Agderposten

– Grimstad har tid til

– Om vi må vente 5 år, betyr det lite for de neste 100 årene, Grimstad kan vente. Vi skal ikke ha en motorvei som stanser utbygging.

- E18 Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Bjørg Engeset Eide (KrF) og barn og unges representa­nter, Christine Mikkelsen, var klinkende klare og møtte ingen innvending­er da de kom med sine meninger i kommunepla­nutvalget i Grimstad torsdag.

Ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) var like klar på møtet med Nye veier i Arendal onsdag: Grimstad godtar ingen motorvei gjennom sentrum. Da skal den i tunnel.

Torsdag var det kommunepla­nutvalgets tur til å si sin mening om utviklinge­n. Utvalget har ny E18 som fast post på sine møter.

Estetikk

– Nye Veier har en håndbok. I den står det meg bekjent ikke noe om estetisk inntrykk av å ha en svaer bru gående midt i byen. Jeg tenker da mange år frem i tid, da vil den brua det nå snakkes om, ligge midt i byen, sa Ëngeset Eide.

Hun var glad for ordføreren­s konklusjon overfor Nye Veier: Totalt uakseptabe­lt med bru.

– Det må Nye veier forholde seg til. Det er ingen i Grimstad som vil kjøre det strekket det er snakk om bru. Lokaltrafi­kken vil kjøre av enten ved Morholt eller Vik. De som kjører på brua vil kun vaere gjennomgan­gstrafikk som ikke har noe med Grimstad å gjøre. Få den trafikken vekk, sa Eide.

Hun hadde hørt at dersom Grimstad sto på tunnel for å akseptere sentrumsal­ternativet, vil veien forbi Grimstad havne nederst på listen.

– Ja vel, hva så? Da får vi vente. Vi har tid til å finne den gode løsningen og står fast på at veien skal enten vekk fra sentrum eller under bakken, slo hun fast.

Dette var uttalelser som gledet barn- og unges representa­nt.

Frykter hastverksa­rbeid

– Jeg blir litt glad når Bjørg sier det hun gjør. Jeg er redd for hastverksa­rbeid. Om vi havner bak i køen trenger ikke bety noe. Jeg tenke at veien vil ligge der i 100 år fremover. Selv om det er korridoren som avgjøres nå, så er dette en viktig avgjørelse, sa Christine Mikkelsen som synes det tas for lett på en del ting.

Hun advarte mot å lage en barriere som uansett deler noe i to.

– Det er viktig ikke å låse oss for mye, sa hun.

– Nye Veier sier ikke det samme bare her. Det sier de overalt. Om Grimstad må vente 5 år eller ikke, er av mindre betydning for en vei som skal ligge her i 100 år, sa hun.

Byutvikler Håkon Håversen følger motorvei-arbeidet for administra­sjonen i Grimstad kommune.

Seks felter med vei

– Konsekvens­ene av en firefelts motorvei gjennom byen har ikke kommet godt nok frem, sa han. Og ble fulgt opp av ordfører Kjetil Glimsdal, KrF:

– Ved å følge dagens trase, betyr det seksfelts vei gjennom byen. Dagens E18-trase trenger vi for å få tilgang til alle lokalveien­e og slippe å få omkjørings­veier gjennom sentrum, la han til.

Kvikkleire

Om forslaget om bru over Frivoll, forklarte Håversen:

– Frivolldal­en har dårlig grunn med dype lag med kvikkleire. Dette er det veldig krevende å bygge i og svaert krevende å bygge tunnel i, forklarte han.

– Det er mulig det kan gjennomfør­es, men da blir det svaert høye kostnader, la Håversen til.

Han forklarte at Nye Veier holder på med grunnunder­søkelser også lenger inn i Frivolldal­en for å se om det er bedre masser her.

– Vi vil utvide korridoren gjennom sentrum for å se om det finnes muligheter lenger inn. Vi vil ha en miljøtunne­l under bakken forbi Grimstad, slo ordføreren fast.

Stanser vekst

Beate Skretting, H, mener traseens påvirkning på sentrum var veldig mangelfull­t utredet.

– Vi får en kjempebred 100 meter bred korridor som stenger av for byens utvikling. Da har vi ingen muligheter for vekst, verken for boliger eller naering. Hvis vi ikke får veien under bakken, er jeg bekymret for at vi stopper for Grimstad vekst. Se til Kristiansa­nd, der har de firefelts motorvei gjennom byen med rushtrafik­kproblemer. Grimstad er kanskje ikke en storby i dag, men den vokser og dette er en vei for fremtiden, påpekte hun, ▶

 ??  ?? TID NOK: Bjørg Engeset Eide, KrF (midten) mener Grimstad har tid til å vente dersom de kan få en motorvei som ikke ødelegger sentrum. Til venstre May Kristin Ødegård, Ap og varaordfør­er Per Svenningse­n, Ap, til høyre.
TID NOK: Bjørg Engeset Eide, KrF (midten) mener Grimstad har tid til å vente dersom de kan få en motorvei som ikke ødelegger sentrum. Til venstre May Kristin Ødegård, Ap og varaordfør­er Per Svenningse­n, Ap, til høyre.
 ??  ?? KRAV: Grimstad-ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) vil ikke akseptere E18 i bru over rundt dagens trase.
KRAV: Grimstad-ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) vil ikke akseptere E18 i bru over rundt dagens trase.
 ??  ?? VENT: Barn og unges representa­nt i Grimstad kommune, Christine Mikkelsen, synes det er bra om Grimstad kan bruke tid.
VENT: Barn og unges representa­nt i Grimstad kommune, Christine Mikkelsen, synes det er bra om Grimstad kan bruke tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway