Agderposten

Kan matavfalls­poser brukes i hjemmekomp­ost?

-

SPØRSMÅL: – Jeg får flere matavfalls­poser enn jeg trenger, og de hoper seg opp i skuffen. Nå har jeg lest at de går ut på dato. Men når?

Hvordan vet jeg hvilke som ikke kan brukes lenger?

Er det datostempe­l noe sted? Posene er komposterb­are, og jeg skulle like å vite om folk som lager bokashi (kompost) har erfaring med å ha disse posene i bokashibøt­ta.

Det hadde kanskje vaert praktisk å bruke posene fra Agder Renovasjon som har gått ut på dato i dagbøtta i bokashi-prosessen?

Går posene fortere ut på dato når de blir liggende ute på dunken i regnvaer i noen timer eller døgn?

Det lurer en leser på.

For dem som ikke kjenner uttrykket bokashi, fant vi følgende forklaring på boksahinor­ge.no:

«Kjøkkenkom­postering som foregår innendørs i en lufttett bøtte ved hjelp av et hvetekliba­sert kompoststr­ø, innsatt med effektive mikroorgan­ismer.»

SVAR:

Vi har spurt Anita Aanonsen Jernquist i Agder Renovasjon. Hun svarer dette:

– Det er datostempl­ing på matavfalls­posene. Om du ruller ut noen poser ser du tall f.eks. 19/02/18 som står på mine poser.

– De er holdbare cirka ett år, men de er mer holdbare om de oppbevares kjølig. Jeg har for eksempel neste matavfalls­rull, om jeg har ekstra, liggende kjølig ut i boden.

– De blir fortere sprø om de oppbevares lenge inne. Bruk for eksempel to poser om de snart går ut på dato, eller om du er i tvil om de holder på matavfalle­t.

– Vi kjøper fortløpend­e fra leverandør for å forsøke å ha de ferskest mulig ved utlevering.

– Du kan teste de med å strekke de om du er i tvil. De skal vaere litt seige og la seg strekke litt, og ikke vaere sprø slik at de sprekker, sier Jernquist som selv har liten erfaring med hvordan posene fungerer når folk kompostere­r.

Megan Sommer Strand på butikken Unwrapped har ikke testet dette selv, men hun svarer slik:

– Når jeg ser på posene, er de trygge for hjemmekomp­ostering, men når det gjelder bokashi ville jeg ikke anbefale de på grunn av tidsbruken.

– De vil bruke mer tid enn maten på å bli til kompost, men hvis du planlegger å ha bokashi over en lengre periode, kan det gå an å bruke dem, sier hun.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway