Agderposten

Supermulig­het for Flam

Fevik-gutten Pål Flam har fått en enestående sjanse til å hevde seg som sprangrytt­er i Europa. – Livet er snudd litt på hodet, sier 23-åringen.

- Innsendt av Anton Granhus for Norges Rytterforb­und

Fjorårets NM-vinner i seniorklas­sen i sprangridn­ing skal starte i flere klasser i nyskapning­en i Norwegian Horse Festival som starter i Lillestrøm i dag.

Men allerede før han står på startstrek­en har Flam kommet i posisjon til sitt livs store sjanse på hesterygge­n.

– Livet mitt ble snudd litt på hodet. Det kom ut av ingenting. Jeg så ikke for meg at jeg kom til å få en slik mulighet. Jeg har laert utrolig mye på kort tid. Når man sitter på en bra hest, så blir man bedre, smiler Pål.

Gir arven videre

23-åringen overtar ridningen av sju av hestene til landslagsr­ytter Line Karlsen Raaholt fra Drammen, som nå skal konsentrer­e seg om å utdanne og ri stallens unghester.

I stedet for å selge topphesten­e til utlandet, velger hun å støtte norsk rytterspor­t og ansetter Flam som rytter i Team Oxer.

Dermed flyttet Pål fra Arendal til Lier utenfor Oslo, der Stall Oxer har sin base. Derfra skal han nå ut i Europa for å sanke erfaring og poeng på den viktige verdensran­kingen. En topprankin­g her gir innpass på de største stevnene der de største pengepremi­ene deles ut.

Etter at Line hadde tatt avgjørelse­n om å gi seg på toppnivå tok hun med seg alle hestene til Arendal så Pål fikk kjenne på dem.

Sponsor, manager og mentor

– Jeg synes at Pål rir fint og rir bra. Han kan bygge noe og får nå en sjanse til å ri på et høyt nivå. Jeg har alltid hatt et godt samarbeid med familien Flam. Pål fikk også overta Gustav før han skulle pensjonere­s. Nå blir jeg en slags sponsor, manager og mentor for Pål, forteller 35-åringen.

Pål overtar Clooney II og Abrisco V som går de høyeste klassene på de største stevnene, i tillegg til Elisabeth og Fant Od som er hester på vei opp i klassene, samt flere unghester. Han har også fortsatt Skjeraberg­s Larkin som han blant annet red EM med for to år siden.

– For å utvikle sporten i Norge, må vi ha nok hester som kan represente­re i World Cup og mesterskap. Vi er veldig sårbare på hestemater­iell i Norge, og det er viktig at de som kommer nye inn i sporten ser at noen velger å satse på andre unge ryttere, sier Line.

Dette nye livet gjør at Flam kan konsentrer­e seg om å ri.

To ansatte i stallen hjelper til med hestene og organisere­r alt det praktiske på reisene.

– Bedre nettverk

– Nå har jeg mer tid til å ri, og fokuset blir et helt annet. Jeg har fått et bedre nettverk og møter flere mennesker, forteller Pål.

Før startet han maks ett stevne i måneden, mens nå har han allerede startet flere internasjo­nale stevner i Europa i år.

Det blir mange lange utenlandsr­eiser for å konkurrere fremover.

Jakter EM-plass

– Målet for 2019 er EM i Rotterdam, og så er det delmål som å ri Nations Cup for det norske laget og prestere bra der, sier Pål, som sikter på mer.

– Mitt mål i år er å komme innenfor topp 100 i verdensran­kingen. Det er et realistisk mål. Jeg har tre Grand Prix-hester nå, og prøver å komme inn på større stevner der alle klassene teller for rankingen.

– Hvis man skal få til noe, så må man ha en plan. Det er en stor del av suksess. Alle hester krever forskjelli­g ting, man må velge sine klasser, og ha en rød tråd, sier Line Raaholt.

– Jeg har blitt en mye bedre rytter både mentalt og med ridingen ved å vaere helt klar, og ha tid til å ri så bra hester hver dag, mener Flam.

– Endene til å møtes

– Pål har mye talent, men i tillegg må han jobbe. Det holder ikke bare med talent, man må ha med alt det andre, og det er en fordel å ha ridd så mange forskjelli­ge hester, sier Line.

Hva denne satsingen til Line Raaholt koster vil verken henne eller Pål Flam inn på.

– Det må vaere et mål å gå i null, og få endene til å møtes. For å holde seg på toppnivå må man også ha et system, slik at det kommer nye hester bakfra hele tiden. Det er viktig. Produsere hester fra unghest til toppnivå, det er vår drøm, sier Raaholt.

 ?? FOTO: TRINE MEININGEN, NORGES RYTTERFORB­UND ?? FÅR NY SJEF FRA FEVIK: Pål Flam overtar Line Raaholts topphester med Clooney II i spissen.
FOTO: TRINE MEININGEN, NORGES RYTTERFORB­UND FÅR NY SJEF FRA FEVIK: Pål Flam overtar Line Raaholts topphester med Clooney II i spissen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway