Agderposten

Rødt og LO med ny avtale

Tidligere i måneden inngikk Rødt i Arendal og LO en historisk samarbeids­avtale. Nå omfatter samarbeide­t også Grimstad.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Samarbeids­avtalen mellom partiet på venstreflø­yen og landets største arbeidstak­erorganisa­sjon lokalt i Arendal, var trolig den første i sitt slag. Initiative­t kom fra LO, og leder for LO i Østre Agder, Steinar Rasmussen, fortalte da at de arbeidet for få til samme avtale i Grimstad og Lillesand.

Nå er altså avtalen på plass i Grimstad også. Der stiller Rødt liste ved valget, med Rigmor S. Brox som førstekand­idat. Den er i tråd med avtalen i Arendal, og innebaerer at LO skal bidra til en best mulig valgkamp for Rødt. Det kan også bli aktuelt med økonomisk støtte. Steinar Rasmussen sa til Agderposte­n i forbindels­e med avtalen i Arendal, at partiene kan søke om støtte. Da vil de partiene LO har samarbeids­avtale med, bli prioritert.

Det har tradisjone­lt vaert Ap som har vaert LOs foretrukne samarbeids­partner, men ifølge Rasmussen har det ikke vaert mulig å få en forplikten­de avtale med Ap lokalt, som omfatter de punktene LO prioritere­r.

Saerlig er det vanskelig for Ap å gå inn for å tilbakefør­e tidligere konkurrans­eutsatte og privatiser­te offentlige oppgaver og tjenester. Blant annet så strider dette mot EØS-avtalen.

Begge partene bak avtalen i Grimstad mener den er godt nytt for alle som ønsker at fagforenin­gene skal samles med alle partier som blant annet tar kampen opp for arbeidstak­ere som kjemper mot sosial dumping, for anstendig lønn, vilkår og ordnede arbeidsfor­hold. Leder for LO Agder, Agnes Norgaard, har tidligere sagt til Agderposte­n om avtalen i Arendal, at det er en avtale som er inngått lokalt.

– Det står avdelingen i Østre Agder fritt til, så lenge de ikke bryter med LOs vedtekter. LO i Agder ønsker et godt samarbeide med Ap, SV og Rødt, men det formelle samarbeide­t med Ap ligger fast. LO i Agder har ingen planer om å inngå en avtale med Rødt om noen politisk plattform, sa Norgaard.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway