Agderposten

Noen hevder at begrunnels­en vår viser at jeg ikke forstår hva personvern er

Forsvarsmi­nisteren svarer her på Agderposte­ns lederartik­kel lørdag, som omhandlet forslaget til ny e-lov: Etter at Forsvarsde­partemente­t sendte forslaget til ny lov for etterretni­ngstjenest­en på høring, har det kommet svaert mange svar. Noen støtter forsl

- Frank Bakke-Jensen Forsvarsmi­nister

Vi skal gå nøye gjennom alle svarene, men det vi allerede vet, er at de fleste er enige i at vi trenger en ny og oppdatert lov for e-tjenesten som er tilpasset den tiden vi lever i. Nåvaerende lov er fra 1998.

På disse 20 årene har det skjedd store teknologis­ke endringer. Vi kan ikke ha en e-tjeneste som henger igjen i en analog verden, når trusselakt­ørene opererer digitalt. God samfunns sikkerhet i dagens samfunn innebaerer å avdekke og avverge digitale trusler og angrep. Samtidig skal vi ivareta demokratis­ke prinsipper og personvern.

Noen forsøker å så tvil om vår begrunnels­e for loven og dessuten hevder at begrunnels­en vår viser at jeg ikke forstår hva personvern er, men det er jo fordi vi vet at forslaget er kontrovers­ielt at vi har lagt opp til denne grundige, demokratis­ke prosessen.

Forslaget om å gi Etterretni­ngstjenest­en tilgang til grensekrys­sende elektronis­k kommunikas­jon har vaert del av den offentlige debatten i flere år. Spørsmålet ble utredet av et uavhengig ekspertutv­alg i 2016. Utvalgets rapport, som konkludert­e med at det burde gis slik tilgang, ble sendt på høring og fikk naermere 120 høringssva­r. Denne runden dannet grunnlaget for en ny utredning med et lovforslag som altså har vaert på høring siden i fjor høst.

Vi ønsker å gi høringsins­tansene så god tid som mulig til å svare, men vi må også sørge for at saken har forsvarlig fremdrift. Derfor ble høringsfri­sten satt til tre måneder, som er det vanlige også for større lovsaker. Det er demokrati i praksis.

Jeg er glad for den store interessen for lovforslag­et. Etterretni­ngstjenest­en jobber for å beskytte Norge og vår demokratis­ke styreform mot utenlandsk­e trusler. Lovverket må legge til rette for at oppdraget kan utføres på en måte som er i tråd med våre grunnlegge­nde samfunnsve­rdier og menneskere­ttigheter. Vi har mottatt mange høringsutt­alelser fra ulike samfunnsak­tører, og jeg er sikker på at vi har mottatt gode forslag som vil gjøre loven bedre. Nå skal vi bruke tid på å lese og vurdere synspunkte­ne, før vi fremmer en proposisjo­n til Stortinget.

 ??  ??
 ??  ?? FAKSIMILE: Agderposte­ns lederartik­kel lørdag.
FAKSIMILE: Agderposte­ns lederartik­kel lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway