Agderposten

DET HENDTE

-

1962:

Astronaute­n John Glenn ble første amerikaner til å reise i bane rundt Jorden da han kretset tre ganger rundt kloden i romfartøye­t «Friendship

7». Ferden varte i 4 timer, 55 minutter og 23 sekunder. I byen Perth i Australia tente innbyggern­e alle lys i hus og gater da Glenn passerte på himmelhvel­vingen. Glenn gikk senere inn i politikken, og ble i 1974 valgt inn i senatet som representa­nt for Ohio. Ti år senere forsøkte han forgjeves å bli nominert til demokraten­es kandidat ved presidentv­alget. I 1998 ble han det eldste mennesket som hadde reist i rommet, da han deltok på en ni døgn lang ferd med romfergen «Discovery». Glenn var da 77 år gammel.

1993:

To ti år gamle gutter ble siktet for drapet på toåringen James Bulger i Liverpool. Det brutale og meningsløs­e drapet rystet hele Europa, ikke minst fordi gjerningsm­ennene var så unge. I britisk tabloidpre­sse verserte det lenge rykter om at guttenes handlinger var inspirert av skrekkfilm­en «Child’s Play». Etterforsk­erne av saken fant imidlertid ingen indikasjon­er på at dette var tilfelle. Motivet for drapet syntes vagt, men fagfolk og kommentato­rer har pekt på at begge gjerningsm­ennene kom fra svaert vanskelige familiefor­hold. I november 1993 ble guttene de yngste som var dømt for drap i Storbritan­nia i det 20. århundre. De ble løslatt i 2001, etter åtte år i lukkede institusjo­ner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway