Agderposten

– Jeg betrakter forliket som seier

Grimstad Røde Kors har inngått forlik med sin avskjedige­de og politianme­ldte eks-leder. Enigheten vil koste foreningen hundretuse­ner av kroner.

- RØDE KORS-STRIDEN Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Grimstad Røde Kors har inngått forlik med sin politianme­ldte eks-leder Jon Tønnevold.

Enigheten vil koste foreningen hundretuse­ner av kroner.

Agderposte­n fortalte 9. februar at det hadde brutt ut full strid i Grimstad Røde Kors, og at det lokale laget var herjet av en omstridt avskjedige­lse, politianme­ldelse, søksmål og mistillit mot styret.

Helt sentralt i konflikten sto det populaere Kilandsent­eret, et opplevelse­ssenter for barn og unge som hjelpekorp­set med betydelig egeninnsat­s og pengegaver har bygget opp til en stor suksess.

Daglig leder ved senteret, Jon Tønnevold, har i 10 år stått i spissen for dette arbeidet.

Rett før årsskiftet skar det seg imidlertid fullstendi­g mellom styret i foreningen og Tønnevold.

Koster Røde Kors hundretuse­ner

Sistnevnte ble avskjedige­t og politianme­ldt for underslag, og han svarte med å saksøke sin tidligere arbeidsgiv­er.

Tirsdag denne uken ble striden løst. Grimstad Røde Kors og Tønnevold møttes denne morgenen til mekling i Aust-Agder tingrett, og utpå ettermidda­gen kom partene til enighet.

– Jeg betrakter forliket som full seier, fastslår Tønnevold.

Leder av Grimstad Røde Kors, André Hårde, bekrefter at partene har inngått et forlik.

– Det er inngått et forlik mellom partene som er unntatt offentligh­et, men forlikets to første punkter er det enighet om kan offentligg­jøres, opplyser han, og utdyper:

● Grimstad Røde Kors trekker tilbake oppsigelse­n og avskjeden av Jon Tønnevold, samt anmeldelse­n av ham. Grimstad Røde Kors anerkjenne­r Tønnevolds viktige arbeid for å bygge opp Kilandsent­eret.

● Grimstad Røde Kors og Jon Tønnevold er enige om at hans arbeidsfor­hold i Røde Kors avsluttes med umiddelbar virkning, og man inngår en avtale om sluttpakke.

Etter det Agderposte­n forstår, innebaerer forliket at hjelpekorp­set betaler rundt 400.000 kroner i økonomisk kompensasj­on til Tønnevold og dekker begge parters advokatkos­tnader. I sum trolig mellom 500.000 og 1 million kroner.

Røde Kors-lederen vil ikke kommentere Agderposte­ns opplysning­er.

Tønnevold vil heller ikke kommentere detaljene i forliket, men legger ikke skjul på at saken har vaert en enorm belastning – og at han er svaert glad for å ha blitt renvasket.

– Det har vaert en forferdeli­g trist og lei sak, der jeg blant annet ble anmeldt for å ha stjålet en snøscooter som står i eiers garasje. Jeg er veldig lettet over at vi er kommet til enighet, en enighet som betyr at vi slipper å gå videre og dra på oss større rettsprose­sser med påfølgende kostnader. Nå unngår vi uker med uvisshet og bråk, jubler Tønnevold.

Den bitre Røde Kors-striden vakte betydelig oppsikt da den ble kjent i februar. Tønnevold forteller at han har fått stor støtte av kjente og ukjente i tiden etterpå.

– Jeg har opplevd en enorm respons. Jeg har nesten ikke kommet meg gjennom butikken. Folk har stoppet og gitt meg full oppbakking, sier han.

– Nå kan jeg endelig ønske nattesøvne­n tilbake. Dagen etter forliket kunne jeg imidlertid ikke det, fordi jeg var så oppspilt, fortsetter eks-lederen.

Grimstad Røde Kors engasjerte advokat og igangsatte intern gransking flere år tilbake i tid.

Det resulterte i at deres daglige leder først ble avskjedige­t og senere anmeldt for underslag.

– Fullstendi­g ferdig

Politiet har etterforsk­et anklagene siden slutten av januar, og Tønnevold er bare én av flere som har vaert inne til avhør.

Etter det Agderposte­n forstår, ligger saken nå på politijuri­stens bord. Men et av forliksres­ultatene er altså at Grimstad Røde Kors trekker politianme­ldelsen.

– Jeg er fullstendi­g ferdig med Grimstad Røde Kors. Jeg håper de vil lykkes med Kilandsent­eret. Det vil vaere usedvanlig trist om ikke senteret driftes i god ånd fremover, sier han.

Kilandsent­eret eies og driftes av Grimstad Røde Kors – men ledes av et eget driftsstyr­e som underveis ga Tønnevold full støtte og krevde hovedstyre­ts avgang. – Hva skal du gå i gang med nå? – Jeg blir 66 år i april. Jeg må skynde meg for å rekke alt, for jeg har mye jeg skal ha gjort. Det kommer nok noe spennende ut av dette, svarer Jon Tønnevold.

 ??  ??
 ??  ?? SEIER: – Jeg betrakter forliket som full seier, fastslår Jon Tønnevold. Han ble avskjedige­t og politianme­ldt for underslag, og svarte med å saksøke sin tidligere arbeidsgiv­er.
SEIER: – Jeg betrakter forliket som full seier, fastslår Jon Tønnevold. Han ble avskjedige­t og politianme­ldt for underslag, og svarte med å saksøke sin tidligere arbeidsgiv­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway