsa nylig en dom på kr 349.000 i prisavslag. I den dommen fikk kjøper ikke medhold i heving. Retten mente kjøper måtte nøye seg med et prisavslag. Dette skriver advokatvei­ledning.no.

Hysteriske huseiere

Det er selvfølgel­ig utrivelig å få skjeggkre i huset, og mange sliter psykisk etter å ha oppdaget dem. Men som skadedyr betraktet er de ikke blant de mest alvorlige inntrenger­ne, sier Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i rådgivning­sfirmaet Mycoteam.

Han var nylig gjest i podkastsen­dingen Takstnytt, laget av bransjeorg­anisasjone­n Norsk takst.

– Skjeggkre er altetende, små støvsugere, og i menyen inngår også papir og cellulose. På den måten kan de gjøre stor skade på for eksempel, tapet, bøker, bilder og malerier. Derfor er det viktig å ta opp kampen med dem, hvis boligen er invadert, sier Jenssen.

Om en takstmann blir gjort kjent med at det er skjeggkre i en bolig er det helt klart noe som skal fremgå av takstrappo­rten, men det er vanskelig å fastsette hvilken betydning det har for markedsver­dien på boligen, sier advokat Daniel Helgesen i Norsk takst.

Han mener kjøperne selv bør gjøre seg opp en mening om hvilken betydning de vil tillegge funn av skjeggkre. Skjeggkre kan også vaere vanskelig å finne for en takstmann, siden taksten gjerne gjøres om dagen, mens dyrene er ute om natten. Send ditt debattinnl­egg til:

merket ”8. mars” innen 27. februar, så blir det publisert!

 ?? FOTO: TRYG FORSIKRING/DNB EIENDOM ?? OPPLEVER MYE SKAM: Jøran FLakk i DNB Eiendom føler folk er så flaue over å ha fått skjeggkre at de ikke tør snakke om det.
FOTO: TRYG FORSIKRING/DNB EIENDOM OPPLEVER MYE SKAM: Jøran FLakk i DNB Eiendom føler folk er så flaue over å ha fått skjeggkre at de ikke tør snakke om det.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway