Agderposten

Falla tviler på flere drø

Maiken Caspersen Falla kaller LahtiVM i 2017 for en opplevelse som kommer bare én gang i livet. Noen reprise tror hun knapt på. Temperatur­er helt opp mot 15 plussgrade­r er meldt i Seefeld. Det gjør jobben med å finne perfekte ski til Therese Johaug og de

-

Fra mesterskap­et i Finland reiste den norske sprintdron­ningen hjem med ikke mindre enn tre gull. Både den individuel­le sprinten og lagsprinte­n endte i triumf, og i tillegg fikk Falla en sjelden sjanse på stafettlag­et. Den tok hun godt vare på og la grunnlaget for et nytt gull med en sterk åpningseta­ppe.

– Det er vanskelig å skulle kopiere noe sånt. Det var en helt rå opplevelse, og jeg tror det var en «én gang i livet»-opplevelse å få vaere med på noe sånt. Hvis ikke man heter Marit Bjørgen, og det gjør jo ikke jeg, ler Falla til NTB.

– Tror du at du får oppleve et lignende mesterskap igjen?

– Jeg er jo fortsatt her, og jeg har ikke lagt opp eller begynt med noe annet. Det er selvfølgel­ig det som er drømmen, men ikke forventnin­gen. Det er stor forskjell på det, smiler 28-åringen.

Lahti-opplevelse­n har naturlig nok en sentral plass i minneboka. Falle sier det er en opplevelse ingen kan ta fra henne, og som hun er stolt over.

Legger lista høyt

Resultaten­e før mesterskap­et i Finland tilsa samtidig ingen storeslem. Kun én verdenscup­seier var det blitt i oppkjøring­en til VM.

– Selvsagt hadde jeg mål om å ta medalje, og jeg visste at jeg hadde muligheten, for jeg hadde vaert mye på pallen, men i sprint er det ikke nok å ha trent bra og vaere i toppform. Det er så mye mer som skal stemme, fastslår Falla.

Sprintdron­ningens merittlist­e tilsier at lista legges høyt når et nytt mesterskap er på trappene. Falla ber samtidig om å bli trodd på at hun selv er mer nøktern enn omgivelsen­e. Det hevder romeriking­en blant annet at kom til uttrykk etter OLsølvet i Pyeongchan­g i fjor.

– Etter OL var jeg veldig fornøyd selv, men jeg har i hele år måttet svare på hvordan det var å bli knust i OL, sier Falla.

– Har det føltes urettferdi­g? – Urettferdi­g vet jeg ikke, men man blir litt lei av å svare på det når man er stolt av den sølvmedalj­en man har tatt. Jeg føler jeg vant det sølvet, men måtte forsvare hvorfor det gikk så dårlig. Det er en spesiell situasjon å vaere i, sier 28-åringen.

Venter på Nilsson-avklaring

Torsdag skal det kjempes om nye sprintmeda­ljer i Lahti. Falla må på ny tåle å vaere blant de største favoritten­e. Et av de store spenningsm­omentene er om svenske Stina Nilsson kommer til start etter sin skade.

Falla svarer følgende på spørsmål om hvor opptatt hun er av om den svenske stjernen skal gå:

– Veldig lite, egentlig. Det får jeg ikke gjort noe med. Det blir som det blir, men det blir spennende å se.

– Vil du gjerne ha henne med? – Man vil jo gjerne ha de beste med til start. Dersom Stina ikke er der, vil den som vinner VM få høre at «du vant VM, men hun var ikke der». Det beste hadde vaert om hun stilte opp, men hun har vel ikke fått den optimale oppladning­en. Samtidig er det en del av gamet å komme seg dit, sier Falla.

28-åringens merittlist­e inneholder ikke mindre enn ti internasjo­nale medaljer på seniornivå. Fem av dem er i gull. Torsdag kan det bli påfyll. (©NTB) Torsdag innledes sesongens høydepunkt for langrennsl­øperne med sprint i fri teknikk. Da er det ventet seks plussgrade­r midt på dagen i VM-byen Seefeld. Og alt tyder på at varmegrade­r blir gjennomgan­gsmelodien gjennom hele mesterskap­et.

Vaermeldin­gene for neste uke tyder på at kvikksølve­t kan gjøre et nytt byks. Når Johannes Høsflot Klaebo skal kjempe om gullet på 15 kilometer klassisk onsdag, kan det bli i 15 graders varme. Det setter naturligvi­s smøresjef Stein Olav Snesrud og hans stab på prøve.

Det komplisere­r det hele at temperatur­en i snøen kan variere fra 0 til minus ni grader.

– Vi er så godt forberedt som vi kan vaere. Vi har brukt den tiden vi har hatt her godt, og i tillegg er det fortsatt et par da- ger igjen. Vi satser på å vaere helt klare torsdag, smiler Snesrud når NTB møter ham utenfor den norske smørebusse­n på skistadion i Seefeld tirsdag formiddag.

Snesrud er ikke mest av alt bekymret for de høye temperatur­ene.

– Det er de store forskjelle­ne vi får i løypa som er den største utfordring­en. Det er stor forskjell på sol og skygge, fastslår han.

Kontroll

Under Sotsji-OL hadde de norske smørerne store problemer da varmegrade­ne slo til. Snøen i Russland var samtidig svaert spesiell. Det problemet oppstår neppe denne gangen. Smøresjefe­n er optimist til tross for mildvaeret som er ventet.

– Vi har opplevd dette før. Systemet ruller og går, og vi finner nok noen gode løsninger. Inntil videre tror vi at vi har kontroll, sier Snesrud.

– Er du forberedt på at du kan bli hoggestabb­e dersom det blir dårlige ski utover i VM?

– Ja, det er sånn det er. Det får vi ta. Hvis det er sånn det ender, skal jeg nok takle det også, smiler hedmarking­en.

Jobben som smøresjef overtok han i fjor sommer etter Knut Nystad. Erfaring har han samtidig nok av. Fire VM og et OL i ulike roller er det blitt. Litt spesielt er det likevel å ha overtatt hovedansva­ret.

– Jeg har heldigvis vaert med før, men det er klart jeg er litt ekstra spent. Det er en del ekstra ting man skal ha kontroll på i et mesterskap. Vi er samtidig en fantastisk bra gjeng, som har et godt system. Alle står på dag og natt, så jeg er ikke bekymret for det, sier Snesrud. (©NTB)

 ??  ??
 ??  ?? BLANT FAVORITTEN­E: Maiken Caspersen Falla er blant favoritten­e på sprinten i Se
BLANT FAVORITTEN­E: Maiken Caspersen Falla er blant favoritten­e på sprinten i Se

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway