Agderposten

Restavfall i grå dunk, matavfall i grønn dunk og giftig avfall rett i sjøen

-

▶Nordmenn er blant verdens beste til å kildesorte­re, men ikke alle. Nae ring s departemen­ter ga sist uke driftstill­atelse til selskapet Nissir, som årlig skal dumpe opp til to millioner tonn tungmetall- og kjemikalie­holdig gruveslam i en av våre nasjonale laksefjord­er. Miljøbeveg­elsen og samefolket har reist seg i flerstemt, rasende protest mot slamdeponi­et i Repparfjor­den i Finnmark. Norge er blant en håndfull nasjoner i verden som tillater å bruke sjøbunnen til miljøgift-deponier. Avfallsdyn­gen er ment å vokse i 30 år, siden området har en enorm forekomst av kobber.

▶Mens gruvedrift­s tilhengere både lokalt og sentralt vektlegger nye arbeidspla­sser og mener verden trenger kobbergruv­en for å kunne bygge elbiler, er flere forskere skeptiske. Det fremholdes at kunnskapen om de langsiktig­e effektene er begrenset. Havforskni­ngsinstitu­ttet har i sin høringsutt­alelse vaert tydelig, og fraråder deponi siden det vil bety en alvorlig forurensni­ng av fjorden.

▶Se●v om et bredt politisk flertall likevel går inn for dette, og selv om Miljødirek­toratet ga sjø deponitill­atelsen allerede i 2015, kan saken ikke bare vaere dårlig nytt for miljøet – men også for partiet som i dag sitter med klima- og miljøminis­teren. Mange merket seg hva Venstre-leder Trine Skei Grande sa til NTB for tre år siden, om en annen sjødeponis­ak: «Dette er en av de viktigste miljøsaken­e vi har, ved siden av klimakampe­n. Man skal aldri, aldri, aldri gi seg i så viktige saker». Slaget om slamdumpin­g i Repparfjor­den tegner til å kunne bli en av de største miljøsaken­e siden Alta-konflikten. Venstre er imot deponiet, men skylder på at utslippsti­llatelsen alt var gitt da det kom i regjering. Noen vil kanskje likevel lure på hvor Venstres miljøpolit­ikk nå skal deponeres.

▶Vårt nabofylke er sentrum i en annen giftdeponi­sak, der det før valget både sentralt og lokalt ble gitt inntrykk av at Venstre skulle hindre etablering. Mange frykter at partiet i stedet alltid, alltid, alltid vil gi seg. En av Venstres mest markante stortingsp­olitikere, Carl-Erik Grimstad, mener nok er nok. Partiorgan­isasjonen skal vaere i ferd med å gå i oppløsning i Grenland, og det kan spre seg langs kysten. Carl-Erik Grimstad mener plassering­en av et av Europas største giftlagre i Brevik, vil vaere katastrofa­lt for partiet. Avgjørelse­n er ventet med det aller første, og han frykter det verste: «Det kommer til å bli vårt største tap noensinne, og i en slik situasjon mener jeg at Venstre må vurdere vår deltagelse i regjeringe­n», sier han til VG. ▶Vi mener Venstre står for viktige og bevaringsv­erdige verdier i norsk politikk, men partiet har dessverre selv skapt seg sine dystre utsikter. Venstre-politikern­e går nå inn i en valgkamp der de satser alt på å vinne grønne velgere, men frykter nok at det er noe de kan bli blå for.

Enig? Uenig? Diskuter på: agderposte­n.no

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway