Agderposten

Lyngør-kunstner fremkaller det kjente på en ny måte

– Jeg har egentlig aldri flyttet, jeg har bare bodd noen andre steder på veien, sier Ole Brodersen. Nå åpner hans første utstilling på Sørlandet.

-

– Ingenting av dette har vaert inni en datamaskin. Jeg liker best at det litt røffe. Digitale bilder blir litt sånn glaett, syns jeg.

Fotokunstn­er Ole Brodersen (38) smiler i skjegget og justerer varsomt et av «bildene» i miniatyren av Risør Kunstpark som han har bygget i atelieret sitt her i Seilmakerh­uset på Lyngør.

Miniatyren viser hvordan av alle de 27 store fotografie­ne skal henge. Utstilling­en «Flyt» åpner lørdag klokka 14, av selveste Dag Alveng, som har vaert med å etablere kunstfotog­rafiet i Norge.

Ole jobbet i ett år som assistent for Alveng etter å ha hoppet av en reklamekar­riere til fordel for studier i analogt fotografi ved Oslo Fotokunsts­kole. Nå er de to fotokunstn­erne gode venner, og Alveng er selvskreve­n gjest når Ole og kjaeresten Tine Karlsvik (31) lager åpningsfes­t på Seilerloft­et lørdag kveld.

– Som å komme hjem

– En del av bildene har vaert to ganger over Atlanteren på utstilling i New York og Boston. Vi kan vel kalle det «Linieakevi­ttbilder», fleiper Ole.

Nå er de kostbare verkene vel anbragt på veggene i Risør Kunstpark.

– Å stille ut bildene mine her for første gang, føles som å komme hjem, sier Ole, som utrolig nok er 12. generasjon på Lyngør.

På seilmakerl­oftet har han sprunget mellom tau og seil siden han var en neve stor. Her startet faren Fredrik seilmakerv­erksted i 1976, og senere åpnet mamma, Betty-Ann Seilmakerf­ruens Kro og drev den i mange år. Nå leies driften ut om sommeren. Men foreldrene bor

noen skritt unna restaurant­en og galleriet, og våren for to år siden flyttet Ole og Tine inn i det gamle, hvite trehuset som han arvet av moren.

Her lever de godt mellom blå og gule vegger, med gamle møbler, et nedsenket badekar i biblioteke­t og en utstoppet hegre som speider ut på havet.

– Å bo her føles litt som å leve på hytta hele året, smiler Tine.

– Jeg har egentlig aldri flytta herfra. Jeg har bare bodd noen andre steder på veien.

Verken han eller Tine savner bylivet. Kontrasten­e mellom sommerens yrende folkeliv og stillheten og langsomhet­en på øya resten av året, er noe av det fineste ved å bo her. Også Oles søster med familie er blant de få fastboende i den gamle uthavna.

Vi går tilbake til Seilmakerl­oftet og galleriet og snakker om stipendet som gjorde det mulig å flytte hjem og bygge atelier.

– Modig av Risør

Kjaeresten Tine serverer kruttsterk kaffe og brødskiver ved det velbrukte trebordet. Også hun er kunstner og har innredet en arbeidspla­ss bak butikkdele­n av restaurant­en.

 ??  ??
 ??  ?? MED NYE ØYNE: – Målet mitt er vel at betraktere­n skal se kjente landskap på en ny måte, sier fotokunstn­er Ole Brodersen, som har skapt seg et kjent navn ute, men for første gang stiller ut sine gigantiske fotografie­r her på Sørlandet. Samboer Tine Karlsvik er også kunstner, men sommerstid driver de butikken med en del selvsydde varer. I galleriet skal de stille ut sammen i juli
MED NYE ØYNE: – Målet mitt er vel at betraktere­n skal se kjente landskap på en ny måte, sier fotokunstn­er Ole Brodersen, som har skapt seg et kjent navn ute, men for første gang stiller ut sine gigantiske fotografie­r her på Sørlandet. Samboer Tine Karlsvik er også kunstner, men sommerstid driver de butikken med en del selvsydde varer. I galleriet skal de stille ut sammen i juli
 ??  ?? DET HELLIGSTE: Dette rommet i Seilmakerh­uset er kunstneren­s «aller hellgiste». For deler av stipendpen­gene har han bygget mørkeromme­t og fått spesiallag­et et fremkallin­gskar for de store formater han jobber med.
DET HELLIGSTE: Dette rommet i Seilmakerh­uset er kunstneren­s «aller hellgiste». For deler av stipendpen­gene har han bygget mørkeromme­t og fått spesiallag­et et fremkallin­gskar for de store formater han jobber med.
 ??  ?? MINI: Ole Brodersen laget en miniatyr av gallerirom­mene for å planlegge monteringe­n av de 24 bildene han stiller ut i Risør Kunstpark fra 23. mars.
MINI: Ole Brodersen laget en miniatyr av gallerirom­mene for å planlegge monteringe­n av de 24 bildene han stiller ut i Risør Kunstpark fra 23. mars.
 ??  ?? IDYLL: - Vi pleier faktisk å leie når vi går denne veien, sier Tine om den lille spaserture­n fra galleriet i Seilmakerh­uset til hjemmet deres.
IDYLL: - Vi pleier faktisk å leie når vi går denne veien, sier Tine om den lille spaserture­n fra galleriet i Seilmakerh­uset til hjemmet deres.
 ??  ??
 ??  ?? ALLSIDIG: Tine Karlsvik er også vokst opp ved havet, i Åsgårstran­d, og er utdannet landskapsa­rkitekt og kunstner. Hun uttrykker seg gjerne med tekstil og fotografi, i tillegg til å holde i bestilling­er til butikken og sy vesker, skipssekke­r og seilskjørt/shortser.
ALLSIDIG: Tine Karlsvik er også vokst opp ved havet, i Åsgårstran­d, og er utdannet landskapsa­rkitekt og kunstner. Hun uttrykker seg gjerne med tekstil og fotografi, i tillegg til å holde i bestilling­er til butikken og sy vesker, skipssekke­r og seilskjørt/shortser.
 ??  ?? GAMMELDAGS: Bildene Ole Brodersen stiller ut er tatt med det gamle Technika-kameraet han kjøpte for penger han fikk til sin 30-årsdag.
GAMMELDAGS: Bildene Ole Brodersen stiller ut er tatt med det gamle Technika-kameraet han kjøpte for penger han fikk til sin 30-årsdag.
 ??  ?? RO I SJELA: – Annenhver dag snakker vi om hvor heldige vi er som bor her, sier Ole Brodersen. De savner overhode ikke livet de hadde i Oslo.
RO I SJELA: – Annenhver dag snakker vi om hvor heldige vi er som bor her, sier Ole Brodersen. De savner overhode ikke livet de hadde i Oslo.
 ??  ?? STILLE NÅ: Om få måneder yrer det av liv på gjestebryg­ga og båtene ligger tett ved Seilmakerf­ruens Kro. Tine vinker fra vinduet.
STILLE NÅ: Om få måneder yrer det av liv på gjestebryg­ga og båtene ligger tett ved Seilmakerf­ruens Kro. Tine vinker fra vinduet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway