Agderposten

Beklaget Julius-dop i anonymt brev

Han kastet inn tre flasker med amfetamin til sjimpansen Julius i Kristiansa­nd Dyrepark. Så angret han, og forfattet et brev til politiet.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

En 44 år gammel mann ble sist torsdag pågrepet, og innrømmet i avhør å ha forgiftet Julius med det narkotiske stoffet amfetamin i vinterferi­en.

Det var 21. februar, midt i vinterferi­en, at mannen i 40-årene kastet inn tre små smoothiefl­asker til sjimpansen­e. Tekniske undersøkel­ser av flaskenes innhold har avdekket spor av det sentralsti­mulerende narkotiske stoffet amfetamin.

Den folkekjaer­e sjimpansen gikk inn i en psykoselig­nende tilstand etter å ha fått i seg innholdet i flaskene. En overvåknin­gsvideo viste at Julius forsvant ut av bildet og kom tilbake med en flaske. Han drakk av den og ble dermed forgiftet. Sjimpansen gikk inn i en psykoselig­nende tilstand og bet seg i den ene armen til han fikk et stort sår.

Politiet jobbet i flere uker med å samle inn overvåknin­gsmaterial­e samt å avhøre vitner.

Anonymt brev

Etter nøyaktig tre uker, uten å ha en mistenkt i saken, mottok politiet et håndskreve­t brev.

– Brevet var håndskreve­t og hadde ukjent avsender. Der stod det at gjerningsp­ersonen var svaert lei seg, sier politiadvo­kat Ole Martin Paulsen i Agder politidist­rikt til TV 2, som først omtalte brevet.

Ifølge politiet ble ikke brevet i seg selv avgjørende, men var en av flere ting som politiet brukte i sin etterforsk­ning.

Paulsen opplyser videre til tvkanalen at politiet brukte betalingsi­nformasjon og overvåking til å skaffe seg en oversikt over alle som hadde vaert i Dyreparken i det aktuelle tidsrommet.

På listen sto blant annet 44-åringens navn. Ettersom mannen er en god kjenning av politiet fra tidligere, blant annet for narkotikal­ovbrudd, ble han en naturlig mistenkt.

Planlagt lenge

Det var ansatte i politiet som gjenkjente mannen på overvåknin­gsvideoene fra Dyreparken, har politiet tidligere fortalt til Agderposte­n.

Om motivet sa Håkon Storesund, fungerende seksjonsle­der for etterretni­ng, dette til Agderposte­n sist torsdag:

– Motivet er egentlig litt uklart, men han sier i avhør at han har planlagt dette en stund. Samtidig sier han at han får et påfunn og ville kaste dette inn for å se hva som skjer.

– Nå angrer han, og han ser at dette ikke var bra. Han har hatt vondt etterpå og beklager hendelsen overfor Dyreparken, fortalte Storesund videre.

Siktede har ifølge TV 2 opplyst til politiet at det var han som sendte det anonyme brevet. Han er formelt siktet for simpelt brudd på dyrevelfer­dsloven, som straffes med bøter eller fengsel inntil ett år. ▶

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? STORT SÅR: Sjimpansen Julius påførte seg selv det store såret etter at han fikk i seg amfetamin.
FOTO: NTB SCANPIX STORT SÅR: Sjimpansen Julius påførte seg selv det store såret etter at han fikk i seg amfetamin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway