Agderposten

Vil stramme inn på barnehaget­ilskudd

Inga Marte Thorkildse­n (SV) sier private barnehager får høye tilskudd som ikke står i forhold til utgiftene og vil gjøre private barnehager «mindre lukrative».

-

Oslo kommune har krevd tilbake 4,5 millioner kroner fra seks barnehager som har fått tilskudd for regnskapså­rene 2014–2016.

Oppvekstby­råd Inga Marte Thorkildse­n( SV) sier til Dagbladeta­t hun vil ha tilskudds innstrammi­nger. Kravet kommer etter at avisen fredag omtalte at kommunen reagerer på at private barnehager har høye lønninger og bruker penger på helgeturer til europeiske storbyer.

Thorkildse­n foreslår blant annet å gjøre noe med «pensjonspå­slaget». Hun vil også endre «livslange» tilskudd til private barnehager som har kommet innenfor tilskuddso­rdningen.

I tillegg vil hun kreve at minst halvparten av personalet må ha førskolela­erer eller pedagogisk utdanning og sette større begrensnin­ger på muligheten til å ta ut en «urimelig» høy fortjenest­e.

– Vi ønsker veldig sterkt en mulighet til å skille mellom kommersiel­le og ideelle aktører. Det er forskjell på en kommersiel­l aktør med sete i et skattepara­dis, og en ideell aktør som brenner for å drive barnehage, sier byråden. Administre­rende direktør Anne Lindboe i Private barnehager­s landsforbu­nd (PBL) reagerer på utspillet fra Thorkildse­n.

– For mer enn 95 prosent av de ansatte i private barnehager er lønn og pensjon regulert i tariffavta­ler som er fremforhan­dlet og anbefalt av fagforenin­gene. Det er en myte at ansatte i private barnehager har dårligere pensjonsvi­lkår, skriver hun i en epost til avisen. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? STRAMMER INN: Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildse­n (SV), vil ha bukt på private barnehager som bruker penger på lønninger i millionkla­ssen.
FOTO: NTB SCANPIX STRAMMER INN: Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildse­n (SV), vil ha bukt på private barnehager som bruker penger på lønninger i millionkla­ssen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway